Φυσικό αέριο: Ξεκινούν άμεσα στην Κρήτη οι έρευνες υδρογονανθράκων από την ExxonMobil
Πηγή Φωτογραφίας: McKinsey, pixabay
Όπως είναι ήδη γνωστό ο αμερικανικός ενεργειακός κολοσσός ΕxxonMobil θα παραμείνει στην Ελλάδα, και με αυξημένο μάλιστα ποσοστό, στις παραχωρήσεις δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης για τους επόμενους 24 μήνες και ετοιμάζει τη διεξαγωγή ερευνών
Το αρχικό ερευνητικό πρόγραμμα, αυτό δηλαδή με το οποίο θα ξεκινήσει τις εργασίες, περιλαμβάνει δισδιάστατες σεισμικές μελέτες για την απόκτηση δεδομένων (2D seismic data acquisition), σύμφωνα με την εφημερίδα “Τα Νέα”.
Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη, η οποία αποτελεί ηχηρή απάντηση στην έντονη φημολογία που είχε αρχίσει να αναπτύσσεται περί εγκατάλειψης του όλου εγχειρήματος μετά την αποχώρηση της Total από την κοινοπραξία.
Η ακριβής ημερομηνία έναρξης των ερευνών στα «θαλάσσια οικόπεδα» της Κρήτης παραμένει ακόμη άγνωστη, με την ExxonMobil να επισημαίνει στα «ΝΕΑ» πως «το χρονοδιάγραμμα των εργασιών βρίσκεται υπό επεξεργασία».
Όλα πάντως δείχνουν πως η βούληση των Αμερικανών είναι να πιάσουν το νήμα από εκεί που το άφησαν οι Γάλλοι της Total Energies, στέλνοντας ξεκάθαρο σήμα προς όλες τις κατευθύνσεις για τις προθέσεις τους. Υπενθυμίζεται ότι ο γαλλικός ενεργειακός όμιλος αποχώρησε τον Ιούλιο από το project, παραχωρώντας το μερίδιο 40% που κατείχε στην κοινοπραξία των παραχωρησιούχων κατά 75% στην Exxon και κατά το υπόλοιπο 25% στον όμιλο ΕΛΠΕ.
Το κυβερνητικό σχέδιο
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που είχε παρουσιάσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στα μέσα Απριλίου, στόχος της κυβέρνησης για τα οικόπεδα της Κρήτης ήταν η πρόσκτηση δισδιάστατων σεισμικών δεδομένων τη χειμερινή περίοδο 2022-2023 (στάδιο το οποίο πλέον μετατίθεται για αργότερα μετά τις νέες εξελίξεις) ώστε να ακολουθήσουν οι 3D σεισμικές μελέτες το 2024 και το «drill or drop» (δηλαδή η λήψη απόφασης για διερευνητική γεώτρηση ή η επιστροφή του οικοπέδου σε περίπτωση μη λήψης της απόφασης) στη συνέχεια.
Σε περίπτωση επιτυχημένων ερευνητικών/επιβεβαιωτικών γεωτρήσεων θα άνοιγε ο δρόμος για να προχωρήσει η ανάπτυξη των κοιτασμάτων – για την οποία εκτιμάται ότι απαιτούνται τουλάχιστον τρία χρόνια – ώστε να φτάσουμε στο τελευταίο στάδιο, δηλαδή την εμπορική εκμετάλλευση και την έναρξη της παραγωγής φυσικού αερίου προς το τέλος της δεκαετίας.
Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία με τον κίνδυνο της ενεργειακής επάρκειας που πυροδότησε σε όλη την Ευρώπη και οι αποφάσεις της ΕΕ να περιορίσει δραστικά τις εισαγωγές του ρωσικού φυσικού αερίου κινητοποίησαν το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο έσπευσε να αναζητήσει εναλλακτικές πηγές εφοδιασμού και στον τομέα των ερευνών για κοιτάσματα φυσικού αερίου, αναφέρει η εφημερίδα «Τα Νέα».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας