Μηταράκης για Έβρο: Στον εισαγγελέα τα στοιχεία της υπόθεσης – Τι αποκάλυψε για την 5χρονη
Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi
Στον εισαγγελέα στέλνει τα στοιχεία των πρόσφατων γεγονότων στον Έβρο ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.
Ενημερώνοντας την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, μαζί με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο, σχετικά με τις τρέχουσες εξελίξεις στο μεταναστευτικό, και ειδικότερα με αφορμή, όπως είπε, «τις νέες προσπάθειες εργαλειοποίησης του ανθρώπινου πόνου» τόνισε ότι η Ελλάδα δεν δέχεται να είμαστε η πύλη εισόδου για τα κυκλώματα λαθροδιακινητών.
Για το συγκεκριμένο περιστατικό στον Έβρο, είπε ότι η Ελλάδα, φυσικά και παρέχει δικαίωμα υποβολής αιτήματος ασύλου στους “38”, το οποίο εξετάζεται, ενώ παρέχει επίσης τις κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης και, όπου απαιτήθηκε, την απαραίτητη ιατρική βοήθεια.
Υπογράμμισε ωστόσο ότι η υπόθεση εξετάζεται σε βάθος από τις αρμόδιες αρχές και τα στοιχεία που συλλέγονται αξιολογούνται.
Συγκεκριμένα, είπε ότι από την ως τώρα έρευνα και ανάλυση των δεδομένων, προκύπτουν «σημαντικές ανακολουθίες» στην «ιστορία των μεταναστών της νησίδας», τις οποίες «θα καταθέσω στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ώστε να συσχετιστούν με τις σχετικές δικογραφίες».
Όπως είπε ο κ. Μηταράκης, «οι ίδιοι οι 38 έδωσαν στη δημοσιότητα βίντεο από τη νησίδα, η οποία παρουσιάστηκε από βρετανικό τηλεοπτικό κανάλι».
«Καταρχήν στο βίντεο οι ίδιοι λένε ότι γυρίστηκε στη νησίδα, στις 15/8 και ώρα 13:00. Όμως όπως κατέθεσαν οι ίδιοι, λένε ότι πέρασαν στις 14/8 το πρωί στην ελληνική όχθη. Άρα διέδιδαν ότι είναι εγκλωβισμένοι ενώ είχαν φύγει. Πώς έφυγαν; Με μια βάρκα που κάποιος περαστικός τους άφησε. Άλλοι λένε ότι βρήκαν βάρκα από 13/8 αλλά “φοβήθηκαν να περάσουν” ενώ κατά δήλωσή τους υπήρχε άμεσος κίνδυνος για την υγεία τους. Βέβαια τίθεται το ερώτημα αν μπορεί να θεωρηθεί κάποιος εγκλωβισμένος σε μια νησίδα όταν η απόσταση από ελληνική ακτή ήταν 15 μέτρα, χαμηλού βάθους. Πήγα ο ίδιος να δω την απόσταση αυτή προ εβδομάδος» είπε ο κ. Μηταράκης
Ανέφερε επίσης ότι «στο βίντεο μίλησαν για σοβαρά ζητήματα υγείας. Η μια αδελφή (Aiwa 9 ετών), λένε στο βίντεο ότι ήταν βαριά άρρωστη για ημέρες (“gravely ill for days”), γεγονός το οποίο δεν ίσχυε, καθώς βρέθηκε σε καλή κατάσταση υγείας. Ομοίως, για την έγκυο γυναίκα, λένε στο βίντεο ότι αιμορραγούσε (“started bleeding”) αλλά σύμφωνα με το νοσοκομείο δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα με την εγκυμοσύνη».
«Τέλος, αναφέρθηκε ότι υπάρχει ένα νεκρό παιδί θαμμένο στη νησίδα» είπε ο κ. Μηταράκης και σημείωσε: «Τι ξέρουμε: Σύμφωνα με τις πληροφορίες πάλι ξένων ΜΜΕ είχε αποβιώσει προ της 10ης Αυγούστου. Είναι θαμμένο στη νησίδα, χωρίς σημάδι, σε άγνωστη τοποθεσία, δεν γνωρίζουν οι γονείς. Το σημειώνω καθώς υπήρχαν στους 38 άτομα που ήξεραν να στέλνουν ακριβή στίγμα μέσω app στο κινητό τηλέφωνο. Δεν υπάρχει καμιά φωτογραφία ή βίντεο του παιδιού ως άρρωστο, του σημείου ταφής, της ταφής κ.ά.».
Ο κ. Μηταράκης σημείωσε ότι δεν μπορεί να καταθέσει στα πρακτικά τής Βουλής την έγγραφη αλληλογραφία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δθικαιωμάτων, λόγω της ρήτρας εμπιστευτικότητας, αλλά, όπως είπε, «δεν χρειάζεται – ο αγαπητός συνάδελφος κ. Κατρούγκαλος δημοσίευσε τη λίστα στο twitter στις 19 Αυγούστου (9:39 π.μ. – 19 Αυγ 2022)»:
«Στη λίστα του ΕΔΑΔ αναφέρεται μια οικογένεια, δεν θα επαναλάβω το επώνυμο παρότι το έχουν κάνει πολλοί, με 4 παιδιά. Στις θέσεις 10 & 37 είναι το ζευγάρι. Δυο παιδιά από πρώτο γάμο, στις θέσεις 22 & 23. Δύο μικρά παιδιά αναφέρονται εγκλωβισμένα, από τον νυν γάμο του ζευγαριού, στις θέσεις 35 & 36. Τα δυο αυτά παιδιά αναφέρονται με το επώνυμο του πατέρα, εθνικότητα ΣΥΡΙΑ και έτη γεννήσεων 2017 και 2018 αντίστοιχα.
Δυο παιδιά διασώθηκαν και βρίσκονται σε ελληνικό έδαφος. Με δυο διαφορές. Το ένα αντί γεννηθέν το 2018, που αναφέρεται στο έγγραφο του Δικαστηρίου, δηλώθηκε ως γεννηθέν το 2019. Το άλλο, με ένα γράμμα διαφορά στο μικρό του όνομα, Μάγια αντί Μαρία. Σημειώνω ότι το Μάγια χρησιμοποιείται και ως υποκοριστικό του Μαρία. Μαρία επίσης, να θυμίσω λένε τη μητέρα. Θα ρωτήσετε πόσο συνηθισμένο είναι η μάνα και η κόρη να έχουν το ίδιο πρώτο όνομα. Σε σύνολο 6.575 αιτημάτων ασύλου από υπηκόους Συρίας που κατατέθηκαν από 01/01/2021 έως σήμερα βρέθηκαν μηδέν περιπτώσεις με ίδιο πρώτο όνομα στην ίδια οικογένεια. Για αυτό το γεγονός, αρχικά κατατέθηκε, μετά την άφιξη του στην Ελλάδα, ότι η αποθανούσα ήταν δίδυμη της τρίχρονης Χανίν, τώρα καταθέτουν ότι ήταν δίδυμη της Μάγια. Αλλά 5ο παιδί δεν υπήρχε στη λίστα του Δικαστηρίου» παρατήρησε ο κ. Μηταράκης.
Συνέχισε, δε, λέγοντας: «Πέρα από τις καταθέσεις των γονιών, από τις υπόλοιπες καταθέσεις που ελήφθησαν, ελάχιστες, αναφέρονται σε θάνατο μικρής στη μικρή νησίδα. Ενώ καθόντουσαν όλοι μαζί στη νησίδα, όπως φάνηκε και στο βίντεο».
Αυτά τα στοιχεία, επανέλαβε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, «θα κατατεθούν στην Εισαγγελία, προς κρίση της Δικαιοσύνης» και προσέθεσε: «Δυστυχώς, η καθόλα σεβαστή απόφαση της οικογένειας, να μην δώσει άδεια προς τις τουρκικές αρχές για εκταφή και μεταφορά στην Ελλάδα, για αξιοπρεπή κηδεία, προφανώς και δυσχεραίνει την έρευνα».
Τέλος, σημείωσε ότι όλες οι χώρες τις ΕΕ, ανεξαρτήτως πολιτικής κατεύθυνσης της κυβέρνησης, δεν έχουν διάθεση να συμβάλουν με σημαντικές μετεγκαταστάσεις, σε περίπτωση αύξησης των αφίξεων: «Καλά τα ευχολόγια, αλλά εδώ έχουμε μια πραγματικότητα, που απαιτεί την αταλάντευτη προστασία των συνόρων μας» σημείωσε.
Κατέληξε ο κ. Μηταράκης, η Ελλάδα είναι μία πολύ διαφορετική χώρα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια όσον αφορά στη διαχείριση του μεταναστευτικού:
- Ενώ η Ευρώπη βιώνει αύξηση ροών κατά 57%, η Ελλάδα δεν αποτελεί πλέον κύρια πύλη εισόδου. Εμείς μειώσαμε κατά 88% τις συνολικές ροές το 2021 σε σχέση με το 2019. Μία επίδοση που αποτελεί τη χαμηλότερη της δεκαετίας, με το 2022 να διαφαίνεται ως η δεύτερη καλύτερη χρονιά.
- Στηρίξαμε τις τοπικές κοινωνίες, την τοπική αυτοδιοίκηση με 85 εκατομμύρια ευρώ από το 2020.
- Μειώσαμε τις επιπτώσεις της κρίσης και αποδείξαμε έμπρακτα ότι είμαστε ευγνώμονες προς τις τοπικές κοινωνίες που σήκωσαν το ειδικό αυτό βάρος.
- Το διεθνές περιβάλλον παραμένει ασταθές.
- Σε αυτό το πλαίσιο χρειάζεται αποφασιστικότητα, ομοψυχία και εθνική στρατηγική.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας