Κόσμος

ΕΕ: Η Γερμανία θέλει νέο σύστημα ευρωπαϊκής αεράμυνας

Ένα τέτοιο σύστημα «θα ήταν κέρδος για την ασφάλεια ολόκληρης της Ευρώπης», τόνισε, ανάμεσα στα άλλα, ο Ο. Σολτς

Ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς ήταν αποκαλυπτικός σήμερα, εισηγούμενος τη δημιουργία ενός κοινού συστήματος αεράμυνας για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ένα τέτοιο σύστημα «θα ήταν κέρδος για την ασφάλεια ολόκληρης της Ευρώπης», τόνισε, ανάμεσα στα άλλα, ο Ο. Σολτς , σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο Καρόλου της Πράγας.

Επιπλέον, κατά τον Ο. Σολτς, ένα τέτοιο σύστημα θα ήταν φθηνότερο και πιο ισχυρό από ό,τι αν κάθε κράτος – μέλος κατασκεύαζε το δικό του, κάτι που θα οδηγούσε σε μια ακριβή και εξαιρετικά περίπλοκη αεράμυνα.

Η πρόταση θεωρείται ως μια μορφή απάντησης στον επιθετικό πόλεμο, που διεξάγει η Ρωσία κατά της Ουκρανίας και ο οποίος έχει συμπληρώσει πλέον έξι μήνες.

Ο Όλαφ Σολτς ανακοίνωσε ότι η Γερμανία θα επενδύσει σημαντικά στην αεράμυνα μες στα επόμενα χρόνια. Το σύστημα αεράμυνας της Ευρώπης θα πρέπει να σχεδιαστεί από την αρχή και με τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορούν να συμμετέχουν σε αυτό και οι Ευρωπαίοι γείτονες. Ο Γερμανός Καγκελάριος αναφέρθηκε στο σημείο αυτό στην Ολλανδία, την Πολωνία, τα κράτη της Βαλτικής Εσθονία, την Λετονία, την Λιθουανία, την Τσεχία και την Σλοβακία.

Σύμφωνα με τον Σολτς, η Ευρώπη έχει «πολλά να κάνει για να καλύψει τη διαφορά» όσον αφορά την άμυνα έναντι απειλών από τον αέρα, αλλά και από το διάστημα. Όλες οι νέες δυνατότητες θα πρέπει, επίσης, να μπορούν να αξιοποιηθούν στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Τα χρήματα για τις επενδύσεις θα μπορούσαν να προέλθουν από το ήδη ανακοινωμένο ποσό των 100 δισ. ευρώ, με το οποίο ο Σολτς θέλει να εκσυγχρονίσει και να ενισχύσει τις γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις, τα επόμενα χρόνια.

Ως περαιτέρω συνέπεια του ρωσικού επιθετικού πολέμου στην Ουκρανία, ο Γερμανός Καγκελάριος ζήτησε, ακόμη, μια Ευρωπαϊκή Ένωση πιο ανεξάρτητη οικονομικά. «Χρειάζονται ευρωπαϊκές απαντήσεις στα σημεία καμπής», είπε ο Σολτς. Και για να γίνει αυτό, η Ευρώπη πρέπει επίσης να γίνει πιο αυτόνομη στην παραγωγή ημιαγωγών, για παράδειγμα.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γερμανός Καγκελάριος εισηγήθηκε μια Στρατηγική που την ονόμασε «Στρατηγική «Made in Europe 2030»», στο επίπεδο της οποίας η Ευρώπη θα κληθεί να αναλάβει εκ νέου τα ηνία και να βρεθεί στην κορυφή, απέναντι κυρίως στην Κίνα, αξιοποιώντας «εναλλακτικές» πρώτες ύλες που διαθέτει, όπως είναι το λίθιο, το νικέλιο και το κοβάλτιο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο