Κόσμος

Ο Πούτιν δεν θεωρεί πια τη Γαλλία «μη φιλική χώρα»;

Ο λόγος της μεταξύ τους επικοινωνίας ήταν απόλυτα σοβαρός, δεδομένου ότι αφορά στην πυρηνική ασφάλεια της Ουκρανίας και ολόκληρης της περιοχής.

Πέντε μήνες παρήλθαν από τότε που ο Ρώσος Πρόεδρος έπαυσε να έχει την παραμικρή τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμμανουέλ Μακρόν, και τρεις μήνες από τη μέρα που ο γραμματέας τύπου του Ρώσου Προέδρου δήλωσε ότι η Γαλλία είναι ένα μη φιλικό κράτος από την άποψη των ενεργειών που αναλαμβάνει και που αφορούν τη χώρα μας.

Σήμερα, όμως, αυτή η απορριπτική στάση του Κρεμλίνου έναντι της Γαλλίας υποχώρησε, αφού ο Μακρόν και ο Πούτιν συνομίλησαν τηλεφωνικώς, όπως τονίζει η ίδια η ρωσική Προεδρία. Ο λόγος της μεταξύ τους επικοινωνίας ήταν απόλυτα σοβαρός, δεδομένου ότι αφορά στην πυρηνική ασφάλεια της Ουκρανίας και ολόκληρης της περιοχής.

Πριν από λίγη ώρα, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν  και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στην ανάγκη αποστολής ομάδας από την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) στον ουκρανικό πυρηνικό σταθμό στη Ζαπορίζια, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Ο Πούτιν επανέλαβε, κατά τη διάρκεια αυτής της συνομιλίας, στον Πρόεδρο της Γαλλίας ότι οι ουκρανικοί βομβαρδισμοί κινδυνεύουν να προκαλέσουν «μεγάλης κλίμακας καταστροφή» στη Ζαπορίζια, όπως ενημέρωσε σχετικά Προεδρία της Ρωσίας.

Σημειώνουμε ότι Μόσχα και το Κίεβο έχουν αλληλοκατηγορηθεί ότι βομβάρδισαν το εργοστάσιο τις τελευταίες ημέρες, με αποτέλεσμα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να ζητήσει την αποστρατιωτικοποίηση της περιμέτρου του μεγαλύτερου πυρηνικού σταθμού της Ευρώπης. Γαλλικές πηγές ενημέρωσης εμφανίζονται αισιόδοξες ως προς τη θετική έκβαση του ζητήματος, την πυρηνική ασφάλεια στην περιοχή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο