Κόσμος

Spiegel: Το καθεστώς Ερντογάν εναντίον σατυρικού βίντεο στο TikTok

Τα αστεία σε βάρος του Προέδρου μπορεί να κοστίσουν ακριβά στους ανθρώπους στην Τουρκία.

Δυσάρεστες είναι οι εντυπώσεις που έχουν δημιουργηθεί στη διεθνή κοινή γνώμη από τη δίωξη που ασκήθηκε ενός βίντεο στο TikTok για τη νομισματική πολιτική του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν, με τους δημιουργούς του κλιπ να απειλούνται ακόμη και με ποινή τετραετούς φυλάκισης.

Τα αστεία σε βάρος του Προέδρου μπορεί να κοστίσουν ακριβά στους ανθρώπους στην Τουρκία. Το δικαστικό σώμα στοχοποιεί τώρα τους συντάκτες των βίντεο TikTok, στα οποία ασκείται κριτική στη νομισματική πολιτική του Ερντογάν.

Οι συντάκτες ενός κλιπ TikTok πρέπει τώρα να περιμένουν να συλληφθούν για μια φίμωση σχετικά με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οι τουρκικές αρχές ξεκίνησαν έρευνα για βίντεο που δημοσιεύτηκαν με χρήση φίλτρου παρόμοιου με τον Ερντογάν. Η Γενική Εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης έχει λάβει μέτρα για να «προσβάλει τον πρόεδρο» κατά των υπευθύνων για το «προσβλητικό» βίντεο, μετέδωσε την Πέμπτη το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu. Η αστυνομία κλήθηκε να εντοπίσει και να συλλάβει τους υπόπτους.

Το βίντεο δείχνει ανθρώπους να κρατούν ή να μετρούν μερίδες μετρητών. Μόλις ο Τούρκος πρόεδρος εμφανίζεται ξαφνικά από πίσω με τη μορφή φίλτρου, φέρνουν τα χρήματά τους στην ασφάλεια, ενοχλημένοι ή φοβισμένοι. «Πάρτε το ξένο συνάλλαγμα και τον χρυσό σας από κάτω από το μαξιλάρι σας», ακούγεται να λέει ο Ερντογάν. Ένδειξη ότι στο παρελθόν είχε επανειλημμένα ενθαρρύνει τον τουρκικό πληθυσμό να επενδύσει τις αποταμιεύσεις του σε τράπεζες για να στηρίξει την προβληματική τουρκική λίρα. Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, το βίντεο δημιουργήθηκε στο TikTok και στη συνέχεια διαδόθηκε γρήγορα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Υπάρχει κίνδυνος φυλάκισης έως και τεσσάρων ετών

Οι αρχές ελέγχουν προς το παρόν ποιοι χρήστες δημιούργησαν ή μοιράστηκαν τα βίντεο, επιβεβαίωσε στο γερμανικό πρακτορείο Τύπου εκπρόσωπος της Εισαγγελίας της Κωνσταντινούπολης. Βάση της έρευνας είναι το άρθρο 299 του Ποινικού Κώδικα που προβλέπει ποινές φυλάκισης έως τέσσερα χρόνια.

Πιο πρόσφατα, η τουρκική κυβέρνηση κατηγορήθηκε ότι ήθελε να επεκτείνει τον έλεγχο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Η αντιπολίτευση φοβάται ότι ο λεγόμενος νόμος για την παραπληροφόρηση θα οδηγήσει σε αυστηρότερη λογοκρισία στο διαδίκτυο. Το τουρκικό κοινοβούλιο αναμένεται να ψηφίσει το σχέδιο νόμου τις επόμενες εβδομάδες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο