Κόσμος

Barron’s: Ο Ερντογάν, οι F-16, οι ΗΠΑ και η Ρωσία

Το περιοδικό και εφημερίδα Barron’s φιλοξενεί αφιέρωμα στις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου αναφορικά με την αγορά των F-16 από τις Ηνωμένες Πολιτείες

Το περιοδικό και εφημερίδα Barron’s φιλοξενεί αφιέρωμα στις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου αναφορικά με την αγορά των F-16 από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Κατά τους συντάκτες, ο Τούρκος Πρόεδρος άσκησε έμμεσο εκβιασμό προς την Αμερική, με την οποία, άλλωστε, όπως και με τον όλο δυτικό κόσμο οι σχέσεις είναι τεταμένες εδώ και καιρό. Η Τουρκία οδεύει πλησίστια προς την… Ρωσία και την εκεί αγορά.

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Παρασκευή ότι η Τουρκία μπορεί να στραφεί σε χώρες όπως η Ρωσία, εάν οι ΗΠΑ δεν τηρήσουν τη δέσμευση να παραδώσουν μαχητικά αεροσκάφη F-16.

Η Τουρκία αποβλήθηκε από ένα πρόγραμμα αντικατάστασης ενός ευρέος φάσματος μαχητικών, αεροσκαφών κρούσης και επίθεσης εδάφους για τους συμμάχους του ΝΑΤΟ, αφού απέκτησε ένα προηγμένο ρωσικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας το 2019.

Όμως, καθώς οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας θερμαίνονται ως απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε στον Ερντογάν τον Ιούνιο ότι θα υποστήριζε την πώληση λιγότερο προηγμένων αεροσκαφών F-16.

Αυτό απέτυχε να κερδίσει έλξη στο Κογκρέσο, του οποίου η υποστήριξη των στρατιωτικών πωλήσεων είναι απαραίτητη, λόγω της ανησυχίας των κορυφαίων Αμερικανών νομοθετών για τη σκληρή ρητορική της Τουρκίας ενάντια στον παραδοσιακό εχθρό της, την Ελλάδα.

«Οι ΗΠΑ δεν είναι οι μόνες που πωλούν πολεμικά αεροσκάφη στον κόσμο. Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η Ρωσία τα πωλούν επίσης», είπε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους μετά την προσευχή της Παρασκευής.

«Είναι δυνατό να τα προμηθευτούμε από άλλα μέρη και άλλοι μας στέλνουν σήματα», είπε ο Ερντογάν.

Ο Ερντογάν έκανε μια σειρά από θετικά σχόλια για τη Ρωσία ενόψει της προγραμματισμένης συνάντησης με τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν σε μια περιφερειακή σύνοδο κορυφής στο Ουζμπεκιστάν την επόμενη εβδομάδα.

Κατηγόρησε τη Δύση ότι οργανώνει «προκλήσεις» κατά της Ρωσίας προμηθεύοντας την Ουκρανία με όπλα και κατηγόρησε τις ευρωπαϊκές κυρώσεις για την ενεργειακή κρίση της ηπείρου.

Ο Ερντογάν αποκάλυψε επίσης ότι ζήτησε από τον Πούτιν να προσφέρει στην Τουρκία έκπτωση για το φυσικό αέριο που εισάγει από τη Ρωσία.

Οι στρατηγικοί δεσμοί της Άγκυρας με την Ουάσιγκτον είναι τεταμένες εδώ και χρόνια από ζητήματα που κυμαίνονται από το επιδεινούμενο ιστορικό ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Τουρκίας έως τη συνεργασία των ΗΠΑ με μια κουρδική πολιτοφυλακή στη Συρία που ο Ερντογάν θεωρεί «τρομοκράτες».

Ο Ερντογάν είπε ότι θα αυξήσει τη στρατιωτική υποστήριξη των ΗΠΑ για την κουρδική πολιτοφυλακή εάν έχει την ευκαιρία να συναντήσει τον Μπάιντεν στο περιθώριο της ετήσιας συνεδρίασης της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που θα ξεκινήσει στις 13 Σεπτεμβρίου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο