Ασφαλιστικό νομοσχέδιο: Έρχονται μέτρα για ένστολους και ειδικές κατηγορίες επαγγελματιών
Παραγραφή χρέους σε βάθος 10ετίας προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία λόγω μη καταβολής εισφορών θα προβλέπει μεταξύ άλλων το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που φέρνει για ψήφιση εντός Σεπτεμβρίου το υπουργείο Εργασίας.
Μεταξύ των ρυθμίσεων που προβλέπει το σχέδιο νόμου, βρίσκεται και η δυνατότητα αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών σε 24 δόσεις και όχι σε 12 που ισχύει μέχρι τώρα.
Στο «μίνι» νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, υπάρχουν ξεχωριστές διατάξεις που αφορούν την κατάργηση της εισφοράς 1% που επιβάλλεται στους δημόσιους υπαλλήλους, υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας (ΤΠΔΥ).
Επίσης, αναμένεται να απλοποιηθεί η διαδικασία έκδοσης σύνταξης για περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης, για φορείς εκτός ΕΦΚΑ (πχ επαγγελματικά ταμεία).
Στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας περιλαμβάνονται παρεμβάσεις για χιλιάδες ασφαλισμένους, κυρίως δημοσίους υπαλλήλους, αλλά και για – παλαιούς και νέους – οφειλέτες του ΕΦΚΑ. Με τις διατάξεις του τίθεται ως όριο παραγραφής αξιώσεις του ΕΦΚΑ από τις επιχειρήσεις ή τους αυτοαπασχολούμενους για ασφαλιστικές οφειλές, τα 10 έτη. Η διάταξη αυτή κρίθηκε αναγκαία μετά την απόφαση του ΣτΕ, που έκρινε πως η 20ετής παραγραφή, που όριζε ο νόμος Κατρούγκαλου, είναι αντισυνταγματική.
Ξεχωριστά άρθρα στο νομοσχέδιο θα αφορούν τους ένστολους, αλλά και ειδικές κατηγορίες επαγγελματιών, όπως είναι οι ξεναγοί. Παράλληλα θα υπάρχουν παρεμβάσεις για την επιτάχυνση της λειτουργίας του ΤΕΚΑ, καθώς και για λειτουργικά θέματα του ΕΦΚΑ.
Στο ασφαλιστικό, προβλέπεται, μεταξύ άλλων, απλοποίηση της διαδικασίας έκδοσης σύνταξης για περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης, για φορείς εκτός ΕΦΚΑ (πχ επαγγελματικά ταμεία). Ως τέτοιοι φορείς λογίζονται η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), ο Ενιαίος Δημοσιογραφικός Οργανισμός Επικουρικής Ασφάλισης και Περίθαλψης (ΕΔΟΕΑΠ). Στην ίδια κατηγορία θα βρίσκονται και τα 4 ταμεία υποχρεωτικής επαγγελματικής ασφάλισης (ΤΕΑ).
Αυτά είναι το Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης Επικούρησης Ασφαλιστών και Προσωπικού Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων (ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ), το Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Φαρμακευτικών Εργασιών (ΤΕΑΥΦΕ), το Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Εμπορίου Τροφίμων (ΤΕΑΥΕΤ) και το Επαγγελματικό Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Εταιρειών Πετρελαιοειδών (ΕΤΕΑΠΕΠ). Το ίδιο θα ισχύει και τα Ταμεία Αλληλοβοήθειας.
Η διάταξη αναμένεται να ορίζει ότι για την υποβολή της αίτησης, θα πρέπει να υπάρχουν 1.000 Ημέρες Ασφάλισης στον τελευταίο Ασφαλιστικό Φορέα του εργαζόμενους, εκ των οποίων οι 500 θα πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί στα 2 τελευταία χρόνια. Έως τώρα, το αντίστοιχο όριο είναι 1.500 και 600 αντίστοιχα, γι’ αυτά τα Ταμεία που βρίσκονται εκτός ΕΦΚΑ.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας