Αζερμπαϊτζάν-Αρμενία: Ξέσπασαν συγκρούσεις στα σύνορα
Μεγάλες συγκρούσεις ξέσπασαν μεταξύ των δυνάμεων της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν κατά μήκος των συνόρων μεταξύ των δύο χωρών το βράδυ της Δευτέρας, σύμφωνα με τα υπουργεία Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το πυροβολικό και τα UAV του Αζερμπαϊτζάν στόχευσαν τοποθεσίες στο Βαρδένη, το Γκόρις, το Σοτκ και το Τζερμούκ στην ανατολική Αρμενία.
Το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν ισχυρίστηκε ότι οι αρμενικές δυνάμεις πραγματοποίησαν «δολιοφθορά μεγάλης κλίμακας» προς το Dashkasan, το Kalbajar και το Lachin, συμπεριλαμβανομένης της εξόρυξης ορισμένων περιοχών. Θύματα και υλικές ζημιές έχουν αναφερθεί από την πλευρά του Αζερμπαϊτζάν, αν και οι ακριβείς λεπτομέρειες δεν είναι ακόμη σαφείς.
Το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας ανακοίνωσε ότι «στις 00:05 της 13ης Σεπτεμβρίου, οι ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν εξαπέλυσαν σφοδρές επιθέσεις με πυροβολικό και όπλα μεγάλου διαμετρήματος κατά θέσεων του αρμενικού στρατού κοντά στις περιοχές Γκορίς, Σοτκ και Τζερμούκ».
Από την πλευρά του, το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του εξαπέλυσαν επιθέσεις ως αντίποινα για τη ναρκοθέτηση περιοχών από Αρμενίους στο Ντασκασάν, το Καλμπατζάρ και το Λατσίν. Αποδίδοντας στο Γερεβάν την ευθύνη για τις συγκρούσεις, ανέφερε ότι υπάρχουν θύματα μεταξύ των στρατιωτικών δυνάμεων και από τις δύο πλευρές. Η κατάσταση στα σύνορα Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν προκάλεσε την αντίδραση των ΗΠΑ οι οποίες εξέφρασαν την ανησυχία τους μετά τις αναφορές για εχθροπραξίες δια του υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος ζήτησε τον άμεσο τερματισμό των συγκρούσεων.
«Όπως έχουμε καταστήσει σαφές εδώ και καιρό, δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση στη σύγκρουση», ανέφερε σε δήλωσή του ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας και υπογράμμισε: «Απευθύνουμε έκκληση να τερματιστούν άμεσα οι στρατιωτικές εχθροπραξίες».
Οι σχέσεις μεταξύ των δύο πρώην σοβιετικών δημοκρατιών είναι τεταμένες από το 1991, λόγω του διαφιλονικούμενου θύλακα Ναγκόρνο Καραμπάχ. Η διένεξη για τον έλεγχό του κλιμακώθηκε ξανά το φθινόπωρο του 2020, όταν ξέσπασε πόλεμος διάρκειας 44 ημερών, κατά τη διάρκεια του οποίου οι αζερικές δυνάμεις πήραν τον έλεγχο αρκετών τομέων.
Ο πόλεμος έλαβε τέλος χάρη στην ειρηνευτική συμφωνία που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση της Ρωσίας, ωστόσο Μπακού και Γερεβάν αλληλοκατηγορούνται κατά περιόδους για παραβιάσεις της εκεχειρίας κατά μήκος των συνόρων.
Εντούτοις στην περιοχή συχνά-πυκνά επικρατεί ένταση με τελευταία χρονικά όσα συνέβησαν στις αρχές Αυγούστου όταν το Αζερμπαϊτζάν κατηγόρησε την Αρμενία για βομβαρδισμούς στην περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας