Κόσμος

Γαλλία: Σε ενεργειακό και οικονομικό κλοιό

Γαλλία: Σε ενεργειακό και οικονομικό κλοιό

Πηγή Φωτογραφίας: liberation

Η Γαλλία από τα τέλη του 2021, προεκλογική χρονιά και με τον πόλεμο εκτός ατζέντας, είχε παγώσει τις ρυθμιζόμενες τιμές φυσικού αερίου στα επίπεδα του περσινού Οκτωβρίου

Η Γαλλία ήταν από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που μπήκε από νωρίς σε “ρυθμούς” μέτρων στήριξης των καταναλωτών και των επιχειρήσεων υπό το βάρος της συνεχώς διογκούμενης ενεργειακής κρίσης με τις τιμές να ανηφορίζουν …απειλώντας με ύφεση και λουκέτα.

Η Γαλλία από τα τέλη του 2021, προεκλογική χρονιά και με τον πόλεμο εκτός ατζέντας, είχε παγώσει τις ρυθμιζόμενες τιμές φυσικού αερίου στα επίπεδα του περσινού Οκτωβρίου. Από τις αρχές του περασμένου Φεβρουαρίου περιόρισε την αύξηση στις ρυθμιζόμενες τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στο 4% για νοικοκυριά, αναγκάζοντας την (πλήρως κρατικοποιημένη πια) εταιρεία κοινής ωφελείας EDF να πουλάει ηλεκτρική ενέργεια σε ανταγωνιστές πολύ κάτω από τις τιμές της αγοράς. Και δη εν μέσω σημαντικής μείωσης της παραγωγής στους πυρηνικούς σταθμούς, λόγω συντήρησης πολλών αντιδραστήρων.

Την Τετάρτη, η Γαλλίδα πρωθυπουργός, Ελιζαμπέτ Μπορν, εξήγγειλε ένα νέο πακέτο μέτρων για το 2023, οπότε λήγει η παράταση για το ισχύον.

Ανακοίνωσε περιορισμό στις αυξήσεις των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας για νοικοκυριά, κοινωνικές κατοικίες, μικρές επιχειρήσεις και μικρούς δήμους στο 15%. Πολλαπλάσιο μεν των σημερινών εν ισχύ ορίων, πλην όμως επαρκές κατά την κυβέρνηση για να αποτρέψει τον υπερδιπλασιασμό των λογαριασμών.

Για 12 εκατομμύρια φτωχά νοικοκυριά προβλέπεται επίσης επιπλέον ενίσχυση 100 ή 200 ευρώ ανάλογα την οικογενειακή κατάσταση και το εισόδημα. Θα καταβληθεί ωστόσο εφάπαξ και δικαίως χαρακτηρίζεται «ασπιρίνη».

Η επιδοτούμενη έκπτωση στα καύσιμα εν τω μεταξύ λήγει τον Δεκέμβριο.

Ενώ η τιμολογιακή αυτή «ασπίδα» δείχνει να αποδίδει στη συγκράτηση του πληθωρισμού στη Γαλλία (6,5% τον Αύγουστο, ο χαμηλότερος στην Ε.Ε.), το κόστος -καθαρό τελικό στα 16 δισεκατομμύρια ευρώ μόνο για τα νέα μέτρα, σύμφωνα με τους κυβερνητικούς υπολογισμούς- εντείνει τις πιέσεις στα κρατικά ταμεία.Όχι τυχαία, παρατηρεί η Liberation, η κυβέρνηση αποφάσισε να ανεβάσει τον πήχη του πλαφόν, καθώς προσπαθεί να περιορίζει το έλλειμμα στο 5% του ΑΕΠ για το 2023.

«Πρέπει να το πούμε καθαρά: αυτά τα μέτρα έχουν κόστος για τα δημοσιονομικά μας», εξήγησε η Γαλλίδα πρωθυπουργός -ενόσω η κυβέρνησή της προωθεί το επίμαχο σχέδιο συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης, προετοιμάζει νέο νόμο για την ασφάλιση ανεργίας και αναμένεται να βρεθεί σύντομα αντιμέτωπη στους δρόμους με τα συνδικάτα για τιμαριθμικές αναπροσαρμογές στους μισθούς που τους «ροκανίζει» η κρίση.

Από τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ εν μεταξύ του κρατικού ταμείου που δημιουργήθηκε τον περασμένο Μάρτιο για τη στήριξη των πλέον εκτεθειμένων εταιρειών στην ενεργειακή κρίση, ως τις αρχές Σεπτεμβρίου είχαν χρησιμοποιηθεί μόλις 500.000 ευρώ.

Βασική αιτία, γράφει η εφημερίδα Le Monde, είναι «η πολυπλοκότητα των κριτηρίων». Η γαλλική κυβέρνηση τώρα δεσμεύεται να τα απλοποιήσει.

Σε κάθε περίπτωση, υπενθύμισε η Μπορν προς όλους, στόχος παραμένει η σταδιακή μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά 10%.

Για το λόγο αυτό αναμένεται στις αρχές Οκτωβρίου να δημοσιοποιηθεί έκθεση προόδου για το «σχέδιο υπευθυνότητας» που έχει ζητήσει η κυβέρνηση από τις εταιρείες. Για την ευαισθητοποίηση των πολιτών θα γίνει εκστρατεία ενημέρωσης με τίτλο «Κάθε χειρονομία μετράει». «Αν όλοι επιδείξουν την απαραίτητη υπευθυνότητα δεν θα υπάρξουν διακοπές στην ηλεκτροδότηση», τόνισε η Γαλλίδα πρωθυπουργός.

Πολλοί ήδη χαρακτηρίζουν τα νέα μέτρα μη βιώσιμα και προειδοποιούν ότι το «μάρμαρο» θα πληρωθεί αργότερα, στον συνολικό «λογαριασμό». Το βάρος επωμίζονται «ο λαός και το κράτος», είπε ο βουλευτής της Ανυπότακτης Γαλλίας, Μανουέλ Μπομπάρ, «για να γλιτώσουν οι υπερπλούσιοι και οι κερδοσκόποι της κρίσης».

Περικοπές στο δημόσιο

Η αύξηση των τιμών ενέργειας έχει ήδη βάλει στη «μέγγενη» στους προϋπολογισμούς πολλών γαλλικών πόλεων και δήμων. Σύμφωνα με το δίκτυο BFM, «το πρόσθετο κόστος για την τοπική αυτοδιοίκηση αναμένεται να φτάσει φέτος τα 11 δισεκατομμύρια ευρώ». Σε ορισμένους περιπτώσεις, οι ενεργειακές δαπάνες έχουν υπερδιπλασιαστεί.

Το αποτέλεσμα είναι η μία μετά την άλλη τοπικές αρχές να εξετάζουν περικοπές εξόδων, συμπεριλαμβάνοντας στο «τεφτέρι» το λειτουργικό κόστος για πισίνες και δημοτικά γυμναστήρια, μουσεία, βιβλιοθήκες, ακόμη και σχολεία.

Αρκετές κοινότητες έχουν εφαρμόσει αναγκαστικά μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας εδώ και μήνες, πολύ προτού το ζητήσει η γαλλική κυβέρνηση. Τη δυσοίωνη κατάσταση είχε εξάλλου σκιαγραφήσει από τα τέλη Ιουλίου η γαλλική Γερουσία σε έκθεσή της.

«Η απότομη αύξηση του ενεργειακού κόστους θέτει σε κίνδυνο βασικές δημόσιες υπηρεσίες σε τοπικό επίπεδο», ανέφερε.  «Κινδυνεύει επίσης να αναγκάσει τις τοπικές αρχές να εγκαταλείψουν τα επενδυτικά τους σχέδια για την ενεργειακή μετάβαση και να τις οδηγήσει σε αύξηση των φόρων, επηρεάζοντας την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών».

Τις προσπάθειες περιπλέκει εν τω μεταξύ η διαχείριση ορισμένων δημοτικών αθλητικών και ψυχαγωγικών εγκαταστάσεων από εταιρείες για λογαριασμό του Δημοσίου, χωρίς να ελέγχονται απευθείας από τις κοινότητες στις οποίες βρίσκονται.

Κάπως έτσι λοιπόν στις αρχές του μήνα, λίγο πριν ανοίξουν τα σχολεία, η Vert Marine -που διαχειρίζεται 90 δημόσιες πισίνες σε όλη τη Γαλλία- αποφάσισε να κλείσει το ένα τρίτο από αυτές και να θέσει το προσωπικό σε καθεστώς μερικής απασχόλησης, επικαλούμενη την εκτόξευση του ενεργειακού κόστους.

Το ίδιο έκανε λίγο αργότερα και με δημοτικά παγοδρόμια που διαχειρίζεται, παρά τη ρήτρα στις συμβάσεις για συνεχή παροχή των δημόσιων υπηρεσιών.

Όπως αναμενόταν, οι πληττόμενοι δήμοι, αθλητικοί όμιλοι, κάτοχοι κάρτας εισόδου διαρκείας και σχολικές ομάδες ανέβηκαν «στα κάγκελα», καταγγέλλοντας τη μονομερή απόφαση και καλώντας την κυβέρνηση να παρέμβη. Ορισμένες δημοτικές αρχές άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη.

Ημιαπασχόληση και μειωμένη παραγωγή

Στο μεσοδιάστημα, για πρώτη φορά μέσα σε ενάμιση χρόνο, η παραγωγή στη Γαλλία συρρικνώθηκε τον Αύγουστο και μάλιστα  «κάτω από το όριο που χωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση», σχολιάζει το πρακτορείο Bloomberg.

Το σκηνικό προβλέπεται ακόμη πιο ζοφερό τον χειμώνα.

Το μεγαλύτερο χυτήριο αλουμινίου της Γαλλίας, η Aluminium Dunkerque, ήδη αποφάσισε να μειώσει την παραγωγή του κατά 22% για το τελευταίο τρίμηνο του 2022, για να μπορέσει -όπως ανέφερε- να πληρώσει τους λογαριασμούς ενέργειας. Προς το παρόν, οι 650 εργαζόμενοι στο εργοστάσιο στη βόρεια Γαλλία συνεχίζουν να εργάζονται με πλήρη απασχόληση.

Η Ascométal με προσωπικό 1.200 άτομα στη Γαλλία θα σταματήσει τη λειτουργία δύο εργοστασίων της για 2-3 εβδομάδες τον Δεκέμβριο. Μέρος του προσωπικού, προανήγγειλε, θα περάσει σε καθεστώς ημιαπασχόλησης.

Η διάσημη γαλλική εταιρεία στον χώρο του γυαλιού Duralex ανακοίνωσε ότι θα αναστείλει από τον Νοέμβριο τη λειτουργία της για τουλάχιστον τέσσερις μήνες και θα θέσει όλους τους υπαλλήλους της σε μερική ανεργία.

Ούτε το 2023 προβλέπεται καλύτερο. «Τις περισσότερες φορές οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι έμποροι και οι βιοτέχνες υπογράφουν συμβάσεις σταθερής χρέωσης, ετήσιες ή πολυετείς» με τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, γράφει η Monde, καθώς «αυτό τους προστατεύει από βραχυπρόθεσμες διακυμάνσεις. Όμως πολλές από αυτές τις συμβάσεις λήγουν τον Δεκέμβριο», επισημαίνει.

«Σχεδόν οι μισές εταιρείες θα κληθούν να τις ανανεώσουν», τονίζει ο Αλρίκ Μαρκ, ιδρυτής start-up που ειδικεύεται στη διαχείριση ενέργειας κτιρίων. «Μερικές από αυτές κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωπες με πενταπλάσιες τιμές από τον Ιανουάριο του 2023»…

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments

Latest News

23.12.2024 | 21:33

Σέρζινγκερ σε Αγκιλέρα: «Ευχαριστώ πολύ για την αγάπη και για το ότι δεν φοβήθηκες να λερωθείς λίγο με αίμα»

23.12.2024 | 21:20

ΣΥΡΙΖΑ: Ο πρωθυπουργός μπέρδεψε τους μπλε φακέλους του 2025 με του 2019

23.12.2024 | 21:06

Νέος ΚΟΚ: Πόσο και πού μειώνεται το όριο ταχύτητας, κλήσεις με SMS στους παραβάτες

23.12.2024 | 21:00

Ερντογάν: «Είμαστε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, διαβάζουμε σωστά τις εξελίξεις στη Συρία»

23.12.2024 | 20:52

Μένσα: Έφθασε στην Ελλάδα και έθεσε ήδη τους στόχους του

23.12.2024 | 20:44

Nirvana: Το άλμπουμ τους «Nevermind» συμπλήρωσε 700 εβδομάδες στο Billboard 200

23.12.2024 | 20:33

La Palma: Η σειρά του Netflix που έχει προκαλέσει ντελίριο στους τηλεθεατές

23.12.2024 | 20:25

Έρευνα: Θα πέσει η θερμοκρασία αν ψεκαστεί η στρατόσφαιρα με σκόνη διαμαντιών

23.12.2024 | 19:45

Σοκάρει ο Παπανικολάου: Η κόρη μου έπεσε θύμα bullying από τους συμμαθητές της και την απέκλεισαν από το σχολείο

23.12.2024 | 15:47

Η αποκάλυψη του Λιάγκα για τον Ρέμο: «Πήρε μια απόφαση για την καριέρα του που με ξένισε, θα αιφνιδιάσει πολλούς»

23.12.2024 | 13:28

Θύμα κλοπής η Μαρία Αντωνά: «Μου πήραν ένα αρκετά μεγάλο χρηματικό ποσό, είχα δουλέψει πολλές μέρες»

22.12.2024 | 23:52

The Voice: Αγανάκτισε ο Μαζωνάκης με τον Μουζουράκη: «Πες ρε μ……»

22.12.2024 | 18:54

Αλεξάνδρα Νίκα: Η τρυφερή φωτογραφία της συντρόφου του Αργυρού με τον γιο τους

22.12.2024 | 17:45

Κλέλια Ανδριολάτου: Ο νέος μεγάλος έρωτας της ηθοποιού - Τι αποκαλύπτει το περιβάλλον της

22.12.2024 | 15:42

Αντύπας: «Ανέβηκαν 500 γυναίκες πάνω στην πίστα και τα έριξαν όλα»

22.12.2024 | 13:24

Τάιλερ Μακμπέθ: Είμαι βέβαιος ότι ο Στέφανος Κασσελάκης μπορεί και θα γίνει μια μέρα ο επόμενος πρωθυπουργός

23.12.2024 | 12:43

Φιντάν: Ζήτημα εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας η διάλυση των κουρδικών πολιτοφυλακών

23.12.2024 | 07:10

Ζελένσκι: Θα πλήξουμε περισσότερους ρωσικούς στρατιωτικούς στόχους

23.12.2024 | 05:15

Ο Αλί Χαμενεΐ δήλωσε πως οι νέοι Σύροι «θα αντιταχθούν στον Τζολάνι»

22.12.2024 | 18:52

Δυσαρέσκεια στο Πεκίνο για το νέο πακέτο αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας στην Ταϊβάν

22.12.2024 | 18:15

Τούρκος υπ. Άμυνας: «Οι Κούρδοι μαχητές θα εκδιωχθούν από το σύνολο του συριακού εδάφους» 

22.12.2024 | 18:03

«Καζάνι που βράζει» η Λωρίδα της Γάζας – Ξεπέρασαν τους 45.000 οι Παλαιστίνιοι που έχουν σκοτωθεί

22.12.2024 | 13:46

Η Ρωσία αναβάλλει την απόφαση για τη ναυτική παρουσία στη Συρία μέχρι τον Μάρτιο

22.12.2024 | 13:31

Τουρκία – Ισραήλ σε πορεία σύγκρουσης στη Συρία

MUST READ

Κόσμος

Εξαώροφο κτίριο κατέρρευσε στην πολιτεία Παντζάμπ της Βόρειας Ινδίας

Τουλάχιστον μια νεκρή, αναζητούνται περίπου 15 εγκλωβισμένοι

22.12.2024 | 19:04

Κόσμος

«Αναταράξεις» στις διεθνείς αγορές προκαλούν οι προβλέψεις για αύξηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ το 2025

Ο Τραμπ έχει ταχθεί υπέρ της επιβολής μεγάλων αυξήσεων στους δασμούς για τις εισαγωγές στις ΗΠΑ που θα οδηγούσαν σε αυξήσεις των τιμών

22.12.2024 | 18:42

Κόσμος

«Εθνική Ημέρα Έλληνα Μετανάστη» στη Βραζιλία

Η 21η Σεπτεμβρίου επελέγη διότι συμπίπτει με την ημερομηνία ίδρυσης της πρώτης οργανωμένης κοινότητας Ελλήνων στη χώρα

22.12.2024 | 18:30

Κόσμος

Μαγδεμβούργο: Θρήνος για τον θάνατο 9χρονου στην επίθεση του Σαουδάραβα -«Γιατί εσύ;», λέει η μητέρα του

Ο 9χρονος André Gleißner σκοτώθηκε όταν ο 50χρονος Σαουδάραβας γιατρός Taleb al-Abdulmohsen τον παρέσυρε με το αυτοκίνητο που οδηγούσε με ιλιγγιώδη ταχύτητα.

22.12.2024 | 15:28

Κόσμος

Γερμανία: Συλλογική θλίψη και θανάσιμες απορίες

Το δολοφονικό χτύπημα του Μαγδεμβούργου απαιτεί μια συλλογική απάντηση από τον πολιτικό κόσμο, αλλά και καθαρές απαντήσεις στο ερώτημα γιατί παρά τις προειδοποιήσεις μπόρεσε να συμβεί, όπως σημειώνει ο Κώστας Αργυρός στη dw

22.12.2024 | 12:27

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πολιτική

Μητσοτάκης: Με ελληνική πρωτοβουλία άτυπη Σύνοδος της ΕΕ τον Φεβρουάριο για την ευρωπαϊκή άμυνα

20.12.2024 | 10:05

Τι είπε για Μιτσκόσκι και για το ενδεχόμενο μνημονίου Συρίας - Τουρκίας

Πολιτική

Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ για τις τράπεζες

17.12.2024 | 09:13

«Όποτε δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος το πλεόνασμα της ανάπτυξης δίνεται εκεί που πρέπει» αναφέρουν από το Μαξίμου

Πολιτική

Κυβέρνηση: Εθνική στρατηγική για τον εφηβικό εθισμό στο διαδίκτυο

18.12.2024 | 06:48

Στα 15 έτη η ψηφιακή ενηλικίωση

Πολιτική

Δημοσκόπηση MRB: Συνωστισμός στην 3η θέση σε βουλή δέκα κομμάτων – Ποιοι είναι οι δημοφιλέστεροι υπουργοί

18.12.2024 | 21:05

Η πλειοψηφία θέλει νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, άνδρα και όχι πολιτικό

Πολιτική

Μητσοτάκης: Στο δεύτερο 15νθήμερο του Ιανουαρίου οι ανακοινώσεις για την Προεδρία της Δημοκρατίας

17.12.2024 | 19:16

"Εμπνέουμε μήνυμα σιγουριάς και βεβαιότητας για την Ελλάδα. Το μέρισμα της ανάπτυξης το επιστρέφουμε στην ελληνική κοινωνία", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του

Πολιτική

Ντε Γκρες: Το επίμαχο ιστορικό ενός ονόματος

21.12.2024 | 09:07

Ο νόμος Βενιζέλου και η αξιοποίησή του

Ιταλία: Ενισχύονται τα μέτρα ασφαλείας στο «Άγιο Έτος»

Μετά την επίθεση στο Μαγδεμβούργο της Γερμανίας, οι Ιταλοί ενισχύουν τα μέτρα ασφαλείας για το Άγιο Έτος της Καθολικής Εκκλησίας, όπως σημειώνει ο Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελάκης

Ιταλία: Ενισχύονται τα μέτρα ασφαλείας στο «Άγιο Έτος»

Μαγδεμβούργο: Τα κενά ασφαλείας και οι προειδοποιήσεις που αγνοήθηκαν

Ο 50χρονος ψυχίατρος βρισκόταν «εδώ και χρόνια» σε διαμάχη με το Κεντρικό Συμβούλιο Πρώην Μουσουλμάνων

Μαγδεμβούργο: Τα κενά ασφαλείας και οι προειδοποιήσεις που αγνοήθηκαν

Tik Tok: Ενα δισεκατομμύριο χρήστες αλλά και συσσωρευμένες αντιπαραθέσεις σε όλο τον κόσμο

H Ευρωπαϊκή Ένωση ξέκίνησε έρευνα για την πλατφόρμα έπειτα από υποψίες ξένων παρεμβάσεων στις ρουμανικές εκλογές

Tik Tok: Ενα δισεκατομμύριο χρήστες αλλά και συσσωρευμένες αντιπαραθέσεις σε όλο τον κόσμο

Εξαώροφο κτίριο κατέρρευσε στην πολιτεία Παντζάμπ της Βόρειας Ινδίας

Τουλάχιστον μια νεκρή, αναζητούνται περίπου 15 εγκλωβισμένοι

Εξαώροφο κτίριο κατέρρευσε στην πολιτεία Παντζάμπ της Βόρειας Ινδίας

Μητσοτάκης: Η ατζέντα των μεταρρυθμίσεων μέχρι το 2027

Πυκνό πρόγραμμα για την υλοποίηση κρίσιμων πρωτοβουλιών και μεταρρυθμίσεων σε διάφορους τομείς.

Μητσοτάκης: Η ατζέντα των μεταρρυθμίσεων μέχρι το 2027

Έρχεται ο φροντιστής της γειτονιάς – Ξεκινούν οι αιτήσεις για το Σπίτι μου 2: Διευκρινίσεις από τη Σοφία Ζαχαράκη

«Η Ελλάδα απέκτησε τη στρατηγική για μακροχρόνια φροντίδα»

Έρχεται ο φροντιστής της γειτονιάς – Ξεκινούν αιτήσεις για το Σπίτι μου 2:Διευκρινίσεις από τη Σοφία Ζαχαράκη

Παιδεία, κυβερνητική πολιτική 2025, στόχοι στο Δημόσιο στο τελευταίο Υπουργικό του 2024

Συνεδριάζει σήμερα υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου, το υπουργικό συμβούλιο

Παιδεία, κυβερνητική πολιτική 2025, στόχοι στο Δημόσιο στο τελευταίο Υπουργικό του 2024

Μητσοτάκης στο υπουργικό: Δεν έχουμε την πολυτέλεια του εφησυχασμού, η προσοχή μας σε αυτούς που έχουν ανάγκη

Η εισήγηση του πρωθυπουργού στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο του 2024 - Νέα συνεδρίαση στις 10 Ιανουαρίου - Τι είπε για τον προϋπολογισμό, τις αλλαγές σε Παιδεία και Ένοπλες Δυνάμεις

Μητσοτάκης στο υπουργικό: Δεν έχουμε την πολυτέλεια του εφησυχασμού,η προσοχή μας σε αυτούς που έχουν ανάγκη