FAZ: Γιατί παρεμβαίνει η Ρωσία στην πολιτική ζωή της Ιταλίας;
Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay
Ο κεντροδεξιός συνασπισμός προηγείται στις προτιμήσεις των Ιταλών εν όψει της εκλογικής αναμέτρησης της 25ης Σεπτεμβρίου. Η δεξιά Τζόρτζια Μελόνι πρόκειται να είναι, πιθανότατα, η νέα Πρωθυπουργός της Ιταλίας, στη θέση του απερχόμενου Μάριο Ντράγκι. Ιστότοπος, προσκείμενος σε Ρώσους ολιγάρχες, επιτέθηκε στην Τ. Μελόνι και την κεντροδεξιά συμμαχία. Πίσω από την προφανή πολιτική σκοπιμότητα της Ρωσίας, που δεν θέλει την εκλογή κυβερνήσεων με δυτικό προσανατολισμό, κρύβονται και οικονομικές σκοπιμότητες που αφορούν στην τρέχουσα συγκυρία.
Συγκεκριμένα, η Ρωσία κάνει λόγο για «οικονομική αυτοκτονία» της Ιταλίας λόγω των κυρώσεων. Η κυβέρνηση της Ρώμης αντέδρασε με αιχμηρά λόγια – και παρουσίασε ένα σχέδιο αποταμίευσης για τα ιδιωτικά νοικοκυριά.
Η διαμάχη μεταξύ Ρωσίας και Ιταλίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις κυρώσεις κατά της Μόσχας έχει φτάσει σε νέο επίπεδο κλιμάκωσης. Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, κατηγόρησε την κυβέρνηση στη Ρώμη υπό τον πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι ότι οδήγησε τη χώρα τους στην καταστροφή. Σε ανάρτησή της στο Telegram, η Ζαχάροβα ισχυρίστηκε ότι η Ρώμη «επιτρέπει στον εαυτό της να ωθηθεί προς την οικονομική αυτοκτονία από την ευρωατλαντική φρενίτιδα των κυρώσεων».
Ο Ιταλός υπουργός Περιβάλλοντος Ρομπέρτο Τσινγκολάνι απέρριψε την επίθεση από τη Μόσχα στη δημόσια ραδιοτηλεόραση. «Είναι η λογική ενός εκπροσώπου ενός ολοκληρωτικού κράτους, όπου νομίζεις ότι μπορείς να επιβάλεις τη θέλησή σου σε ένα άλλο κράτος», είπε ο Τσινγκολάνι. Η κυβέρνηση της Ρώμης εργάζεται για να διασφαλίσει ότι τα θύματα της πολιτικής κυρώσεων κατά της Μόσχας είναι «ελάχιστα» για τους Ιταλούς, διαβεβαίωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος. Ο υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο δήλωσε ότι είναι προφανές ότι η Ρωσία προσπαθεί να επηρεάσει την εκστρατεία για τις γενικές εκλογές της 25ης Σεπτεμβρίου στην Ιταλία.
Πιο πρόσφατα, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι από τη δεξιά εθνική Λέγκα επέκρινε τις κυρώσεις κατά της Μόσχας επειδή προκάλεσαν μεγαλύτερη ζημιά στις χώρες της ΕΕ από τη Ρωσία. Επιπλέον, ο Σαλβίνι ζήτησε ένα πακέτο ανακούφισης για τους καταναλωτές και τις εταιρείες ύψους 30 δισεκατομμυρίων ευρώ για να μετριαστεί η εκτίναξη των τιμών της ενέργειας. Στις Βρυξέλλες, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω τις «τρελές δηλώσεις» που έκαναν ορισμένες ρωσικές προσωπικότητες. Η ΕΕ και οι ΗΠΑ «συνεργάζονται με εξαιρετικό τρόπο» στον τομέα της ενέργειας για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που έχει θέσει η Ρωσία, ανέφερε.
Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση της Ρώμης αγωνίζεται και θέλει να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση με ένα σχέδιο εξοικονόμησης για ιδιωτικά νοικοκυριά, εταιρείες και δημόσιους οργανισμούς. Σύμφωνα με αυτό, τα δημόσια κτίρια, συμπεριλαμβανομένων των σχολείων και των πανεπιστημίων, θα πρέπει να θερμαίνονται στους 17 έως 21 βαθμούς κατά την περίοδο θέρμανσης –ανάλογα με τις εγκαταστάσεις– αντί για τους προηγούμενους 18 έως 22 βαθμούς. Η θέρμανση θα πρέπει επίσης να μειωθεί μία ώρα νωρίτερα από το συνηθισμένο το βράδυ και η περίοδος θέρμανσης θα πρέπει να μειωθεί κατά 15 ημέρες. Προκειμένου να μειωθεί η κατανάλωση ενέργειας, οι πόλεις και οι δήμοι θα πρέπει να παραιτηθούν από την ακτινοβόληση εμφανών κτιρίων και να περιορίσουν τον φωτισμό των δρόμων. Σύμφωνα με το σχέδιο, το υπουργείο σκέφτεται κυρίως τον άνθρακα όταν πρόκειται για εναλλακτικές λύσεις ενέργειας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Η κυβέρνηση απέκλεισε το ενδεχόμενο επιστροφής στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση σε σχολεία και κολέγια ως μέρος ενός μεγάλης κλίμακας σχεδίου εξοικονόμησης ενέργειας.
Σε περίπτωση παραβίασης των απαιτήσεων αποταμίευσης, επιβάλλονται πρόστιμα έως 3.000 ευρώ. Δεν είναι σαφές πώς πρέπει να ελέγχεται η θερμοκρασία του δωματίου, ειδικά σε ιδιωτικά διαμερίσματα και σπίτια. Στην ευθύνη των πολιτών θέλει προς το παρόν η κυβέρνηση με επείγουσα ενημέρωση. Λαμβάνοντας υπόψη τις εκρήξεις των τιμών της ενέργειας, αξίζει τον κόπο για κάθε οικογένεια να χρησιμοποιεί λιγότερο ρεύμα και φυσικό αέριο, σύμφωνα με δημοσιεύματα στη Ρώμη.
Με το ενεργειακό του σχέδιο, το υπουργικό συμβούλιο του απερχόμενου πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι ελπίζει να εξοικονομήσει 8,2 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Το 2021, η Ιταλία κάλυψε τις ετήσιες ανάγκες της σε φυσικό αέριο 76 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων με παραδόσεις 29 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων από τη Ρωσία. Από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η χώρα έχει συνάψει πολυάριθμες νέες συμβάσεις προμήθειας με άλλες χώρες. Μέχρι το 2025, η Ιταλία θέλει να έχει αντικαταστήσει 25 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από τη Ρωσία με εισαγωγές από άλλες χώρες. Στις αρχές Σεπτεμβρίου, οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου της Ιταλίας ήταν κατά 83% γεμάτες και η κυβέρνηση στοχεύει σε πλήρωση κατά 90% μέχρι την έναρξη της περιόδου θέρμανσης. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η Ιταλία θα ξοδέψει πάνω από τα διπλάσια χρήματα για την εισαγωγή ενέργειας φέτος από ό,τι το προηγούμενο έτος. Το ποσό θα φτάσει τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ντανιέλε Φράνκο. Πέρυσι το ποσό ήταν 43 δισ. ευρώ.
Αυτές οι συστηματικές και έντονες προσπάθειες της παρούσας Κυβέρνησης στην Ιταλία τυγχάνουν της αποδοχή των Ιταλών, δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο ένα «μπλοκ» κυβερνώντων και πολιτών. Αυτό ακριβώς το μπλοκ θέλει να διασπάσει το Κρεμλίνο.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας