Άποψη

Απλή αναλογική, θαυμάσια κατάσταση

Απλή αναλογική, θαυμάσια κατάσταση

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)

Ο Λάμπρος Καλαρρύτης γράφει στο pagenews.gr ότι η επιλογή του πρωθυπουργού να κλείσει από το βήμα της ΔΕΘ το θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου ήταν αναμενόμενη βάσει των όσων ήδη είχε πει

Η επιλογή του πρωθυπουργού να κλείσει από το βήμα της ΔΕΘ το θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου ήταν αναμενόμενη βάσει των όσων ήδη είχε πει σχετικά δημοσίως και των όσων είχαν διαρρεύσει από συζητήσεις με κυβερνητικά στελέχη και συνεργάτες του.

Επισημαίνεται ότι η πλειονότητα των υπουργών είναι της άποψης και έχουν εισηγηθεί στον κ. Μητσοτάκη να αλλάξει τον εκλογικό νόμο για να διασφαλιστεί η μετεκλογική σταθερότητα και να αποφευχθεί η πολύ πιθανή πολιτική ρευστότητα που μεταξύ άλλων μπορεί να εκθέσει τη χώρα και σε εθνικούς κινδύνους. καθότι η Τουρκία, ιστορικά έχει εκμεταλλευθεί περιόδους πολιτικής κρίσης για να επιβάλλει τετελεσμένα.

Ο πρωθυπουργός επέλεξε να παίξει το χαρτί της θεσμικής αξιοπιστίας («δεν είμαι κωλοτούμπας , δεν αλλάζεις του όρους του παιχνιδιού την τελευταία στιγμή») ευελπιστώντας ότι οι ψηφοφόροι θα του πιστώσουν την πολιτική συνέπεια.

Η απόφαση έχει προφανές ρίσκο. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει θεσμικές ευαισθησίες, ούτε εθνικές ανησυχίες, αντιθέτως η ένταση, η σύγχυση, ο διχασμός, η εκτροπή, είναι το φυσικό πολιτικό του περιβάλλον. Σε συνθήκες ομαλότητας δεν ευδοκιμεί και γι’ αυτό δεν υπήρχε περίπτωση να ανέλθει στην εξουσία αν δεν είχε ενσκήψει η καταστροφή των Μνημονίων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχοντας διαγνώσει την εκλογική ήττα του και αγνοώντας ως συνήθως τις επιπτώσεις σε εθνικό επίπεδο, φρόντισε να ναρκοθετήσει την πορεία της επόμενης κυβέρνησης και της χώρας συνολικά εισάγοντας την απλή αναλογική η οποία είναι συνταγή πολιτικού αδιεξόδου, παρατεταμένης ρευστότητας και αναταράξεων.

Ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος ποτέ δεν έκρυψε την προτίμηση του σε συνθήκες πολιτικής και κοινωνικής τοξικότητας διότι τότε μπορεί να κάνει το μόνο που ξέρει, να δίνει υποσχέσεις δίχως αντίκρισμα και να καταγγέλλει χωρίς να έχει την ευθύνη κατάθεσης προτάσεων, έχει αναφερθεί με θέρμη  στο απόφθεγμα του Μάο Τσε Τούνγκ «μεγάλη αναταραχή, υπέροχη κατάσταση», ώστε να μην υπάρχουν αμφιβολίες για το πως σκέφτεται. Όπου «μεγάλη αναταραχή», ο ΣΥΡΙΖΑ έβαλε τη απλή αναλογική ώστε το αποτέλεσμα να είναι διασφαλισμένο.

Το ψευδο-αφήγημα της απλής αναλογικής είναι ότι διασφαλίζει την ανόθευτη αναλογική εκπροσώπηση όλων των πολιτικών δυνάμεων οπότε αποτελεί την  αγνότερη εκδοχή του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος. Η αλήθεια είναι ότι είναι ένα σύστημα στρεβλωτικό της δημοκρατικής έκφρασης διότι καθιστά την πλειοψηφία όμηρο των εκβιασμών της μειοψηφίας ανοίγοντας τον δρόμο σε κακώς εννοούμενες συναλλαγές και σε πολιτική αστάθεια. Στην περίπτωση της Αριστεράς και δη της ελληνικής η επίκληση της αναλογικής δημοκρατικής εκπροσώπησης είναι ο φερετζές της πολιτικής ανωμαλίας.

Το Ισραήλ, λόγω της διαρκούς υπαρξιακής απειλής ασφαλείας που αντιμετωπίζει, έχει δομήσει κρατικές και θεσμικές διαδικασίες και λειτουργίες ώστε ακόμα και με υπηρεσιακή κυβέρνηση το κράτος να λειτουργεί και να διεξάγει και πόλεμο αν χρειαστεί . Παρόλα αυτά  έχει γονατίσει από την απλή αναλογική. Τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε μία κατάσταση παρατεταμένης πολιτικής  ρευστότητας ( η απερχόμενη κυβέρνηση ήταν …οκτακομματική ) και αλλεπάλληλων εκλογικών αναμετρήσεων.

Καταλαβαίνει κάποιος τι θα σημάνει για την Ελλάδα και για τα δικά μας δεδομένα κρατικής λειτουργίας και πολιτικής κουλτούρας, αν η Τουρκία αποφασίσει να προβεί σε στρατιωτική κίνηση ενώ εδώ υπάρχει πολυκομματική κυβέρνηση «αριστερού τύπου», όπως αυτή που περιέγραψε ο πρωθυπουργός ως «τερατογένεςηη»,  ή παρατεταμένη υπηρεσιακή λόγω αδυναμίας συγκρότησης κυβερνητικού σχήματος.

Το ’23 θα είναι μία κρίσιμη χρονιά, η πιο δύσκολη μεταπολεμικά για την Ευρώπη, για τους γνωστούς λόγους. Εμείς θα έχουμε έναν επιπλέον να ανησυχούμε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments