Διεθνή

H Κίνα μετατρέπεται σε πυρηνικό φρούριο

H Κίνα μετατρέπεται σε πυρηνικό φρούριο

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay

Η πυρηνική παραγωγή του λεγόμενου «εργαστηρίου του κόσμου» έχει ήδη πολλαπλασιαστεί σχεδόν κατά οκτώ σε λιγότερο από είκοσι χρόνια.

Η απόφαση του Προέδρου και των ηγετικών στρωμάτων του ΚΚ Κίνας για αποφασιστική ενδυνάμωση του πυρηνικού οπλοστασίου της Χώρας πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Η Κίνα, η οποία έχει πολλαπλασιάσει επί οκτώ την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας μέσα σε λιγότερο από είκοσι χρόνια, κατασκευάζει με πυρετώδεις ρυθμούς είκοσι νέους αντιδραστήρες.

Βέβαια, η απόφαση αυτή του Σι Τζινπίνγκ συνδέεται με τις εξελίξεις στην Ταιβάν, η οποία ολοένα και περισσότερο απομακρύνεται από τη σφαίρα επιρροής του Πεκίνου και στρέφεται προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και την οικονομία της ελεύθερης αγοράς, ενώ, την ίδια στιγμή, η εξακολούθηση του πολέμου στην Ουκρανία φέρνει την Κίνα ακόμη πιο κοντά στη Μόσχα και το καθεστώς Πούτιν

Ήδη, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ανά κάτοικο έχουν τετραπλασιαστεί τα τελευταία τριάντα χρόνια. Έτσι, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα είναι πλέον υπερδιπλάσιες από αυτές των Ηνωμένων Πολιτειών, παρά το ότι αυτές διαθέτουν περισσότερους πυρηνικούς αντιδραστήρες.

Η πυρηνική παραγωγή του λεγόμενου «εργαστηρίου του κόσμου» έχει ήδη πολλαπλασιαστεί σχεδόν κατά οκτώ σε λιγότερο από είκοσι χρόνια. Έχει αυξηθεί από 50 τεραβατώρες (TWh) στα μέσα της δεκαετίας του 2000 σε 380 TWh το 2021.

Με αυτόν τον τρόπο, η Κίνα έχει γίνει η τρίτη πυρηνική δύναμη στον πλανήτη, μετά τις ΗΠΑ και την Γαλλία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να κρατούν τα «πυρηνικά πρωτεία» στον κόσμο, αλλά οι ενενήντα δύο αντιδραστήρες τους γερνούν και η παραγωγή τους συρρικνώνεται.

Το Πεκίνο είναι αποφασισμένο να κινηθεί προς την πυρηνική ενέργεια, βλέποντας σ’ αυτήν τη διέξοδο στα ενεργειακά προβλήματα που αντιμετωπίζει και στις τρέχουσες γεωπολιτικές ανακατατάξεις. Το Πεκίνο είναι ο μεγάλος αντίπαλος των Ηνωμένων Πολιτειών και η δύναμη που κρύβεται πίσω από την οικονομική στήριξη της Ρωσίας, ενός άλλου πυλώνα του υπό διαμόρφωση ανατολικού μπλοκ δυνάμεων.

Χαρακτηριστικό της πυρηνικής ενίσχυσης της Κίνας είναι το γεγονός ότι τρεις από τους έξι αντιδραστήρες που τέθηκαν σε λειτουργία παγκοσμίως το 2021 είναι κινέζικοι, ενώ, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022, οι δύο από τους πέντε αντιδραστήρες, οι οποίοι ετέθησαν σε λειτουργία, είναι κινεζικής κατασκευής.

Η Ουάσιγκτον και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ενήμερες για τις ραγδαίες ενεργειακές εξελίξεις και εκφράζεται η εκτίμηση, ότι η Κίνα επιδιώκει τη μεγαλύτερη ενεργειακή ανεξαρτητοποίησή της από την Ρωσία, μεσοπρόθεσμα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments