Κόσμος

Οι Πρόεδροι Ρωσίας και Κίνας συμφώνησαν ότι διαφωνούν με την Δύση

Αυτή ήταν η πρώτη τους συνάντηση, μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Οι Πρόεδροι της Ρωσίας και της Κίνας Βλαντιμίρ Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ συναντήθηκαν σήμερα στο Ουζμπεκιστάν. Συζήτησαν για τον πόλεμο στην Ουκρανία και την κατάσταση στην Ταιβάν και επιβεβαίωσαν τους δεσμούς φιλίας μεταξύ των δύο χωρών.

Αυτή ήταν η πρώτη τους συνάντηση, μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Τα θέματα του πολέμου στην Ουκρανία και της αμερικανικής επέμβασης στην Ταιβάν τονίσθηκαν και από τους δύο ηγέτες, οι οποίοι επέκριναν έντονα τις θέσεις της Δύσης.

Ο Ρώσος πρόεδρος χαιρέτισε την «ισορροπημένη στάση» του Πεκίνου για την Ουκρανία όταν συναντήθηκαν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO).

Το SCO, που δημιουργήθηκε ως αντίβαρο στη δυτική επιρροή, συγκεντρώνει την Κίνα, τη Ρωσία, τέσσερα κράτη της Κεντρικής Ασίας (Καζακστάν, Κιργιστάν, Ουζμπεκιστάν και Τατζικιστάν), καθώς και την Ινδία και το Πακιστάν.

«Οι προσπάθειες δημιουργίας ενός μονοπολικού κόσμου έχουν πρόσφατα λάβει μια απολύτως άσχημη μορφή και είναι εντελώς απαράδεκτες», είπε ο Βλαντιμίρ Πούτιν στον Σι Τζινπίνγκ.

«Εκτιμούμε πολύ την ισορροπημένη θέση των Κινέζων φίλων μας σχετικά με την ουκρανική κρίση», συνέχισε ο Πούτιν, η χώρα του οποίου τελεί υπό βαριές δυτικές κυρώσεις λόγω της εισβολής στην Ουκρανία.

«Κατανοούμε τα ερωτήματα και τις ανησυχίες σας. Θα εξηγήσουμε λεπτομερώς τη θέση μας σε αυτό το θέμα», πρόσθεσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Το Πεκίνο ούτε έχει υποστηρίξει ούτε έχει επικρίνει τη ρωσική εισβολή, ενώ επανειλημμένως έχει εκφράσει την υποστήριξή του στη Μόσχα ενόψει των δυτικών κυρώσεων.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, που ακολούθησε, ο Πούτιν επιβεβαίωσε την υποστήριξη της Μόσχας προς το Πεκίνο για την Ταιβάν, όπου οι επισκέψεις Αμερικανών αξιωματούχων τις τελευταίες εβδομάδες προκάλεσαν την οργή της Κίνας. «Καταδικάζουμε την πρόκληση των Ηνωμένων Πολιτειών», είπε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, τονίζοντας ότι η Μόσχα τηρεί την αρχή της «μίας Κίνας», που θέλει την Ταιβάν να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του κινεζικού εδάφους. «Είμαι πεπεισμένος ότι η σημερινή μας συνάντηση θα δώσει μια επιπλέον ώθηση στην ενίσχυση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ Ρωσίας και Κίνας», πρόσθεσε ο αρχηγός του ρωσικού κράτους.

Η συνάντηση αυτή έρχεται σε μια περίοδο που οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν ισχυρές διπλωματικές εντάσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Σε αυτό το πλαίσιο, η Μόσχα και το Πεκίνο έχουν επανειλημμένως επιδείξει τη συνεργασία τους, συμμετέχοντας, για παράδειγμα, σε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις.

«Η Κίνα είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με τη Ρωσία για να επωμιστεί την ευθύνη της μεγάλης δύναμης, να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο και να διοχετεύσει σταθερότητα και θετική ενέργεια σε έναν χαοτικό κόσμο», είπε ο Κινέζος Πρόεδρος.

Επισημαίνουμε ότι η Κίνα είναι ο κύριος οικονομικός εταίρος της Ρωσίας. Οι σχέσεις Πεκίνου – Μόσχας ήταν ταραχώδεις κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, αλλά οι δύο χώρες έχουν έρθει πολύ πιο κοντά τις τελευταίες δεκαετίες και στέκονται απέναντι στην επιρροή των ΗΠΑ. Δεν είναι τυχαίο ότι η Κίνα αρνείται, από την αρχή της επέμβασης της 24ης Φεβρουαρίου, να χρησιμοποιήσει τη λέξη «εισβολή» για να περιγράψει τη στρατιωτική επιχείρηση που ξεκίνησε η Μόσχα στην Ουκρανία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο