Σχολεία: Με ποιον τρόπο θα ξεκινήσει η νέα χρονιά
Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi
Μόλις 12 μέρες μένουν για την έναρξη της σχολικής χρονιάς, όπου ο κορωνοϊός -για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά- θα υπάρχει σε πρώτο πλάνο και η επιστημονική κοινότητα ελπίζει πως ο χειμώνας δεν θα έχει εξάρσεις και να περάσει η πανδημία με ήπιο τρόπο. Γονείς και εκπαιδευτικοί, στο πλαίσιο της προετοιμασίας των παιδιών, θέτουν το θέμα του πώς θα λειτουργήσουν φέτος τα σχολεία.
«Η σχολική χρονιά θα ξεκινήσει με καλή επιδημιολογική εικόνα» δήλωσε μιλώντας στην ΕΡΤ ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, σημειώνοντάς ότι καταγράφεται σταθερή αποκλιμάκωση της πανδημίας τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες και ιδιαίτερα την τελευταία.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως η κινητικότητα του Δεκαπενταύγουστου και οι μετακινήσεις με τα πλοία δεν άλλαξαν την εικόνα.
«Την τελευταία εβδομάδα η αποκλιμάκωση είναι πιο έντονη» σημείωσε υπενθυμίζοντας ότι «πριν από τέσσερις εβδομάδες είχαμε 400 εισαγωγές καθημερινά στα νοσοκομεία και την τελευταία εβδομάδα μόλις 216». Ο κ. Βασιλακόπουλος εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι «την επόμενη εβδομάδα θα είμαστε κάτω από τις 200 εισαγωγές».
Μιλώντας ειδικότερα για τις ημέρες που θα ανοίξουν τα σχολεία εκτίμησε ότι «θα φτάσουμε στην έναρξη των σχολείων με μια πολύ καλή επιδημιολογική εικόνα συνολικά στη χώρα».
«Έχω την αίσθηση ότι θα περάσουμε έναν πολύ καλό Σεπτέμβρη από άποψη επιδημίας. Δεν υπάρχει διεθνώς κάποιο στέλεχος που να δείχνει ότι επικρατεί. Η παραλλαγή ‘Κένταυρος’, όπου έχει εμφανιστεί δεν έχει επικρατήσει παρά μόνο στην Ινδία».
Ο κ. Βασιλακόπουλος υπογράμμισε πως αυτή τη στιγμή το επίπεδο ανοσίας για τον κορωνοϊό στη χώρα είναι υψηλό, λόγω του ποσοστού των εμβολιασμών και των νοσήσεων. Αναφέρθηκε στο «μοντέλο των ΗΠΑ» για τα σχολεία, όπου τα ανοίγουν τελείως ελεύθερα και παίρνουν επιπλέον μέτρα μόνο στις πολιτείες όπου υπάρχει πρόβλημα.
Εκτίμησε ότι και στη χώρα μας «πρέπει να αντιμετωπίσουμε στο μέλλον την πανδημία τοπικά. Να παρθούν περισσότερα μέτρα -περισσότερα τεστ, διευρυμένη χρήση μάσκας- στις περιοχές που για κάποιο διάστημα υπάρχει μεγαλύτερο πρόβλημα.
«Δεν θα υπάρξει λόγος για οριζόντια μέτρα κατά του κορωνοϊού στο μέλλον» εκτίμησε.
Εξάλλου, χθες η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, δήλωσε πως με βάση τα υπάρχοντα επιδημιολογικά στοιχεία, το άνοιγμα των σχολείων φαίνεται να γίνεται όπως και κατά την προ πανδημίας περίοδο, δηλαδή χωρίς περιορισμούς, χρήση μάσκας και τεστ.
«Εδώ υπάρχει μία μεγάλη αγωνία για τους γονείς. Με τα δεδομένα που έχουμε μέχρι στιγμής -κρούσματα, δείκτες, τα πάντα- θεωρώ ότι τα παιδιά δεν μπορούν να πάνε στο σχολείο με μάσκες, όταν όλοι κυκλοφορούν χωρίς μάσκα, και πήγαν και διακοπές χωρίς μάσκες και μέτρα» είπε αρχικά πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.
«Θα είναι κοροϊδία. Θα είναι και φούσκα εκεί, δηλαδή συγκεκριμένος αριθμός στις τάξεις, και οι δάσκαλοι και οι καθηγητές έκαναν καλή δουλειά, με προσοχή στα σχολεία τηρούσαν τα πρωτόκολλα» υπογράμμισε.
Και ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ερωτηθείς στον ΣΚΑΪ πριν από λίγες ημέρες αν υπάρχει ανάγκη για επιβολή μέτρων τον χειμώνα, σημείωσε πως θα μπορούσαν να επιβληθούν μέτρα πιο ήπια και στοχευμένα σε σχέση με τις προηγούμενες «καμπές» της πανδημίας.
«Το να γίνεται ένα σελφ τεστ την εβδομάδα στα σχολεία θα ήταν ένας πολύ σημαντικός μηχανισμός για να μειωθεί η διασπορά που περνάει μέσα από αυτά»
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας