Deutsche Welle: Έβρος της μετανάστευσης
Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)
Εκτενέστατο αφιέρωμα φιλοξενεί η DW για όσα διαδραματίζονται στον ποταμό Έβρο, στα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία. Εδώ, σταχυολογούνται αξιόπιστα δεδομένα του αφιερώματος αναφορικά με μηχανισμούς επιτήρησης και βασικές θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης μέσω σχετικών τοποθετήσεων του αρμοδίου Υπουργού, κ. Νότη Μηταράκη.
Επιτήρηση στην περιοχή του Έβρου
«Η περιοχή του Έβρου ανήκει στις περιοχές υψηλού κινδύνου και πεδίο δοκιμών σε ό,τι αφορά στις νέες τεχνολογίες που ελέγχεται ελάχιστα. Από ηχητικά κανόνια, εναέρια επιτήρηση μέχρι και την κατασκευή φραχτών υψηλής τεχνολογίας – όλες αυτές οι τεχνολογίες επιδεινώνει ακόμη περισσότερο το βίαιο κλίμα που επικρατεί ήδη στα ελληνοτουρκικά σύνορα», αναφέρει η Πέτρα Μολνάρ, αναπληρώτρια διευθύντρια του Refugee Law Lab στο καναδικό Πανεπιστήμιο της πόλης Γιορκ, όπου ερευνάται η επίδραση των τεχνολογιών προσφύγων σε μεθοριακές περιοχές.
Η ενίσχυση των μέτρων επιτήρησης και ασφάλειας στην περιοχή του Έβρου έχει λάβει πρωταρχική θέση για την Ελλάδα και την ΕΕ μετά τα γεγονότα του Μαρτίου του 2020, όταν χιλιάδες άνθρωποι, πολλοί μετά από ενθαρρυντικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συγκεντρώθηκαν στα σύνορα του Έβρου, προσπαθώντας να εισέλθουν στην Ελλάδα για να ζητήσουν άσυλο.
Τότε η Ελλάδα κατηγόρησε την Τουρκία ότι προσπάθησε με τον τρόπο αυτό να ασκήσει πιέσεις στην ΕΕ. Σε επίσκεψή της στον Έβρο λίγο αργότερα η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ευχαρίστησε την Ελλάδα, για το ότι η χώρα «λειτουργεί ως μία ευρωπαϊκή ασπίδα».
Η Τουρκία πίσω από το κύμα των αιτούντων άσυλο
Στην κοινοβουλευτική συζήτηση του Αυγούστου ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι «ένα νέο κύμα εισβολών σχεδιάζεται ήδη στον Έβρο, πίσω από μια φαινομενικά ανθρωπιστική μάσκα».
Σε τηλεοπτικές δηλώσεις του ο Έλληνας υπουργός Μετανάστευσης, Νότης Μηταράκης, υποστήριξε ότι η Τουρκία αναγκάζει αιτούντες άσυλο να φτάσουν στα ελληνικά σύνορα, με την προσδοκία ότι ΜΚΟ, δημοσιογράφοι και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων παρέμβουν και αναγκάσουν την Ελλάδα να τους διασώσει. Πρόκειται, όπως είπε, για μια νέα τακτική, με την οποία η Τουρκία χρησιμοποιεί του πρόσφυγες ως όπλο, για να δημιουργήσει μια “πίσω πόρτα” εισόδου προς την Ευρώπη και να δοκιμάσει τις βελτιωμένες δυνατότητες άμυνας της Ελλάδας.
Σύμφωνα με τον κ. Μηταράκη, η Ελλάδα ως αντίδραση θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο την ασφάλεια στην περιοχή του Έβρου, επεκτείνοντας τον συνοριακό φράχτη και αναβαθμίζοντας τα συστήματα παρακολούθησης ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία μεταξύ άλλων με ντρόνεν, κάμερες κι άλλα μέσα.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας