Christine Lagarde: «Ο ρόλος των γυναικών υποβιβάζεται πάντα στην κουζίνα»
Πηγή Φωτογραφίας: Time
Από την 1η Νοεμβρίου 2019 – ημερομηνία διορισμού της ως επικεφαλής της ευρωπαϊκής κεντρικής τράπεζας (ΕΚΤ) – η Christine Lagarde μοιράζεται μεταξύ των 19 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που χρησιμοποιούν το ευρώ. Αυτό από μόνο του την κάνει ιδιαίτερα ακριβοθώρητη. Παρόλα αυτά, καταφέραμε να τη συναντήσουμε στο γραφείο της που βρίσκεται στον 40ό όροφο ενός κτιρίου σχεδιασμένου από τον Αυστριακό αρχιτέκτονα Wolf Dieter Prix στις όχθες του ποταμού Μάιν, στη Φρανκφούρτη, όπου μόνο οι υπεύθυνοι της ασφάλειας επιτρέπεται να ανεβούν πάνω από τον 37ο όροφο.
Δύο ανελκυστήρες κι έναν διάδρομο πιο πέρα, βρίσκεται εκείνη, χαμογελαστή και προσιτή, στο γυάλινο γραφείο της με θέα στην περιοχή της Οστάνδης. Εκεί είναι και το σπίτι της όπου μένει κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, ενώ προσπαθεί να επιστρέφει όσο το δυνατόν περισσότερα Σαββατοκύριακα στη Γαλλία, όπου ζει ο σύντροφός της, ο επιχειρηματίας Xavier Giocanti, και η οικογένειά της.
Η σχέση της με την Angela Merkel
Στο τραπέζι της, το βιβλίο για την Angela Merkel (Εκδόσεις Taschen) της Herlinde Koelbl, η οποία φωτογράφισε την πρώην καγκελάριο κατά τη διάρκεια των τριάντα ετών από το 1991 μέχρι το 2021, αποτελεί μάρτυρα των δεσμών φιλίας και θαυμασμού ανάμεσα στις δύο γυναίκες. Παρεμπιπτόντως η Angela Merkel είχε υποστηρίξει την υποψηφιότητα της Lagarde για την προεδρία της ΕΚΤ κι εκείνη, από την πλευρά της, δεν χάνει ποτέ ευκαιρία να αποτίσει φόρο τιμής στη Γερμανίδα πολιτικό. Λίγο πιο πέρα, στα ράφια, ένα τρόπαιο από το Rallye des Gazelles (σ.σ. αγώνας ράλι που πραγματοποιείται σε ερημικά μέρη του νότιου Μαρόκου).του οποίου στο παρελθόν υπήρξε υποστηρίκτρια.
Σε αυτό το πρωτόγνωρο καλοκαίρι, κάθε εβδομάδα φέρνει στο πρόγραμμά της νέες εντάσεις. Όπως αυτή την εβδομάδα, της 18ης Ιουλίου, λίγες μέρες πριν η ΕΚΤ ανακοινώσει σημαντικά μέτρα για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, η Ιταλία συγκλονίζεται από πολιτική κρίση, με τον Πρωθυπουργό Mario Draghi, πρώην πρόεδρο της ΕΚΤ, να παραιτείται στις 21 Ιουλίου και τις εκλογές για τη νέα κυβέρνηση να ορίζονται για το τέλος Σεπτεμβρίου.
Όσο πλησιάζουμε, η κρίση εντείνεται.
“Υπάρχουν πολλές αναταράξεις, στ’ αλήθεια”, παραδέχεται ένας σύμβουλος. Άλλοι δύο προσπαθούν να βάλουν μπρος την καφετιέρα. “Να το κάνω εγώ;”, ρωτάει η Πρόεδρος. “Βλέπετε: ο ρόλος των γυναικών υποβιβάζεται πάντα στην κουζίνα. Το είπε η Simone Veil”. To όνομά της θα εμφανιστεί ξανά στην κουβέντα μας, σαν μια γυναίκας-προτύπου και μιας γυναίκας συνηθισμένης στις προκλήσεις. Αντιμέτωπη με το γεωπολιτικό πλαίσιο και τον πονοκέφαλο της πανδημίας, η Πρόεδρος της ΕΚΤ προφανώς δεν είναι παντοδύναμη. Αλλά όλα τα μάτια είναι στραμμένα πάνω της, καθώς εκείνη, μέσα στην καταιγίδα, προσπαθεί να διατηρήσει την πορεία της και να καθορίσει το όραμά της για ανάπτυξη. Θωρεί ότι τα μέτρα που έχουν επιβληθεί είναι επαρκή; Ποιες θα είναι οι συνέπειές τους; Και πώς διατηρεί την ελπίδα για το μέλλον;
Tα τελευταία τρία χρόνια που σηματοδοτούν και την έναρξη της θητείας σας στην ΕΚΤ, στην υγειονομική κρίση προστέθηκε ο πόλεμος στην Ουκρανία και ο καλπάζων πληθωρισμός των τελευταίων μηνών. Πώς αντιμετωπίσατε αυτές τις δοκιμασίες; Όταν σκέφτομαι αυτούς τους τελευταίους μήνες, αντιλαμβάνομαι ότι είμαι μονίμως σε μια κατάσταση συναγερμού. Ωστόσο, όταν ανέλαβα καθήκοντα το φθινόπωρο του 2019, ο προκάτοχός μου, Mario Draghi, μου είχε πει: “Θα είναι σχετικά ήσυχα τα πράγματα, το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων επανεκκινήθηκε με όγκο 20 δισεκατομμυρίων το μήνα και αυτό θα μας επιτρέψει να συνεχίσουμε να εκπληρώνουμε τον στόχο μας που είναι η σταθερότητα των τιμών”. Το Φεβρουάριο του 2020, βρισκόμασταν στη συνάντηση των G20 στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας όταν μάθαμε ότι πόλεις και περιοχές της βόρειας Ιταλίας είχαν αρχίσει να κλείνουν εξαιτίας του Covid. Από εκείνη τη στιγμή είμαστε συνεχώς σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης προκειμένου να ανταποκριθούμε.
Η πανδημία δεν είναι ένας τομέας που αφορά αυστηρά την ΕΚΤ, αλλά έπρεπε να εφαρμόσουμε εξαιρετικά γρήγορα μια νομισματική πολιτική που να επιτρέπει την διατήρηση της δραστηριότητας ακόμη και σε κατάσταση ημι-ύπνωσης, για να αποφευχθεί η καταστροφή ενός ολόκληρου τμήματος της οικονομίας. Δύο χρόνια αργότερα, ενώ η ανάκαμψη ξεκινούσε και πάνω που βρήκαμε μια προοπτική σταθερότητας, προέκυψε ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Νιώσατε κάποια στιγμή ότι χάνετε τον έλεγχο; Όχι, γιατί σε τέτοιες κρίσεις υπάρχει το στοιχείο της αδρεναλίνης. Στην καταιγίδα κάθε μέλος του πληρώματος βρίσκεται στη θέση του και αναλαμβάνει τις αρμοδιότητές του στο έπακρο των δυνατοτήτων του. Κάνεις το αδύνατο, επειδή η κατάσταση το απαιτεί. Επιπλέον, στις επείγουσες καταστάσεις, η ενέργεια συγκεντρώνεται όπως και η ικανότητα να κατευθύνεις όλες τις ομάδες στη σωστή κατεύθυνση. Δεν είναι η ώρα να κάνεις μεταφυσικές ερωτήσεις, πρέπει να αναλύσεις τα γεγονότα, προσπαθείς να καταλάβεις τα δεδομένα που έχεις στη διάθεσή σου και να βρεις απαντήσεις.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας