Διεθνή

Γαλλία: Σε ενεργειακό και οικονομικό κλοιό

Γαλλία: Σε ενεργειακό και οικονομικό κλοιό

Πηγή Φωτογραφίας: liberation

Η Γαλλία από τα τέλη του 2021, προεκλογική χρονιά και με τον πόλεμο εκτός ατζέντας, είχε παγώσει τις ρυθμιζόμενες τιμές φυσικού αερίου στα επίπεδα του περσινού Οκτωβρίου

Η Γαλλία ήταν από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που μπήκε από νωρίς σε “ρυθμούς” μέτρων στήριξης των καταναλωτών και των επιχειρήσεων υπό το βάρος της συνεχώς διογκούμενης ενεργειακής κρίσης με τις τιμές να ανηφορίζουν …απειλώντας με ύφεση και λουκέτα.

Η Γαλλία από τα τέλη του 2021, προεκλογική χρονιά και με τον πόλεμο εκτός ατζέντας, είχε παγώσει τις ρυθμιζόμενες τιμές φυσικού αερίου στα επίπεδα του περσινού Οκτωβρίου. Από τις αρχές του περασμένου Φεβρουαρίου περιόρισε την αύξηση στις ρυθμιζόμενες τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στο 4% για νοικοκυριά, αναγκάζοντας την (πλήρως κρατικοποιημένη πια) εταιρεία κοινής ωφελείας EDF να πουλάει ηλεκτρική ενέργεια σε ανταγωνιστές πολύ κάτω από τις τιμές της αγοράς. Και δη εν μέσω σημαντικής μείωσης της παραγωγής στους πυρηνικούς σταθμούς, λόγω συντήρησης πολλών αντιδραστήρων.

Την Τετάρτη, η Γαλλίδα πρωθυπουργός, Ελιζαμπέτ Μπορν, εξήγγειλε ένα νέο πακέτο μέτρων για το 2023, οπότε λήγει η παράταση για το ισχύον.

Ανακοίνωσε περιορισμό στις αυξήσεις των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας για νοικοκυριά, κοινωνικές κατοικίες, μικρές επιχειρήσεις και μικρούς δήμους στο 15%. Πολλαπλάσιο μεν των σημερινών εν ισχύ ορίων, πλην όμως επαρκές κατά την κυβέρνηση για να αποτρέψει τον υπερδιπλασιασμό των λογαριασμών.

Για 12 εκατομμύρια φτωχά νοικοκυριά προβλέπεται επίσης επιπλέον ενίσχυση 100 ή 200 ευρώ ανάλογα την οικογενειακή κατάσταση και το εισόδημα. Θα καταβληθεί ωστόσο εφάπαξ και δικαίως χαρακτηρίζεται «ασπιρίνη».

Η επιδοτούμενη έκπτωση στα καύσιμα εν τω μεταξύ λήγει τον Δεκέμβριο.

Ενώ η τιμολογιακή αυτή «ασπίδα» δείχνει να αποδίδει στη συγκράτηση του πληθωρισμού στη Γαλλία (6,5% τον Αύγουστο, ο χαμηλότερος στην Ε.Ε.), το κόστος -καθαρό τελικό στα 16 δισεκατομμύρια ευρώ μόνο για τα νέα μέτρα, σύμφωνα με τους κυβερνητικούς υπολογισμούς- εντείνει τις πιέσεις στα κρατικά ταμεία.Όχι τυχαία, παρατηρεί η Liberation, η κυβέρνηση αποφάσισε να ανεβάσει τον πήχη του πλαφόν, καθώς προσπαθεί να περιορίζει το έλλειμμα στο 5% του ΑΕΠ για το 2023.

«Πρέπει να το πούμε καθαρά: αυτά τα μέτρα έχουν κόστος για τα δημοσιονομικά μας», εξήγησε η Γαλλίδα πρωθυπουργός -ενόσω η κυβέρνησή της προωθεί το επίμαχο σχέδιο συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης, προετοιμάζει νέο νόμο για την ασφάλιση ανεργίας και αναμένεται να βρεθεί σύντομα αντιμέτωπη στους δρόμους με τα συνδικάτα για τιμαριθμικές αναπροσαρμογές στους μισθούς που τους «ροκανίζει» η κρίση.

Από τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ εν μεταξύ του κρατικού ταμείου που δημιουργήθηκε τον περασμένο Μάρτιο για τη στήριξη των πλέον εκτεθειμένων εταιρειών στην ενεργειακή κρίση, ως τις αρχές Σεπτεμβρίου είχαν χρησιμοποιηθεί μόλις 500.000 ευρώ.

Βασική αιτία, γράφει η εφημερίδα Le Monde, είναι «η πολυπλοκότητα των κριτηρίων». Η γαλλική κυβέρνηση τώρα δεσμεύεται να τα απλοποιήσει.

Σε κάθε περίπτωση, υπενθύμισε η Μπορν προς όλους, στόχος παραμένει η σταδιακή μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά 10%.

Για το λόγο αυτό αναμένεται στις αρχές Οκτωβρίου να δημοσιοποιηθεί έκθεση προόδου για το «σχέδιο υπευθυνότητας» που έχει ζητήσει η κυβέρνηση από τις εταιρείες. Για την ευαισθητοποίηση των πολιτών θα γίνει εκστρατεία ενημέρωσης με τίτλο «Κάθε χειρονομία μετράει». «Αν όλοι επιδείξουν την απαραίτητη υπευθυνότητα δεν θα υπάρξουν διακοπές στην ηλεκτροδότηση», τόνισε η Γαλλίδα πρωθυπουργός.

Πολλοί ήδη χαρακτηρίζουν τα νέα μέτρα μη βιώσιμα και προειδοποιούν ότι το «μάρμαρο» θα πληρωθεί αργότερα, στον συνολικό «λογαριασμό». Το βάρος επωμίζονται «ο λαός και το κράτος», είπε ο βουλευτής της Ανυπότακτης Γαλλίας, Μανουέλ Μπομπάρ, «για να γλιτώσουν οι υπερπλούσιοι και οι κερδοσκόποι της κρίσης».

Περικοπές στο δημόσιο

Η αύξηση των τιμών ενέργειας έχει ήδη βάλει στη «μέγγενη» στους προϋπολογισμούς πολλών γαλλικών πόλεων και δήμων. Σύμφωνα με το δίκτυο BFM, «το πρόσθετο κόστος για την τοπική αυτοδιοίκηση αναμένεται να φτάσει φέτος τα 11 δισεκατομμύρια ευρώ». Σε ορισμένους περιπτώσεις, οι ενεργειακές δαπάνες έχουν υπερδιπλασιαστεί.

Το αποτέλεσμα είναι η μία μετά την άλλη τοπικές αρχές να εξετάζουν περικοπές εξόδων, συμπεριλαμβάνοντας στο «τεφτέρι» το λειτουργικό κόστος για πισίνες και δημοτικά γυμναστήρια, μουσεία, βιβλιοθήκες, ακόμη και σχολεία.

Αρκετές κοινότητες έχουν εφαρμόσει αναγκαστικά μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας εδώ και μήνες, πολύ προτού το ζητήσει η γαλλική κυβέρνηση. Τη δυσοίωνη κατάσταση είχε εξάλλου σκιαγραφήσει από τα τέλη Ιουλίου η γαλλική Γερουσία σε έκθεσή της.

«Η απότομη αύξηση του ενεργειακού κόστους θέτει σε κίνδυνο βασικές δημόσιες υπηρεσίες σε τοπικό επίπεδο», ανέφερε.  «Κινδυνεύει επίσης να αναγκάσει τις τοπικές αρχές να εγκαταλείψουν τα επενδυτικά τους σχέδια για την ενεργειακή μετάβαση και να τις οδηγήσει σε αύξηση των φόρων, επηρεάζοντας την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών».

Τις προσπάθειες περιπλέκει εν τω μεταξύ η διαχείριση ορισμένων δημοτικών αθλητικών και ψυχαγωγικών εγκαταστάσεων από εταιρείες για λογαριασμό του Δημοσίου, χωρίς να ελέγχονται απευθείας από τις κοινότητες στις οποίες βρίσκονται.

Κάπως έτσι λοιπόν στις αρχές του μήνα, λίγο πριν ανοίξουν τα σχολεία, η Vert Marine -που διαχειρίζεται 90 δημόσιες πισίνες σε όλη τη Γαλλία- αποφάσισε να κλείσει το ένα τρίτο από αυτές και να θέσει το προσωπικό σε καθεστώς μερικής απασχόλησης, επικαλούμενη την εκτόξευση του ενεργειακού κόστους.

Το ίδιο έκανε λίγο αργότερα και με δημοτικά παγοδρόμια που διαχειρίζεται, παρά τη ρήτρα στις συμβάσεις για συνεχή παροχή των δημόσιων υπηρεσιών.

Όπως αναμενόταν, οι πληττόμενοι δήμοι, αθλητικοί όμιλοι, κάτοχοι κάρτας εισόδου διαρκείας και σχολικές ομάδες ανέβηκαν «στα κάγκελα», καταγγέλλοντας τη μονομερή απόφαση και καλώντας την κυβέρνηση να παρέμβη. Ορισμένες δημοτικές αρχές άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη.

Ημιαπασχόληση και μειωμένη παραγωγή

Στο μεσοδιάστημα, για πρώτη φορά μέσα σε ενάμιση χρόνο, η παραγωγή στη Γαλλία συρρικνώθηκε τον Αύγουστο και μάλιστα  «κάτω από το όριο που χωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση», σχολιάζει το πρακτορείο Bloomberg.

Το σκηνικό προβλέπεται ακόμη πιο ζοφερό τον χειμώνα.

Το μεγαλύτερο χυτήριο αλουμινίου της Γαλλίας, η Aluminium Dunkerque, ήδη αποφάσισε να μειώσει την παραγωγή του κατά 22% για το τελευταίο τρίμηνο του 2022, για να μπορέσει -όπως ανέφερε- να πληρώσει τους λογαριασμούς ενέργειας. Προς το παρόν, οι 650 εργαζόμενοι στο εργοστάσιο στη βόρεια Γαλλία συνεχίζουν να εργάζονται με πλήρη απασχόληση.

Η Ascométal με προσωπικό 1.200 άτομα στη Γαλλία θα σταματήσει τη λειτουργία δύο εργοστασίων της για 2-3 εβδομάδες τον Δεκέμβριο. Μέρος του προσωπικού, προανήγγειλε, θα περάσει σε καθεστώς ημιαπασχόλησης.

Η διάσημη γαλλική εταιρεία στον χώρο του γυαλιού Duralex ανακοίνωσε ότι θα αναστείλει από τον Νοέμβριο τη λειτουργία της για τουλάχιστον τέσσερις μήνες και θα θέσει όλους τους υπαλλήλους της σε μερική ανεργία.

Ούτε το 2023 προβλέπεται καλύτερο. «Τις περισσότερες φορές οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι έμποροι και οι βιοτέχνες υπογράφουν συμβάσεις σταθερής χρέωσης, ετήσιες ή πολυετείς» με τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, γράφει η Monde, καθώς «αυτό τους προστατεύει από βραχυπρόθεσμες διακυμάνσεις. Όμως πολλές από αυτές τις συμβάσεις λήγουν τον Δεκέμβριο», επισημαίνει.

«Σχεδόν οι μισές εταιρείες θα κληθούν να τις ανανεώσουν», τονίζει ο Αλρίκ Μαρκ, ιδρυτής start-up που ειδικεύεται στη διαχείριση ενέργειας κτιρίων. «Μερικές από αυτές κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωπες με πενταπλάσιες τιμές από τον Ιανουάριο του 2023»…

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments

Latest News

04.07.2024 | 03:18

Κινεζικής προέλευσης το 1/3 των μεγάλων γλωσσικών μοντέλων Τεχνητής Νοημοσύνης

04.07.2024 | 02:34

Google: Η «κούρσα του AI» απομακρύνει το στόχο της για κλιματική ουδετερότητα

04.07.2024 | 02:16

Ο κόσμος κάθεται πάνω σε ένα πρόβλημα 91 τρισ. δολαρίων – Και η λύση του κοστίζει

04.07.2024 | 01:24

Σε δημόσια διαβούλευση το «Νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό» - Τι περιλαμβάνει

04.07.2024 | 01:07

Το όνομα του Φώτη Ιωαννίδη «παίζει» ξανά πολύ έντονα για την Μπολόνια

04.07.2024 | 00:53

Λουτσέσκου: «Διαφορετικά τα δύο ημίχρονα, μία φρέσκια αρχή για την ομάδα»

04.07.2024 | 00:35

Νέα πρόκληση σε βάρος της ελληνικής μειονότητας με την απογραφή - Τι καταγγέλλει η "Ομόνοια"

04.07.2024 | 00:22

ΝΑΤΟ: Οι Σύμμαχοι συμφώνησαν σε οικονομική βοήθεια ύψους 40 δισ. ευρώ για την Ουκρανία

03.07.2024 | 13:51

Θάνος Μαρίνης: Πήγα τα παιδιά μου για εξετάσεις θυρεοειδή και ανακάλυψα ότι έχω καρκίνο [vid]

03.07.2024 | 13:42

Όλο πέτρα, πισίνα και απέραντη θέα: Η βίλα του Λιάγκα στην Τήνο, είναι από τα πιο χλιδάτα που έχετε δει

03.07.2024 | 13:36

Επίτιμος Διδάκτωρ στη Ναυτική Ακαδημία της Μασαχουσέτης αναγορεύτηκε ο Βαγγέλης Μαρινάκης

03.07.2024 | 13:32

Άγριο ξέσπασμα Λιάγκα κατά Αυγενάκη: «Παραιτήσου από βουλευτής τώρα, ντροπή» [vid]

03.07.2024 | 13:28

Έχουν τεράστια διαφορά ηλικίας: Τόσα χρόνια περνάει ο Γιώργος Λιάγκας την σύντροφό του, Μαρία Αντωνά

03.07.2024 | 12:34

Μάρω Λύτρα: Επέζησα από δύο εγχειρήσεις ανευρύσματος εγκεφάλου

03.07.2024 | 12:30

Κυριλέ τραπέζι, λουλούδια, ντυμένη στην τρίχα: Έτσι βγαίνει η Στεφανίδου για μεσημεριανό στο μπαλκόνι της

03.07.2024 | 12:24

Γέννησε η Κωνσταντίνα Σπυροπούλου: Σε πελάγη ευτυχίας το ζευγάρι

04.07.2024 | 00:22

ΝΑΤΟ: Οι Σύμμαχοι συμφώνησαν σε οικονομική βοήθεια ύψους 40 δισ. ευρώ για την Ουκρανία

03.07.2024 | 15:41

Χάος σε Τουρκία και Συρία: Συνέλαβαν 474 εθνικιστές για βία κατά σύρων προσφύγων – έκαψαν τουρκικές σημαίες

03.07.2024 | 15:35

Ουκρανία: Η λύση που προτιμούν οι Ευρωπαίοι για τον πόλεμο

03.07.2024 | 15:32

Κόλαση στο Ντνίπρο: Τέσσερις νεκροί και 27 τραυματίες από ρωσική επίθεση

03.07.2024 | 15:25

Στην κεντρική Ασία ο Σι με στόχο να μειώσει την επιρροή του Πούτιν

03.07.2024 | 14:53

Βαρσοβία: Σχέδιο κοινής αμυντικής δράσης υπέγραψαν Σολτς και Τουσκ

03.07.2024 | 11:06

Η Σομαλία προσβλέπει σε νέα εξωτερική στήριξη

03.07.2024 | 11:04

Αμερικανοί και Βρετανοί επισκέπτες στην Τουρκία ελέγχονται για κατασκοπεία

MUST READ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πολιτική

Προς νέα διάσπαση ο ΣΥΡΙΖΑ - Τσιπρικοί κατά Κασσελακικών

28.06.2024 | 08:59

Νέα κίνηση αμφισβήτησης.

Πολιτική

ΝΔ: Πού εστιάζουν οι επικριτικές φωνές των βουλευτών

27.06.2024 | 13:04

Πώς σκοπεύει να κινηθεί ο Μητσοτάκης έπειτα από τις αιχμηρές τοποθετήσεις των βουλευτών του.

Πολιτική

Ακρίβεια, στέγη, ενίσχυση εισοδημάτων, δημόσιο και υγεία οι προτεραιότητες της κυβέρνησης

29.06.2024 | 11:50

Το μήνυμα των ευρωεκλογών και η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, ο απολογισμός του κυβερνητικού έργου και οι επόμενες πρωτοβουλίες του Μεγάρου Μαξίμου

Πολιτική

Η Κύπρος πάλι στο στόχαστρο της Άγκυρας

28.06.2024 | 16:40

Η Κύπρος αποτελεί από τη δεκαετία του 1950 έως και σήμερα ταυτοτικό ζήτημα για τους Τούρκους.

Πολιτική

Ελληνοτουρκικά: Ρητορικές παραφωνίες της Άγκυρας

27.06.2024 | 14:00

"Φάλτσα" διαρκείας από την τουρκική πλευρά.

Πολιτική

Ανδρουλάκης: Εκλογή ηγεσίας στις 6 και 13 Οκτωβρίου [vid]

30.06.2024 | 12:51

Κρίσιμη η σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής

Κιρ Στάρμερ: Από την αφάνεια στο κατώφλι της Ντάουνινγκ Στριτ

Πριν από μόλις δύο χρόνια ήταν έτοιμος να αποσυρθεί από την πολιτική. Σήμερα έχει το προφίλ του αποφασιστικού ηγέτη με το αμόλυντο παρελθόν.

Κιρ Στάρμερ: Από την αφάνεια στο κατώφλι της Ντάουνινγκ Στριτ

Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ: «Μάταιες οι ειρηνευτικές συνομιλίες για την Ουκρανία χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας»

Είχαν συνομιλίες στο περιθώριο της συνόδου κορυφής τους Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης

Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ: «Μάταιες οι ειρηνευτικές συνομιλίες για την Ουκρανία χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας»

New York Times: Ο Μπάιντεν σκέφτεται να αποσυρθεί από την προεδρική κούρσα

Σε δημοσίευμά τους οι New York Times αναφέρουν ότι ο Τζο Μπάιντεν μίλησε σε συνεργάτη του για το ενδεχόμενο να παραιτηθεί - «Απολύτως ψευδές» χαρακτήρισε το δημοσίευμα ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

New York Times: Ο Μπάιντεν σκέφτεται να αποσυρθεί από την προεδρική κούρσα

Ρωσία: Επίσημη υποστήριξη της Λεπέν

Σχόλιο για τις γαλλικές εκλογές του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας με ανάρτηση στο X, την οποία συνοδεύει με τη φωτογραφία της Λεπέν.

Ρωσία: Επίσημη υποστήριξη της Λεπέν

ΠΑΣΟΚ: Τα όπλα των υποψηφίων για την προεδρία

Πιθανές και άλλες υποψηφιότητες.

ΠΑΣΟΚ: Τα όπλα των υποψηφίων για την προεδρία

Ο Κασσελάκης δείχνει επισήμως την έξοδο στον Τσίπρα

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προκρίνει ένα σχέδιο «εθελουσίας εξόδου» για όσους διαφωνούν μαζί του και δεν απέσυρε πλήρως τους υπαινιγμούς του περί «μαύρου χρήματος» στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Κασσελάκης δείχνει επισήμως την έξοδο στον Τσίπρα

Μητσοτάκης: Γιατί δεν σηκώνει το γάντι των πρώην

Επιμονή στην καθημερινότητα.

Μητσοτάκης: Γιατί δεν σηκώνει το γάντι των πρώην

Ο Σαμαράς σε ρόλο αντι - Μητσοτάκη

Ο Μητσοτάκης μοιάζει να βρήκε τον πολιτικό αντίπαλο, που αναζητούσε.

Ο Σαμαράς σε ρόλο αντι – Μητσοτάκη