Διεθνή

Κηδεία βασίλισσας Ελισάβετ: Τρεις συλλήψεις για διατάραξη της τάξης

Κηδεία βασίλισσας Ελισάβετ: Τρεις συλλήψεις για διατάραξη της τάξης

Πηγή Φωτογραφίας: DailyMail

Ο θάνατος της Ελισάβετ προκάλεσε έντονη συγκίνηση στο Ηνωμένο Βασίλειο και εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι αναμένεται ότι θα συμμετάσχουν στο λαϊκό προσκύνημα της σορού της, στα τέλη της εβδομάδας στο Λονδίνο

Η αστυνομία της Σκωτίας ανακοίνωσε ότι προχώρησε σε τρεις συλλήψεις στο Εδιμβούργο σχετικά με διατάραξη της τάξης-προκαλώντας αναταραχή- την Κυριακή και τη Δευτέρα, καθώς το φέρετρο της βασίλισσας Ελισάβετ μεταφέρθηκε στην πόλη.

Η Ελισάβετ πέθανε την Πέμπτη στο εξοχικό της στο Balmoral, στα Highlands της Σκωτίας, σε ηλικία 96 ετών μετά από 70 χρόνια βασιλείας, βυθίζοντας το έθνος στο πένθος.

Μια 22χρονη, η οποία κρατούσε πλακάτ κατά της μοναρχίας, και ένας 74χρονος άνδρας που συνελήφθησαν χωριστά την Κυριακή, κατηγορήθηκαν για διατάραξη της τάξης.

Ο τρίτος, ένας 22χρονος που συνελήφθη τη Δευτέρα κατά τη διάρκεια της νεκρική πομπής μέσω του Εδιμβούργου. Στον νεαρό δεν έχουν ακόμα απαγγελθεί κατηγορίες.

Νωρίτερα, σε πλάνα από την πομπή, την οποία ακολουθούσαν ο βασιλιάς Κάρολος και τα αδέλφια του, θεάθηκε ένας άνδρας να επιτίθεται φραστικά στον πρίγκιπα Άντριου, μέχρι που κάποιος άλλος τον τραβάει και τον βγάζει από το πλήθος και στη συνέχεια επενέβησαν αστυνομικοί που τον απομάκρυναν.

Το πρωί, δύο αντιμοναρχικές διαδηλώτριες αποδοκίμασαν τον Κάρολο, ενώ κατευθυνόταν στο Κοινοβούλιο. Κρατώντας χαρτιά όπου είχαν γράψει «Δεν είσαι ο βασιλιάς μου», «Κατάργηση της μοναρχίας» και «Τέλος στη φεουδαρχία», οι διαδηλώτριες στέκονταν στο πεζοδρόμιο απέναντι από το Ουεστμίνστερ. Η μία από αυτές πλησίασε στα κιγκλιδώματα του κοινοβουλίου, αλλά την απομάκρυναν αστυνομικοί, σύμφωνα με την εφημερίδα Evening Standard.

«Αυτός είναι ένας πολιτικός χώρος, είναι μια πολιτική ημέρα», εξήγησε η μία από τις διαδηλώτριες στο Γαλλικό Πρακτορείο, ζητώντας να τηρηθεί η ανωνυμία της. «Το Κοινοβούλιο δέχεται τον Κάρολο Γουίνδσορ ως νέο αρχηγό του κράτους, χωρίς ο λαός να έχει λόγο. Είναι βασιλιάς χωρίς συγκατάθεση, δεν είναι δίκαιο. Δεν ξέρουμε τι κάνει, όμως κερδίζει μισθό ύψους 24 εκατομμυρίων λιρών ετησίως. Για ποιον λόγο; Για να χαιρετά και να κάνει χειραψίες», πρόσθεσε.

Ο θάνατος της Ελισάβετ προκάλεσε έντονη συγκίνηση στο Ηνωμένο Βασίλειο και εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι αναμένεται ότι θα συμμετάσχουν στο λαϊκό προσκύνημα της σορού της, στα τέλη της εβδομάδας στο Λονδίνο.

Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που διενεργήθηκε τον Ιούνιο, με την ευκαιρία του Πλατινένιου Ιωβηλαίου της Ελισάβετ, πάνω από 6 στους 10 Βρετανούς (62%) θέλουν να παραμείνει η χώρα μοναρχία και μόνο το 22% επιθυμεί έναν αιρετό αρχηγό κράτους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments