Διεθνή

Guardian: Απομακρύνεται το πλαφόν στην τιμή του ρωσικού αερίου – Έκτακτος φόρος στα κέρδη των εταιριών

Guardian: Απομακρύνεται το πλαφόν στην τιμή του ρωσικού αερίου – Έκτακτος φόρος στα κέρδη των εταιριών

Πηγή Φωτογραφίας: marketwatch

Σύμφωνα με έγγραφο της Κομισιόν που διέρρευσε και στοιχεία που δημοσιεύει ο  Guradian, το σχέδιο με την ονομασία «εργαλείο έκτακτης ανάγκης για την ηλεκτρική ενέργεια», προβλέπει μεταξύ άλλων έκτακτους φόρους στα υψηλά κέρδη των εταιρειών ορυκτών καυσίμων

Υπό το βάρος των αντιδράσεων αλλά και της αδυναμίας επίτευξης συμφωνίας το σενάριο επιβολής πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν φαίνεται να υλοποιείται, αντίθετα εξετάζεται η επιβολή έκτακτων φόρων στα «πλεονάζοντα» κέρδη των ενεργειακών εταιρειών.

Σύμφωνα με έγγραφο της Κομισιόν που διέρρευσε και στοιχεία που δημοσιεύει ο  Guradian, το σχέδιο με την ονομασία «εργαλείο έκτακτης ανάγκης για την ηλεκτρική ενέργεια», προβλέπει μεταξύ άλλων έκτακτους φόρους στα υψηλά κέρδη των εταιρειών ορυκτών καυσίμων, με ξεχωριστό ανώτατο όριο στα έσοδα των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας με χαμηλές εκπομπές άνθρακα.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αναμένεται να δημοσιοποιήσει το σχέδιο της Ευρώπης για την αντιμετώπιση της ραγδαίας αύξησης των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας κατά την ετήσια ομιλία της για την κατάσταση της Ένωσης την Τετάρτη.

Τα κράτη μέλη της Ε.Ε. που εισάγουν μεγάλες ποσότητες αερίου από τη Ρωσία, μεταξύ αυτών η Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Αυστρία, έχουν ταχθεί κατά του πλαφόν εκφράζοντας φόβους πως το Κρεμλίνο θα «παγώσει» την προμήθεια, όπως έχει ήδη προειδοποιήσει ο Βλαντίμιρ Πούτιν .

Αντίθετα σχεδόν 12 χώρες, συμπεριλαμβανομένων Γαλλία και Πολωνίας, επιθυμούν την επιβολή πλαφόν.

Ολλανδία και η Δανία είναι επιφυλακτικές απέναντι σε οποιοδήποτε πλαφόν, ενώ η Γερμανία φοβάται ότι ένα ανώτατο όριο τιμών για το ρωσικό φυσικό αέριο θα ήταν διχαστικό.

Ωστόσο, οι κυβερνήσεις της Ε.Ε. υποστηρίζουν σε μεγάλο βαθμό την επιβολή ανώτατου ορίου στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας από πηγές χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ή η πυρηνική ενέργεια.

Επιχειρήσεις αερίου και πετρελαίου, παράλληλα, αναμένεται να βρεθούν αντιμέτωπες με έναν έκτακτο φόρο, ο οποίος περιγράφεται ως «εισφορά αλληλεγγύης».

Στο έγγραφο που διέρρευσε, η Επιτροπή εκτιμά ότι θα υπάρξει πενταπλασιασμός των κερδών των εταιρειών πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα το 2022. Αυτά τα «πλεονάζοντα» και «απροσδόκητα» κέρδη, δεν προκύπτουν από οικονομικές ή επενδυτικές επιλογές, αναφέρει η Επιτροπή, αλλά από «απρόβλεπτες εξελίξεις στις αγορές ενέργειας μετά τον συνεχιζόμενο παράνομο πόλεμο στην Ουκρανία». Στο κείμενο δεν προτείνεται κανένας συντελεστής για τον έκτακτο φόρο.

Τα κράτη μέλη καλούνται, επίσης, να συμφωνήσουν σε έναν δεσμευτικό στόχο για τη μείωση της χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας κατά τις ώρες αιχμής, αν και δεν έχει προταθεί κανένας αριθμός.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments