Κόσμος

Κίνα: Γιατί διατηρούν διακριτική στάση στην Ταϊβάν

"Καμπανάκια" για Κίνα και Ταϊβάν

Πούτιν και Ζινπίνγκ είχαν πάντα πολύ καλές σχέσεις αλλά μετά την εισβολή στην Ουκρανία, έχουν μια πιο άγαστη συνεργασία και επικοινωνία.  Εκεί ο Ερντογάν μπορεί να προσπαθεί να εξηγήσει στον Πούτιν ότι είναι αναγκαίο να δοθεί τέλος στον πόλεμο, αλλά δεν θα κάτσει να χαλάσει και τις σχέσεις του με τον Ρώσο. Είναι μια φιλική διαφωνία, ενώ πιο δίπλα βρίσκεται και ο Λουκασένκο της Λευκορωσίας σαν κλασικό σκυλάκι.

Η Ευρώπη και οι ΗΠΑ έχουν να διαχειριστούν την ακρίβεια, την ενεργειακή κρίση και κάτι εσωτερικά σκάνδαλα όπως την υπόθεση εγγράφων Τραμπ, αλλά έχουν την προσοχή τους στραμμένη και στο Ουζμπεκιστάν, όπου γίνεται η σύνοδος. Δε μπορούν να έχουν διαρκώς όμως το βλέμμα τους προς την Ταϊβάν, εκεί όπου στις αρχές καλοκαιριού ήταν πολύ μεγάλη η πιθανότητα να υπάρξει εισβολή και αυξήθηκε όταν πήγε εκεί η Νάνσι Πελόζι, Πρόεδρος του Κογκρέσου στις ΗΠΑ. Ευτυχώς η κλιμάκωση αποφεύχθηκε.

Μια αναφορά από το Πανεπιστήμιο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, έρχεται να κρούσει ένα καμπανάκι κινδύνου για το εγγύς μέλλον. Σε αυτή την αναφορά που συνέταξε καθηγητής του Georgetown και αξιωματικός του αμερικανικού στρατού, αποκαλύπτεται το μεγάλο μειονέκτημα του ρωσικού και του κινεζικού στρατού. Κι αν τα μειονεκτήματα του πρώτου τα έχουμε δει να αποκαλύπτονται σε αυτή την εισβολή στην Ουκρανία, για τον στρατό της Κίνας δεν είχαμε φανταστεί ότι υπάρχει τέτοιο ζήτημα.

Οι ναύαρχοι για παράδειγμα, δεν έχουν ιδέα από αεροπορικές επιχειρήσεις. Οι Στρατηγοί δε γνωρίζουν τίποτα από διαχείριση πυραύλων και τηλεκατεύθυνση. Αν γινόταν πόλεμος ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα, θα μπορούσαν οι ΗΠΑ να στοχεύσουν σε ένα παρακλάδι του στρατού, στην αεροπορία για παράδειγμα, να την θέσουν εκτός, και να έχουν στερήσει την κάλυψη από αέρος στις δυνάμεις εδάφους και στο πολεμικό ναυτικό.

Η Κίνα, ο τρόπος που διοικεί, έχει κάνει αχρείαστη την στρατιωτική της παρέμβαση κάπου κι έτσι οι 33 ανώτατοι αξιωματικοί της έχουν σε λιγότερο από το 50% τους εμπειρία πεδίου. Αυτό που διαφοροποιεί την Κίνα από τη Ρωσία, είναι πως δεν βασίζεται κατά 80% σε οπλίτες βραχείας θητείας και εκπαίδευσης. Έχει κληρωτούς που εκπαιδεύονται για χρόνια και έχουν μόνιμη θέση στο στράτευμα.

Αυτό σημαίνει πως ο κύριος λόγος μη εισβολής στην Ταϊβάν, όπου ξέρουν πως θα αντιμετωπίσουν τις ΗΠΑ, είναι ότι ακόμα δεν είναι στο ίδιο επίπεδο. Άρα, όταν θα νιώσουν πως έχουν εξαλείψει αυτό το handicap, μικρολεπτομέρειες θα τους κρατάνε από το να εισβάλουν.

Βλέπουν εξάλλου κι ότι η Ρωσία ως κράτος δεν έχει πονέσει και τόσο αυτούς τους 7 μήνες. Οι πολίτες της μπορεί, αλλά το κράτος συνολικά όχι. Κι ο Ξι Ζινπίνγκ δεν είναι ότι θα βάλει και πλερέζες αν από το 1.5 δισ. Κινέζων, προστεθούν στους πάμφτωχους μερικές δεκάδες εκατομμύρια ακόμα. Ξέρει να το διαχειριστεί.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο