Le Figaro: «Ευρωχαστούκι» για την Τουρκία και το καθεστώς Ερντογάν
Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) καταδίκασε, σήμερα, την Τουρκία, επειδή οδήγησε στην φυλακή δύο δικαστές, οι οποίοι είχαν απελευθερώσει, το 2015, άτομα που θεωρούνταν ύποπτα για συμμετοχή σε ομάδα, που το καθεστώς της Άγκυρας θεωρούσε τρομοκρατική.
Συγκεκριμένα, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο διαπίστωσε παραβίαση του άρθρου 5 παρ. 1 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, το οποίο κατοχυρώνει το δικαίωμα στην ελευθερία έκφρασης και το δικαίωμα στην ασφάλεια.
Το Δικαστήριο διέταξε την Άγκυρα να πληρώσει σε καθέναν από τους δικαστές 5.000 ευρώ για ηθική βλάβη, όπως αναφέρεται στο σχετικό δελτίο Τύπου που δόθηκε στη δημοσιότητα.
Οι προσφεύγοντες, Μουσταφά Μπασέρ και Μεντίν Οτσελίκ, εργάζονταν, κατά τον χρόνο των πραγματικών περιστατικών, σε ποινικά δικαστήρια, στην Κωνσταντινούπολη. Το 2015, συμμετείχαν στην λήψη της απόφασης για την απελευθέρωση του επικεφαλής μιας δημοσιογραφικής ομάδας, Χινταγιέτ Καρατζά, καθώς και για την απελευθέρωση περίπου εξήντα αστυνομικών που συνελήφθησαν στα τέλη του 2014 επειδή, σύμφωνα με τη δικαιοσύνη, σχεδίαζαν επίθεση εναντίον του Τούρκου Προέδρου.
Όλοι ήταν ύποπτοι ότι ανήκαν στην «Φετουλαχιστική Τρομοκρατική Οργάνωση/Παράλληλη Κρατική Δομή», αποφαίνεται το ΕΔΑΔ. Οι δύο δικαστές ήταν με τη σειρά τους ύποπτοι ότι ανήκαν στο κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν, το οποίο θεωρήθηκε από τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ως υποκινητής της απόπειρας πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016. Ο Γκιουλέν είχε προϋπάρξει στενός σύμμαχος του Ερντογάν. Στη συνέχεια, ο Γκιουλέν κατηγορήθηκε από τις τουρκικές αρχές ότι διέδωσε τις υποψίες διαφθοράς που στόχευαν την κυβέρνηση τον Δεκέμβριο του 2013, όταν ο Ρετζέπ Ερντογάν ήταν ακόμη Πρωθυπουργός.
Οι δύο αυτοί άνδρες συνελήφθησαν το 2015 και οι δύο δικαστές καταδικάστηκαν το 2017 σε 10 χρόνια φυλάκιση, επειδή «ανήκουν σε τρομοκρατική οργάνωση» και «κατάχρηση εξουσίας», υπενθυμίζει το Δικαστήριο. Στην απόφασή του, η οποία αφορά μόνο την προφυλάκισή τους, το ΕΔΑΔ επισημαίνει ιδιαίτερα τον παράνομο χαρακτήρα αυτής της κράτησης και την έλλειψη εύλογων λόγων για να τεκμηριωθεί η υποψία ότι διέπραξαν αδίκημα.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας