Διεθνή

Ευρωζώνη: Πληθωρισμός – ρεκόρ 9,1%

Ευρωζώνη: Πληθωρισμός – ρεκόρ 9,1%

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters κατά μέσο όρο προέβλεπαν ποσοστό 9% για τον Αύγουστο.

Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης ήταν υψηλότερος από ό,τι αναμενόταν τον Αύγουστο και έφτασε σε νέο υψηλό ρεκόρ, σύμφωνα με όσα έδειξε η πρώτη εκτίμηση της Eurostat την Τετάρτη, η οποία ενισχύει τα επιχειρήματα των ηγετών των κεντρικών τραπεζών των Ευρωπαίων υποστηρικτών για σημαντικές αυξήσεις στα επιτόκια.

Η άνοδος των τιμών καταναλωτή στις 19 χώρες που χρησιμοποιούν το ενιαίο νόμισμα ανέρχεται σε 9,1% σε διάστημα ενός έτους, μετά από αύξηση 8,9% τον Ιούλιο. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters κατά μέσο όρο προέβλεπαν ποσοστό 9% για τον Αύγουστο.

Τα αγαθά των τροφίμων, του αλκοόλ και του καπνού είδαν την άνοδό τους να επιταχύνεται στο 10,6% μέσα σε ένα χρόνο, τα βιομηχανικά αγαθά χωρίς ενέργεια αυξήθηκαν κατά 5,0% και ο τομέας των υπηρεσιών κατά 3,8%, διευκρινίζει η Eurostat. Οι τιμές της ενέργειας, παρά τη μικρή επιβράδυνση, παραμένουν μακράν ο κύριος μοχλός της γενικής ανόδου των τιμών, με άλμα 38,3%, σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2021, μετά από άνοδο 39,6% τον Ιούλιο.

Ο πληθωρισμός εξαιρουμένης της ενέργειας και των μη επεξεργασμένων τροφίμων, δείκτης που παρακολουθεί στενά η ΕΚΤ, αυξήθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο, κατά +5,5% έναντι +5,1% τον Ιούλιο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments