Nέα της αγοράς

Σχεδόν η μισή επιφάνεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης υποφέρει από την ξηρασία – Εκτός από την Ελλάδα

Σχεδόν η μισή επιφάνεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης υποφέρει από την ξηρασία – Εκτός από την Ελλάδα

Πηγή Φωτογραφίας: Green Agenda- Magnesia News

Για σημαντικές αποκλίσεις στις αποδόσεις της αγροτικής παραγωγής κάνει λόγο ευρωπαϊκή έκθεση

Σχεδόν η μισή επιφάνεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης τελεί υπό συνθήκες ξηρασίας, γεγονός που θα επηρεάσει σημαντικά την αγροτική παραγωγή της περιοχής, σύμφωνα με την νέα έκθεση του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για την Ξηρασία (EDO). Μάλιστα, η έκθεση προειδοποιεί πως οι καιρικές συνθήκες των υψηλών θερμοκρασιών και των χαμηλών βροχοπτώσεων μπορεί να διαρκέσουν έως το Νοέμβριο, καθώς η αρνητική επίδραση της κλιματικής αλλαγής γίνεται όλο και πιο ορατή.

«Η σοβαρή ξηρασία που επηρεάζει πολλές από τις περιοχές της Ευρώπης από τις αρχές της χρονιάς συνεχίζει να διευρύνεται και να επιδεινώνεται από τις αρχές Αυγούστου» αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση, καταγράφοντας συνθήκες ξηρασίας στην Ιταλία, τη νοτιοανατολική και βορειοδυτική Γαλλία, την ανατολική Γερμανία, τη δυτική Πολωνία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία, τη Σλοβενία, τη βόρεια Νορβηγία και μεγάλο μέρος των Βαλκανίων.

Εκτεταμένη ξηρασία

Συνολικά το 47% της έκτασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης τελεί υπό προειδοποίηση για συνθήκες ξηρασίας, ενώ το 17% βρίσκεται στο «κόκκινο» για συνθήκες ακραίας ξηρασίας, που σημαίνει πως ήδη οι καλλιέργειες και η χλωρίδα έχουν επηρεαστεί.

Το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης παρουσίασε σημαντική ανωμαλία στα επίπεδα υγρασίας με παρέκκλιση στο 50% ή και πιο πάνω σε σχέση με τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο, με κάποιες χώρες να καταγράφουν όλες κι όλες 2 ημέρες μεγάλων βροχοπτώσεων, κάτι που φάνηκε στα επίπεδα υδάτινων πόρων. Τη χειρότερη εικόνα με ανωμαλία που έφτασε το 300%(!) σε σχέση με τον μέσο όρο στην ισορροπία νερού παρουσίασε η περιοχή των Άλπεων, τα δυτικά νησιά της Βρετανίας και η νότια Σκανδιναβία.

Το κύμα καύσωνα και ξηρασίας έχει ήδη επηρεάσει τις προβλέψεις για τις φετινές καλοκαιρινές σοδειές, με τις καλλιέργειες αραβόσιτου, ηλίανθου και σόγιας να παρουσιάζουν την μεγαλύτερη ζημιά. Συγκεκριμένα η παρέκκλιση στα εκτιμώμενα επίπεδα των καλλιεργειών κυμαίνεται από το 12% (για τον ηλίανθο) έως το 16% (για το καλαμπόκι), κάτω από το μέσο όρο πενταετίας.

Μάλιστα, η έκθεση προειδοποιεί πως οι συνθήκες ξηρασίες σε κάποιες περιοχές, όπως η Ιβηρική αναμένεται να παραταθούν για τους επόμενους τρεις μήνες!

Η χαμηλή στάθμη των υδάτων εμποδίζει τη ναυσιπλοΐα στα ποτάμια και τις λίμνες, όπως κατά μήκος του Ρήνου, δεδομένου πως τα μειωμένα φορτία των πλοίων επηρεάζουν τη μεταφορά άνθρακα και πετρελαίου. Μεγάλη ζημιά καταγράφηκε επίσης στον νευραλγικό κλάδο της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, λόγω της μείωσης της παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας και της μείωσης της παραγωγής πυρηνικής ενέργειας, που απαιτεί μεγάλες ποσότητες νερού για την ψύξη των μονάδων.

Πάντως, υπάρχει και το αντίθετο φαινόμενο: οι υψηλές βροχοπτώσεις. Στην έκθεση επισημαίνεται πως το πλεόνασμα βροχής σε Λετονία και Λιθουανία θα έχει επίσης δυσμενείς επιπτώσεις στις χειμερινές σοδειές.

Ελλάδα και Κύπρος

Η χώρα μας και η Κύπρος φαίνεται πως ήταν από τις τυχερές χώρες της Ε.Ε., καθώς ο μέσος όρος θερμοκρασιών τον Ιούλιο και μέχρι τα μέσα Αυγούστου κινήθηκε γύρω στο μέσο όρο, αν κάποιες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας (η Ήπειρος, η δυτική Ελλάδα και η Πελοπόννησος) κινήθηκαν ελαφρά πάνω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο. Είναι χαρακτηριστικό πως περιοχές της Ελλάδας βίωσαν πιο υγρές από το συνηθισμένο συνθήκες, παρά το γεγονός πως η χώρα μας ήταν στην κατηγορία των κρατών με πολύ υψηλές θερμοκρασίες, με τουλάχιστον έξι ημέρες πάνω από το όριο των 35 βαθμών Κελσίου.

Για το λόγο αυτό οι εκτιμήσεις της υπηρεσίας είναι πως η καλοκαιρινή σοδειά στην Ελλάδα θα είναι θετική, με τις εκτιμώμενες αποδόσεις να αναθεωρούνται ελαφρά προς τα πάνω σε σχέση με την έκθεση του Ιούλιου και να παραμένουν πάνω από τον πενταετή μέσο όρο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments