Le Monde: Αυξήθηκαν οι διακρίσεις σε βάρος των γυναικών στο γραφείο;
Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay
Σε μια μελέτη του, που δημοσιεύθηκε πριν από ελάχιστες εβδομάδες, το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής και Οικονομικών Μελετών (=INSEE) της Γαλλίας δείχνει ότι ο σεξισμός έχει γίνει ο πρώτος παράγοντας διακρίσεων μεταξύ των γυναικών. Το αίσθημα των διακρίσεων έχει σχεδόν διπλασιαστεί σε αυτόν τον τομέα μέσα σε 10 χρόνια, παρά τις περί του αντιθέτου διακηρύξεις και μεγαλοστομίες σε πλανητικό επίπεδο.
Ο σεξισμός ξεπερνά τον ρατσισμό. Στην τελευταία μελέτη του για το αίσθημα των διακρίσεων στη Γαλλία, το INSEE επισημαίνει ότι από το 2009, το φύλο έχει ξεπεράσει την εθνική καταγωγή ως παράγοντας διάκρισης μεταξύ των γυναικών. Η έκθεση δείχνει ότι, μεταξύ των γυναικών που δήλωσαν ότι υπέστησαν διακρίσεις, το 46% ανέφερε γεγονότα που σχετίζονται με τον σεξισμό το 2019, έναντι μόλις 28% το 2009. Μια κατάσταση που είναι ιδιαίτερα ορατή στο εργασιακό περιβάλλον. «Σημαντικά, οι γυναίκες επηρεάζονται περισσότερο από τη βία στην εργασία από τους άνδρες: 20,1% των γυναικών δηλώνουν θύματα έναντι 15,5% των ανδρών», έγραψε στην έκθεσή του το Εθνικό Ινστιτούτο Δημογραφικών Μελετών (=INED). Σχεδόν 8 στις 10 γυναίκες λένε ότι έχουν πέσει θύματα πολλών γεγονότων τους τελευταίους 12 μήνες.
Για την Nathalie Leroy, δικηγόρο και ερευνήτρια σε εταιρεία, που ειδικεύεται στην παρενόχληση και τη σεξουαλική επίθεση στο χώρο εργασίας, ο αριθμός των πράξεων διάκρισης δεν έχει αυξηθεί. «Δεν υπάρχουν άλλες πράξεις επιθετικότητας ή σεξουαλικής παρενόχλησης σε εταιρείες», διευκρινίζει. «Έχω την εντύπωση ότι τα πράγματα παραμένουν ως έχουν, αλλά ότι οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι φθάνουν σε μορφές λεκτικής βίας περισσότερο στο να λέμε λόγια σε καταστάσεις που φαίνονταν “φυσιολογικές” πριν.” Εν μέρει επειδή οι εργοδότες ήταν υποχρεωμένοι να ενημερώνουν για αυτά τα θέματα από το 2018. Σύμφωνα με την δικηγόρο, «όσοι παρενοχλούν είναι συχνά άνδρες άνω των 50-55 ετών και δεν αντιλαμβάνονται ότι αυτό που προηγουμένως θεωρούνταν αστείο είναι στην πραγματικότητα σεξουαλική παρενόχληση».
Εντούτοις, η Nathalie Leroy παρατηρεί ότι υπάρχουν περισσότερες αντιδράσεις. Και τα στοιχεία της Αστυνομίας αποδεικνύουν ότι έχει δίκιο. Το 2012, οι αστυνομικές υπηρεσίες κατέγραψαν 3.674 εγκλήματα σεξουαλικής παρενόχλησης και άλλων σεξουαλικών επιθέσεων κατά ενηλίκων, σε σύγκριση με περισσότερα από 10.000 το 2021. Κατά κάποιο τρόπο, αυτοί οι αριθμοί μπορούν, επομένως, να ερμηνευθούν ως πρόοδος στην καταπολέμηση του σεξισμού και των σεξουαλικών επιθέσεων. «Μπορούμε να πούμε ότι είναι καλό, από αυτή την άποψη. Γιατί αν δεν υπάρχουν περισσότερες πράξεις, υπάρχουν όλο και περισσότεροι άνθρωποι που καταγγέλλουν αυτές τις ενέργειες».
Ωστόσο, υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος που πρέπει να διανυθεί. «Οι άνθρωποι εξακολουθούν να αρνούνται να δουν τι τους συμβαίνει ή να το καταγγείλουν», τονίζει η Nathalie Leroy. «Πρόσφατα έδωσα μία διάλεξη στη Σχολή Πολιτικών Επιστημών, όπου μία φοιτήτρια μου είπε ότι δεν θα τολμούσε να μιλήσει για πιθανή σεξουαλική παρενόχληση, αν αυτό μπορούσε να επηρεάσει την καριέρα της…».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας