Κόσμος

Μαυροβούνιο: Εστία αστάθειας στη γειτονιά μας

Ανατράπηκε η Κυβέρνηση της γειτονικής βαλκανικής Χώρας μετά την υπερψήφιση της πρότασης μομφής που υπερψηφίστηκε από το νομοθετικό σώμα

Ανατράπηκε η Κυβέρνηση της γειτονικής βαλκανικής Χώρας μετά την υπερψήφιση της πρότασης μομφής που υπερψηφίστηκε από το νομοθετικό σώμα, με 50 βουλευτές να την υπερψηφίζουν, 30 να την μποϊκοτάρουν και έναν να απέχει από τη διαδικασία.

Η κυβερνητική συμμαχία, με Πρωθυπουργό τον Ντρίταν Αμπάζοβιτς, ανήλθε στην κυβερνητική εξουσία τον περασμένο Απρίλιο, αλλά προέκυψε πολιτική ένταση με αφορμή μια συμφωνία ανάμεσα στην Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία και την Κυβέρνηση του Μαυροβουνίου αναφορικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς εκατοντάδων ιερών ναών και μοναστηριών, τα οποία βρίσκονται στην εδαφική επικράτεια της γειτονικής μας χώρας. Δεν ήταν λίγοι οι πολιτικοί και θρησκευτικοί παράγοντες που εκτιμούσαν ότι η εν λόγω συμφωνία δεν υπηρετούσε το δημόσιο συμφέρον.

Συγκεκριμένα, η Κυβέρνηση του Μαυροβουνίου, υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού Ντριτάν Αμπάζοβιτς, ανατράπηκε το Σάββατο, σε πρόταση μομφής που έλαβε την υποστήριξη 50 από τους 81 βουλευτές του Κοινοβουλίου.

Αυτή η πρόταση κατατέθηκε από 36 βουλευτές για να διαμαρτυρηθούν για την υπογραφή συμφωνίας που διέπει τους δεσμούς με την ισχυρή Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία.

«Είμαι πολύ περήφανος για όσα πετύχαμε σε 100 ημέρες», δήλωσε ο Ντριτάν Αμπάζοβιτς μετά την ψηφοφορία. «Θα μας θυμούνται ως η πιο σύντομη Κυβέρνηση, αλλά και ως η Κυβέρνηση που έπρεπε να λάβει τις πιο δύσκολες αποφάσεις».

Το Υπουργικό Συμβούλιο του Ντριτάν Αμπάζοβιτς σχηματίστηκε τον Απρίλιο, μετά την ανατροπή της προηγούμενης Κυβέρνησης, μετά από άλλη ψηφοφορία δυσπιστίας τον Φεβρουάριο.

Ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς πρέπει τώρα να διορίσει νέο Πρωθυπουργό, ο οποίος θα πρέπει, σύμφωνα με το Σύνταγμα της γειτονικής Χώρας, να σχηματίσει νέα Κυβέρνηση, αν και ο συνταγματικός κώδικας προβλέπει επίσης ότι θα ήταν νομικοπολιτικά δυνατόν να οργανωθούν πρόωρες εκλογές.

Σημειώνεται ότι το Μαυροβούνιο είναι μία βαλκανική χώρα, η οποία κήρυξε την ανεξαρτησία της το 2006. Σημειώνεται ότι έχει υποβάλει αίτηση για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2008 και είναι μέλος του ΝΑΤΟ από το 2017 και υπενθυμίζεται ότι η πλειοψηφία των πολιτών δηλώνουν Χριστιανοί Ορθόδοξοι. Το κράτος υπάγεται εκκλησιαστικά στην Ιερά Μητρόπολη Μαυροβουνίου του Πατριαρχείου Σερβίας. Στο το Μαυροβούνιο επικρατεί η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία, παρά το ότι ο επικεφαλής της είναι αφορισμένος από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως και παρά το ότι η Σερβία εξακολουθεί να αρνείται την αναγνώρισή της.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο