Κόσμος

Φυσικό αέριο: Το Ισραήλ “βοηθάει” την Ευρώπη με εξαγωγές αερίου

Φυσικό αέριο: Το Ισραήλ “βοηθάει” την Ευρώπη με εξαγωγές αερίου

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay

Φυσικό αέριο: Η αύξηση της παραγωγής του φυσικού αερίου του Ισραήλ κατά 22%, στους πρώτους 6 μήνες του 2022, έφερε πολλά χαμόγελα στην κυβέρνηση της χώρας και ετοιμάζει σχέδιο για εξαγωγές του πολύτιμου αυτού καυσίμου στην Ευρώπη

Η αύξηση της παραγωγής του φυσικού αερίου του Ισραήλ κατά 22%, στους πρώτους 6 μήνες του 2022, έφερε πολλά χαμόγελα στην κυβέρνηση της χώρας και ετοιμάζει σχέδιο για εξαγωγές του πολύτιμου αυτού καυσίμου στην Ευρώπη, καθώς και θέλει να τη βοηθήσει στην ήπειρο μιας και βρίσκεται σε εξέλιξη η χειρότερη ενεργειακή κρίση των τελευταίων δεκαετιών.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, παραγωγή αυξήθηκε στα 10,85 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα από έτος σε έτος μέχρι τον Ιούνιο, με τις εξαγωγές προς τους γείτονες του Ισραήλ να αυξάνονται κατά 35% στα 4,59 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, σύμφωνα με το ισραηλινό υπουργείο Ενέργειας. Μεγάλο μέρος της αύξησης οφείλεται στην παραγωγή από τις δεξαμενές Tamar και Leviathan στην ανατολική Μεσόγειο.

Τα δικαιώματα για φυσικό αέριο, ορυκτά και τέλη αυξήθηκαν περίπου κατά 50% φτάνοντας τα 829 εκατομμύρια σέκελ (253 εκατομμύρια δολάρια), με σχεδόν το σύνολο να προέρχεται από το αέριο.

Το Ισραήλ αυξάνει την παραγωγή του, καθώς οι ευρωπαϊκές χώρες αναζητούν ανά τον κόσμο φυσικό αέριο, με τις τιμές της ενέργειας στην ήπειρο σε επίπεδα-ρεκόρ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση απομακρύνεται από τον βασικό προμηθευτή της, τη Ρωσία, μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, ενώ η Μόσχα έχει επίσης περιορίσει τις προμήθειες, αφήνοντας τους αγοραστές να ψάχνουν εναλλακτικές εν όψει του χειμώνα.

Τον Ιούνιο, το Ισραήλ υπέγραψε μνημόνιο κατανόησης με την Αίγυπτο και την ΕΕ με στόχο την ενίσχυση της περιφερειακής παραγωγής και των εξαγωγών φυσικού αερίου. Το φυσικό αέριο θα αποστέλλεται στην Αίγυπτο, η οποία ήδη λαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος των εξαγωγών φυσικού αερίου του Ισραήλ και στη συνέχεια θα επανεξάγεται στο μπλοκ των 27. Οι αρχικές ροές στο πλαίσιο της συμφωνίας δεν αναμένεται να είναι σημαντικές, αλλά θα μπορούσαν να παρέχουν στην Ευρώπη μέρος του φυσικού αερίου που χρειάζεται, καθώς η παραγωγή του Ισραήλ θα αυξάνεται περαιτέρω τα επόμενα χρόνια.

Ωστόσο, η εκκολαπτόμενη βιομηχανία φυσικού αερίου του Ισραήλ έχει αλλάξει το παιχνίδι για τη χώρα, έχοντας αποφέρει έσοδα  σχεδόν 10 δισεκατομμυρίων σέκελ στα κρατικά ταμεία από το 2004. Οι ανακαλύψεις στα ανοικτά των ακτών του στη Μεσόγειο οδήγησαν τη χώρα στην πορεία προς μεγαλύτερη ενεργειακή ανεξαρτησία, αναδιαμορφώνοντας τους περιφερειακούς οικονομικούς δεσμούς και βοηθώντας τη χώρα στο πεδίο της μετάβασης στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ).

Τους τελευταίους μήνες, αυτές οι φιλοδοξίες αντιμετώπισαν οπισθοδρόμηση, με τον γειτονικό Λίβανο να αντιτίθεται στην απόφαση του Ισραήλ να μετακινήσει μια πλωτή εξέδρα φυσικού αερίου στο κοίτασμα Karish, κοντά στα αμφισβητούμενα θαλάσσια σύνορα μεταξύ των δύο χωρών. Οι συνομιλίες των δύο πλευρών υπό την αιγίδα των ΗΠΑ έχουν αποτύχει μέχρι στιγμής να οδηγήσουν σε λύση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments