Euractiv: Οι ψηφοφόροι της ριζοσπαστικής αριστεράς υποστηρίζουν την ΕΕ
Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου/paudal
Ο εμβληματικός και αδιαμφισβήτητος ηγέτης της ριζοσπαστικής αριστεράς, Ζαν – Λυκ Μελανσόν, δεν έκρυψε και δεν κρύβει τη σαφή ευρωσκεπτικιστική του στάση. Ωστόσο, η μεγάλη πλειοψηφία των ψηφοφόρων του αριστερού ριζοσπαστισμού στη Γαλλία υποστηρίζουν την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Παρά την ευρωσκεπτικιστική ρητορική του ριζοσπαστικού αριστερού κόμματος La France insoumise (LFI) και του ηγέτη του Ζαν-Λυκ Μελανσόν, μια νέα έρευνα δείχνει ότι οι υποστηρικτές του LFI τάσσονται σε μεγάλο βαθμό υπέρ της ΕΕ.
Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε από τη γαλλική δεξαμενή σκέψης Fondation Jean-Jaurès, επιδιώκει να προβλέψει πώς θα τα πάει ο συνασπισμός του αριστερού κόμματος NUPES, που δημιουργήθηκε την παραμονή των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου.
Οι διαφωνίες μεταξύ των κομμάτων που απαρτίζουν τον συνασπισμό είναι πολλές – ιδίως όσον αφορά την πολιτική της ΕΕ. Οι συζητήσεις σχετικά με το αν θα «παρακούσουν» τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς κυριάρχησαν στη νομοθετική εκστρατεία και προκάλεσαν διχασμό μεταξύ των Πρασίνων (EELV) και των Σοσιαλιστών (PS), δύο μελών του NUPES.
Ωστόσο, ο Μελανσόν είχε καθορίσει τον ρυθμό των διαπραγματεύσεων για τον συνασπισμό και επέβαλε τους όρους του, επωφελούμενος από τα ισχυρά αποτελέσματα στις προεδρικές εκλογές, με 21,95% στον πρώτο γύρο και μόνο 400.000 ψήφους λιγότερες από το να περάσει στον δεύτερο γύρο.
Ο Μελανσόν υπήρξε σφοδρός επικριτής της ΕΕ, πιο πρόσφατα για την αντίδραση της ΕΕ στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Υπερασπίστηκε κυρίως τη γραμμή της Μόσχας ότι το ΝΑΤΟ απειλεί τη Ρωσία.
Η στάση των υποστηρικτών του LFI υπέρ της ΕΕ «προκαλεί έκπληξη»
Η έρευνα, ωστόσο, υπογραμμίζει ότι η επικριτική στάση του Μελανσόν απέναντι στην ΕΕ δεν βρίσκει σύμφωνους τους υποστηρικτές του.
«Μόνο το 58% των υποστηρικτών του LFI θεωρεί ότι η ένταξη στην ΕΕ είναι καλό πράγμα (σε σύγκριση με το 81% των υποστηρικτών του PS και του EELV). Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι οι υποστηρικτές του LFI απορρίπτουν εντελώς την ΕΕ: μόνο το 10% θεωρεί ότι η συμμετοχή στην ΕΕ είναι κακό πράγμα, ποσοστό που είναι ελάχιστα μεγαλύτερο από τους υποστηρικτές του PS (3%) και του EELV (7%)», διαπιστώθηκε στην έρευνα.
«Τα αποτελέσματα αυτά προκαλούν έκπληξη», δήλωσε ο Αντουάν Μπριστιέλ, συντάκτης της έρευνας, σε συνέντευξή του στη EURACTIV. «Είχαμε την αίσθηση κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ότι το LFI ήταν έντονα αντιευρωπαϊκό, ενώ το EELV και το PS ήταν υπέρ περισσότερης Ευρώπης. Τα στοιχεία λένε κάτι άλλο: ο ευρωσκεπτικισμός μεταξύ των υποστηρικτών του LFI είναι οριακός».
«Μπορεί να προκύψουν διαφορές, για παράδειγμα, μεταξύ μιας πιο ομοσπονδιακής Ευρώπης και μιας Ευρώπης των εθνών. Αλλά κατ’ αρχήν, η συμμετοχή στην ΕΕ θεωρείται κάτι θετικό», πρόσθεσε.
Για τον Μπριστιέλ, οι θέσεις του LFI σχετικά με την ΕΕ έχουν εξελιχθεί. Ο Μελανσόν ήταν ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι στην ΕΕ κατά τη διάρκεια της κρίσης της ευρωζώνης. Παρόλα αυτά, με την πάροδο του χρόνου η θέση του μετατοπίστηκε από το να ζητά την έξοδο της Γαλλίας από την ΕΕ στο να μιλάει για «ανυπακοή» στους κανόνες κατά περίπτωση.
Οι άγνωστοι των ευρωεκλογών του 2024
Όσον αφορά τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα του συνασπισμού NUPES, οι προετοιμασίες ενόψει των ευρωεκλογών του 2024 θα αποδειχθούν επίσης κρίσιμες και περίπλοκες.
«Από εκλογική άποψη, είναι προς το συμφέρον των σοσιαλιστών και των Πρασίνων να κατέβουν μόνοι τους: το αναλογικό σύστημα ευνοεί τα μικρότερα κόμματα – και έτσι η εκστρατεία θα έδινε στους Πράσινους ή τους Σοσιαλιστές μια ισχυρή πλατφόρμα σε εθνικό επίπεδο», δήλωσε ο Μπριστιέλ στη EURACTIV.
«Αλλά αν τα αριστερά κόμματα έχουν στο ραντάρ τους τις προεδρικές εκλογές του 2027, οι διαχωρισμοί για τις ευρωεκλογές δεν έχουν νόημα. Αυτό θα προκαλούσε σύγχυση στους ψηφοφόρους και θα δημιουργούσε την αίσθηση μιας ανειλικρινούς ενότητας».
Η πιο βαθιά διαφωνία μεταξύ των μελών του κόμματος NUPES δεν αφορά την ΕΕ, αλλά μάλλον τη στρατηγική αντιπολίτευσης του συνασπισμού στην κυβέρνηση Μακρόν.
Οι Πράσινοι και οι σοσιαλιστές τάσσονται σε συντριπτική πλειοψηφία υπέρ της συνεργασίας με το πλειοψηφικό κόμμα του Μακρόν – έστω και κατά περίπτωση. Το ποσοστό αυτό πέφτει στο 45% για το LFI.
Η αντιπολίτευση του LFI αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής για να εμφανιστεί ως το μόνο «πραγματικό» κόμμα της αντιπολίτευσης, όπως καταδεικνύει ο βουλευτής του LFI Ερίκ Κοκερέλ, ο οποίος δήλωσε στη EURACTIV ότι θα τοποθετηθεί ως «μια πραγματική αντίρροπη δύναμη στη νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης».
Άλλες διαφωνίες υπάρχουν για την πυρηνική ενέργεια. Ενώ το 77% των υποστηρικτών του PS είτε «συμφωνεί απόλυτα» είτε «μάλλον συμφωνεί» να στηρίξει την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας στη Γαλλία, το ποσοστό πέφτει στο 47% για το LFI και στο 39% για τους Πράσινους.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας