Ισραήλ: Σε “ρυθμιστικό” ρόλο για αέριο και Ιράν
Πηγή Φωτογραφίας: jpost
Τη διαβεβαίωση ότι το Ισραήλ μπορεί να διανείμει περίπου το 10% του αερίου που έλαβε η Ευρώπη από τη Ρωσία πέρυσι, παρείχε στο Βερολίνο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Γιαΐρ Λαπίντ, μετά τη συνάντησή του με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς.
«Θα αποτελέσουμε μέρος της προσπάθειας να αντικατασταθεί το ρωσικό αέριο στην Ευρώπη», είπε ο Λαπίντ, ενώ από την πλευρά του ο Σολτς είπε πως η Γερμανία εργάζεται στις υποδομές εισαγωγής αερίου προκειμένου να επιτρέψει τις εισαγωγές από νέους εταίρους, καθώς η χώρα πασχίζει να αποκοπεί από τις ρωσικές προμήθειες.
Συνομιλίες για αμυντική συμφωνία
Η Γερμανία είναι σε συνομιλίες για την αγορά του αμυντικού πυραυλικού συστήματος Arrow 3 από το Ισραήλ στο πλαίσιο των προσπαθειών του Βερολίνου να ενισχύσει τις ένοπλες δυνάμεις του μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Γιαΐρ Λαπίντ.
«Το Ισραήλ… θα παίξει έναν ρόλο στην οικοδόμηση της νέας αμυντικής δύναμης της Γερμανίας, κυρίως στον τομέα της αντιαεροπορικής άμυνας», είπε ο Λαπίντ στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Όλαφ Σολτς.
«… έχει να κάνει με τη συνολική δέσμευσή μας στην ασφάλεια της Γερμανίας, στην ασφάλεια της Ευρώπης, στην ικανότητα των φιλελεύθερων δημοκρατιών να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους», πρόσθεσε.
Ο Λαπίντ είπε πως οι συνομιλίες τους οδηγούν «ενδεχομένως σε μια μελλοντική συμφωνία» αλλά αρνήθηκε να αναφερθεί στο κόστος. Ο Σολτς είπε πως η Γερμανία θα ενισχύσει την άμυνά της αγοράζοντας περισσότερα αντιαεροπορικά συστήματα στο μέλλον και αποκάλεσε το σύστημα Arrow 3 «υψηλής απόδοσης προσφορά», όμως αρνήθηκε και αυτός να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.
Το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα
Για το Ιράν, ο Γερμανός καγκελάριος έσβησε τις ελπίδες ότι θα υπάρξει «στο άμεσο μέλλον» συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του, ενώ το Ισραήλ τάχθηκε υπέρ μιας «αξιόπιστης στρατιωτικής απειλής» προκειμένου να αυξηθεί η πίεση στην Τεχεράνη.
Έπειτα από ενάμιση χρόνο συνομιλιών με στόχο τη διάσωση της διεθνούς συμφωνίας του 2015, από την οποία αποχώρησαν μονομερώς το 2018 οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Βρετανία και η Γαλλία εξέφρασαν το Σάββατο «σοβαρές αμφιβολίες» σχετικά με την πραγματική βούληση του Ιράν.
Σε ανακοίνωσή τους οι τρεις ευρωπαϊκές χώρες κατηγόρησαν την Τεχεράνη ότι «συνεχίζει την κλιμάκωση του πυρηνικού της προγράμματος, πέρα από αυτό που θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι προορίζεται για πολιτικούς σκοπούς».
Το Ιράν, που διαβεβαιώνει ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα είναι καθαρά ειρηνικό, έκρινε “μη εποικοδομητική” αυτή την ανακοίνωση, την οποία όμως χαιρέτισε ο Λαπίντ που είναι αντίθετος στη διάσωση της συμφωνίας του 2015.
Στρατιωτική απειλή
Σύμφωνα με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, αυτές οι διαπραγματεύσεις οδεύουν προς «αποτυχία» και «δεν θα πετύχουν τον στόχο που μοιραζόμαστε όλοι: να εμποδίσουν το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα».
«Όλος ο κόσμος μάς ρωτά: ποια θα είναι η συνέχεια; Έχει έρθει η ώρα να συνομιλήσουμε με τους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους (…) για να βάλουμε στο τραπέζι μια αξιόπιστη στρατιωτική απειλή εναντίον του Ιράν με στόχο να το πιέσουμε προς μια καλύτερη συμφωνία», επεσήμανε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ισραηλινής διπλωματίας στο περιθώριο της επίσκεψής του στο Βερολίνο.
Η θέση της Τεχεράνης
Η Τεχεράνη ζήτησε πρόσφατα για άλλη μια φορά να κλείσει η έρευνα του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) για τα ίχνη εμπλουτισμένου ουρανίου που βρέθηκαν σε τρεις μη δηλωμένες εγκαταστάσεις, κάτι που ο διευθυντής του Οργανισμού, ο Ραφαέλ Γκρόσι, αρνήθηκε να κάνει.
Αυτό το τελευταίο αίτημα εγείρει σοβαρές αμφιβολίες για τις προθέσεις του Ιράν και τη δέσμευσή του για ένα θετικό αποτέλεσμα σε ό,τι αφορά την JCPOA (σ.σ. της συμφωνίας του 2015) », σημείωσαν οι τρεις ευρωπαϊκές χώρες το Σάββατο. «Η στάση του Ιράν δεν είναι σύμφωνη με τις νομικά δεσμευτικές υποχρεώσεις του και υπονομεύει τις προοπτικές επαναφοράς της JCPOA», την οποία είχαν υπογράψει τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου του ΟΗΕ (ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Κίνα, Ρωσία), η Γερμανία και το Ιράν.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας