Ελλάδα

Θεσσαλονίκη: Ποινές κάθειρξης έως 141 έτη σε διακινητές μεταναστών

Η δικογραφία αναφερόταν σε τουλάχιστον δέκα παράνομες διακινήσεις μεταναστών, έναντι αμοιβής, από τα ελληνοτουρκικά σύνορα προς το εσωτερικό της ελληνικής επικράτειας, αλλά και προς τα σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία, μέσω του νομού Κιλκίς

Ποινές κάθειρξης από 19 έως 141 έτη (με εκτιτέα τα 20 έτη), επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης σε 14 κατηγορούμενους για την υπόθεση που απασχόλησε πριν από περίπου ενάμιση χρόνο τις αστυνομικές αρχές.

Ομάδα Πακιστανών κρατούσε ομήρους δύο νεαρούς μετανάστες αφγανικής καταγωγής, τους οποίους βασάνιζες και κατέγραφε σε βίντεο το οποίο και έστελνε σε συγγενείς τους με αίτημα την καταβολή λύτρων προκειμένου να τους απελευθερώσει.

Οι δύο νεαροί ελευθερώνονται τελικά ύστερα από επιχείρηση αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Θεσσαλονίκης σε παράπηγμα, στην περιοχή του Δενδροποτάμου, όπου κρατούνταν φυλακισμένοι. Για την υπόθεση συνελήφθησαν τελικά 13 Πακιστανοί, κατηγορούμενοι ως μέλη εγκληματικής ομάδας διακίνησης μεταναστών, ενώ το κατηγορητήριο περιελάμβανε άλλους 10 συμπατριώτες τους.

Αθωωτική ήταν η ετυμηγορία του Δικαστηρίου για πέντε κατηγορούμενους, ενώ για τους λοιπούς δεν εισήχθη η υπόθεση καθώς δεν κατέστη εφικτή η σύλληψή τους. Όσοι καταδικάστηκαν, κρίθηκαν ένοχοι, κατά περίπτωση, για μεταφορά δεκάδων μεταναστών από την Τουρκία προς την Ελλάδα (μέσω του Έβρου), αρπαγή, απόπειρα εκβίασης και επικίνδυνες σωματικές βλάβες. Παράλληλα με τις ποινές κάθειρξης το Δικαστήριο επέβαλε χρηματικές ποινές από 110.000 έως 620.000 ευρώ (κατά περίπτωση και για οκτώ εκ των καταδικασθέντων).

Η δικογραφία αναφερόταν σε τουλάχιστον δέκα παράνομες διακινήσεις μεταναστών, έναντι αμοιβής, από τα ελληνοτουρκικά σύνορα προς το εσωτερικό της ελληνικής επικράτειας, αλλά και προς τα σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία, μέσω του νομού Κιλκίς.

Τα θύματα δεν εμφανίστηκαν να καταθέσουν στη δίκη, αλλά διαβάστηκαν οι καταθέσεις που είχαν δώσει στην αστυνομία. Χαρακτηριστικά ήταν τα όσα είπαν οι δύο νεαροί Αφγανοί (17 και 20 ετών αντιστοίχως)- θύματα των βασανιστηρίων. Προορισμός τους, όπως ανέφεραν, ήταν η Κεντρική Ευρώπη, όπου ζουν συγγενείς τους. Καταβάλλοντας χρηματικά ποσά σε διακινητές, κατάφεραν να περάσουν από την πατρίδα τους στο Ιράν και από εκεί στην Τουρκία. Διασχίζοντας- εν συνεχεία- με βάρκες τον Έβρο πέρασαν, όπως κατέθεσαν, στην Ελλάδα, όπου τους παρέλαβαν άλλοι διακινητές και τους μετέφεραν οδικώς από την Ξάνθη στη Θεσσαλονίκη, για να οδηγηθούν σε χώρους όπου κρατήθηκαν και βασανίστηκαν μέχρι να καταβληθούν τα λύτρα.

Όλοι οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν στις απολογίες τους την εμπλοκή τους στην υπόθεση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο