Βόρεια Μακεδονία: Κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τη χώρα λόγω της ενεργειακής κρίσης
Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay
Η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τον εφοδιασμό με ηλεκτρική ενέργεια, η οποία θα τεθεί σε ισχύ την 1η Σεπτεμβρίου σε εθνικό επίπεδο.
Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε, αναφέρεται ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα έχει διάρκεια 30 ημερών και αποδίδεται στις ελλείψεις που παρατηρούνται στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
Ειδικότερα στην πρωτεύουσα Σκόπια η κατάσταση έκτακτης ανάγκης αφορά και την παροχή θέρμανσης, εν μέσω της διογκούμενης ενεργειακής κρίσης.
Η αρμόδια επιτροπή που καταγράφει τα δεδομένα των παροχών ηλεκτρικής ενέργειας και θέρμανσης θα παρακολουθεί, θα αναλύει και θα αξιολογεί την κατάσταση ανά τακτά χρονικά διαστήματα, όπως υπογραμμίζεται στη σχετική ανακοίνωση.
Πετρέλαιο: Πολύτιμος ενεργειακός εταίρος της Γαλλίας η Αλγερία
Η Αλγερία διαθέτει τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου και πετρελαίου αλλά ένα καταπιεστικό καθεστώς. H τριήμερη επίσκεψη Μακρόν αναδεικνύει τις προτεραιότητες.
H τριήμερη επίσκεψη του Γάλλου προέδρου στην Αλγερία υποδηλώνει το τεράστιο ενδιαφέρον του για τα πλούσια αποθέματα της χώρας σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο, σύμφωνα με τη Deutsche Welle.
Βέβαια οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν ενταθεί πρόσφατα επειδή ο Γάλλος πρόεδρος καταλόγισε στην αλγερινή ηγεσία έμμεσα ότι αναβιώνει συνεχώς μνήμες από την ανεξαρτησία της, εννοώντας τη μακρά περίοδο της γαλλικής αποικιοκρατίας και τα εγκλήματα για τα οποία η Γαλλία είναι υπεύθυνη. Κατόπιν αυτού, η Αλγερία απέσυρε τον πρέσβη της στο Παρίσι, αναγκάζοντας τον Εμανουέλ Μακρόν να εκφράσει την “λύπη” του γι αυτήν τη δήλωση.
Πρώτα επενδύσεις, μετά συναλλαγές
Αλλά η Αλγερία δεν είναι μόνο “πολύτιμη” για τη Γαλλία αλλά και για όλη την Ευρώπη. Η χώρα είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς φυσικού αερίου στον κόσμο. Οι ειδικοί εκτιμούν τα αποθέματα φυσικού αερίου σε 4 τρις κυβικά μέτρα. Διαθέτει επίσης αποθέματα πετρελαίου 1,5 δις τόνων. Η Αλγερία θα μπορούσε επίσης μελλοντικά να διαδραματίσει ρόλο ως χώρα διέλευσης, όπως φαίνεται από τα σχέδια αρκετών αφρικανικών χωρών για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. “Η Αλγερία έχει τεράστιες δυνατότητες” επισημαίνει και ο Ματίας Σέφερ, εκπρόσωπος του Ιδρύματος Κόνραντ Αντενάουερ στο Αλγέρι, “αλλά από μόνη της δεν μπορεί να τροφοδοτήσει την Ευρώπη, ειδικά όταν χώρες όπως η Ιταλία και η Γαλλία βρίσκονται σε πλεονεκτικότερη θέση”.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας