NY Times: Η “συμμαχία” αποστάσεων Ινδίας – Κίνας “εκνευρίζει” τον Πούτιν – Απειλεί με κλιμάκωση του πολέμου
Πηγή Φωτογραφίας: eastasiaforum/bbc/reuters//theguardian
Υπογραμμίζοντας τη διευρυνόμενη απομόνωση της Ρωσίας στην παγκόσμια σκηνή, ο Πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι είπε στον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν την Παρασκευή ότι δεν είναι ώρα για πόλεμο – ακόμη και όταν ο Ρώσος πρόεδρος απείλησε να κλιμακώσει τη βαρβαρότητα της εκστρατείας του στην Ουκρανία.
Σινο-ινδικές ανησυχίες για τον πόλεμο στην Ουκρανία
Η τηλεοπτική παραίνεση του Μόντι στη σύνοδο κορυφής στο Ουζμπεκιστάν ήρθε μια ημέρα αφότου ο Πούτιν αναγνώρισε ότι ο Σι Τζινπίνγκ, ο ηγέτης της Κίνας, είχε «απορίες και ανησυχίες» για τον πόλεμο.
Συνολικά, η αποστασιοποίηση από τον Πούτιν από τους αρχηγούς των δύο πολυπληθέστερων χωρών του κόσμου -και οι δύο ήταν καθοριστικής σημασίας για τη διατήρηση της ρωσικής οικονομίας ενόψει των δυτικών κυρώσεων- “τσαλάκωσε” το μήνυμα του Κρεμλίνου ότι η Ρωσία απέχει πολύ από μια παγκόσμια παρία.
«Γνωρίζω ότι η σημερινή εποχή δεν είναι εποχή για πόλεμο», είπε ο Μόντι στον Πούτιν στην αρχή της συνάντησής τους, περιγράφοντας παγκόσμιες προκλήσεις όπως οι κρίσεις τροφίμων και ενέργειας που έπληξαν ιδιαίτερα τις αναπτυσσόμενες χώρες. «Σήμερα θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε πώς μπορούμε να προχωρήσουμε στον δρόμο της ειρήνης».
Η σιωπηρή κριτική στον Πούτιν υπογράμμισε ότι τώρα αντιμετωπίζει ίσως την πιο προκλητική στιγμή των τελευταίων μηνών, υποφέροντας όχι μόνο από αυτές τις διπλωματικές αποτυχίες, αλλά και υποχωρήσεις στο πεδίο της μάχης και εντείνοντας τα ερωτήματα στην πατρίδα του για το πώς διεξήγαγε τον πόλεμο.
Απειλές κλιμάκωσης της επίθεσης στην Ουκρανία
Όμως τα επόμενα βήματα του ίδιου του Πούτιν παραμένουν ένα μυστήριο και δυτικοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι θα μπορούσε να κλιμακώσει δραστικά την ένταση της επίθεσης της Ρωσίας εάν βρεθεί αντιμέτωπος με περαιτέρω ήττες.
Σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή μετά τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της Ασίας, ο Πούτιν περιέγραψε τις πρόσφατες ρωσικές επιθέσεις με πυραύλους κρουζ στην ουκρανική αστική υποδομή ως «προειδοποιητικά χτυπήματα» που θα μπορούσαν να προμηνύουν μια ακόμη πιο βίαιη εκστρατεία.
Ταυτόχρονα – προφανώς έχοντας επίγνωση της ανησυχίας μεταξύ βασικών εταίρων όπως η Κίνα και η Ινδία – ο Πούτιν επέμεινε ότι ήταν έτοιμος για συνομιλίες χωρίς να κατονομάσει προϋποθέσεις και ότι οι πολεμικοί του στόχοι δεν επεκτείνονται απαραίτητα σε ολόκληρη την Ουκρανία. Δεν έκανε καμία αναφορά την Παρασκευή στους ευρύτερους στόχους της «αποστρατιωτικοποίησης» και της «απενοχοποίησης» της Ουκρανίας που ανακοίνωσε όταν ξεκίνησε τον πόλεμο τον Φεβρουάριο – όροι που θεωρήθηκαν ευρέως ως πρόθεσή του να επιτύχει πολιτικό έλεγχο σε ολόκληρη τη χώρα.
Είπε ότι ο «κύριος στόχος» της εισβολής του περιοριζόταν στην κατάληψη του Ντονμπάς – της περιοχής της ανατολικής Ουκρανίας όπου η Ρωσία έχει αναγνωρίσει ως ανεξάρτητα δύο κράτη που υποστηρίζονται από το Κρεμλίνο, αλλά όπου η Ουκρανία εξακολουθεί να ελέγχει αρκετές βασικές πόλεις και κωμοπόλεις.
Ωστόσο, ο Πούτιν ισχυρίστηκε ότι η Ουκρανία προσπαθούσε να πραγματοποιήσει «τρομοκρατικές ενέργειες» εντός της Ρωσίας και ότι η Μόσχα ήταν έτοιμη να απαντήσει.
«Πράγματι, απαντάμε μάλλον συγκρατημένα, αλλά αυτό είναι προς το παρόν», είπε ο Πούτιν. «Αν η κατάσταση συνεχίσει να εξελίσσεται με αυτόν τον τρόπο, η απάντηση θα είναι πιο σοβαρή».
Πόσο πραγματική είναι η απειλή κλιμάκωσης
Ο Πούτιν έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι η επίθεση της Ρωσίας θα μπορούσε να ενταθεί – μια απειλή που τώρα επιβαρύνει τους Αμερικανούς αξιωματούχους, οι οποίοι πιστεύουν ότι ο Πούτιν θα μπορούσε να αυξήσει το μέγεθος των ρωσικών δυνάμεων που αναπτύσσονται στην Ουκρανία ή θα μπορούσε να πραγματοποιήσει επιθέσεις κατά των χωρών του ΝΑΤΟ που παρέχουν στην Ουκρανία όπλα. Οι αξιωματούχοι λένε επίσης ότι η Ρωσία θα μπορούσε να ασκήσει νέα ώθηση στην ανατολική ή νότια Ουκρανία ή να εντείνει μια εκστρατεία για να στοχεύσει την ουκρανική ηγεσία.
Η επέκταση της ικανότητάς του να πολεμήσει τον πόλεμο, ωστόσο, θα απαιτούσε από τον Πούτιν να δημιουργήσει τον στρατό του. Μέχρι στιγμής ο Πούτιν δεν ήταν διατεθειμένος να ανακοινώσει μια ευρεία πλήρη στρατιωτική κινητοποίηση και πολλοί Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι αυτό είναι εκτός συζήτησης λόγω των πολιτικών επιπτώσεων στο εσωτερικό. Ωστόσο, πρώην αξιωματούχοι των ΗΠΑ δήλωσαν ότι ο Πούτιν θα μπορούσε να κάνει ένα μικρότερο, λιγότερο πολιτικά αποσταθεροποιητικό βήμα: να καλέσει περισσότερους εφέδρους και να επιστρέψει στρατιωτικούς βετεράνους στην υπηρεσία.
«Δεν πολεμάμε με τον πλήρη στρατό μας», είπε ο Πούτιν την Παρασκευή, ενώ ισχυρίστηκε ότι το σχέδιο του στρατού του για την εισβολή δεν χρειάζεται «προσαρμογή».
«Ο κύριος στόχος είναι η απελευθέρωση ολόκληρης της επικράτειας του Ντονμπάς», είπε ο Πούτιν. «Αυτό το έργο συνεχίζεται παρά αυτές τις αντεπιθέσεις από τον ουκρανικό στρατό. Το γενικό επιτελείο θεωρεί κάποια πράγματα σημαντικά, άλλα δευτερεύοντα, αλλά το κύριο καθήκον παραμένει αμετάβλητο και υλοποιείται».
Το “μήνυμα” του Ινδού πρωθυπουργού
Αλλά όταν κάθισε με τον Μόντι, τον Ινδό πρωθυπουργό, ο Πούτιν ήταν σαφώς πιο μετριοπαθής. Μαζί με την Κίνα, η Ινδία έχει αναδειχθεί ως βασικός χρηματοδότης για τη Μόσχα κατά τη διάρκεια του πολέμου, μεταξύ άλλων αγοράζοντας ρωσική ενέργεια με έκπτωση. Και οι δύο χώρες παρείχαν επίσης “σανίδα σωτηρίας” στον Πούτιν στα Ηνωμένα Έθνη, καθώς απείχαν από ψηφοφορίες που επικρίνουν τη ρωσική επιθετικότητα.
Η Ινδία αγνόησε τις ικεσίες των ΗΠΑ και της Ευρώπης να μην αγοράσει ρωσικό πετρέλαιο, χαρακτηρίζοντας τις αγορές ρωσικού αργού πετρελαίου με έκπτωση ως αναγκαιότητα σε μια περίοδο ανόδου των τιμών των τροφίμων και των καυσίμων – ακόμη και όταν ο κορυφαίος διπλωμάτης της Ουκρανίας είπε ότι «η έκπτωση πρέπει να πληρωθεί με ουκρανικό αίμα. ”
Η σταθερή σχέση της Ινδίας με τη Μόσχα προηγείται εδώ και πολύ καιρό της πρόσφατης επέκτασης των δεσμών της με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Ρωσία παρέμεινε η κύρια πηγή φθηνότερων όπλων για τον ινδικό στρατό.
Έτσι, όταν ο Μόντι είπε στον Πούτιν στην κάμερα την Παρασκευή ότι «η σημερινή εποχή δεν είναι εποχή πολέμου», ήταν ένα σήμα ότι μια χώρα που το Κρεμλίνο χαρακτήρισε φιλική προσπαθούσε τώρα να αποστασιοποιηθεί. Ο Πούτιν ισχυρίστηκε στον Ινδό ηγέτη ότι ήταν λάθος της Ουκρανίας που ο πόλεμος συνεχίστηκε επειδή το Κίεβο δεν έκανε βήμα για ειρήνη, αλλά αναγνώρισε τη δυσαρέσκεια του Μόντι.
«Γνωρίζω τη θέση σας για τη σύγκρουση στην Ουκρανία, τις ανησυχίες σας που εκφράζετε συνεχώς. Θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να σταματήσουμε αυτό το συντομότερο δυνατό», είπε ο Πούτιν. «Μόνο, δυστυχώς, η αντίπαλη πλευρά, η ηγεσία της Ουκρανίας, ανακοίνωσε την εγκατάλειψη της διαπραγματευτικής διαδικασίας».
Η δυσαρέσκεια του Κινέζου προέδρου
Στη συνέντευξη Τύπου του, ο Πούτιν παραδέχτηκε εμμέσως ότι και η κυβέρνηση της Κίνας είναι δυσαρεστημένη για τον πόλεμο στην Ουκρανία — εν μέρει, λένε οι αναλυτές, επειδή η προκύπτουσα αναταραχή στις παγκόσμιες αγορές τροφίμων και ενέργειας απείλησε την οικονομική ανάπτυξη της Κίνας.
«Υπήρχαν επίσης ζητήματα που σχετίζονται με κρίσεις», είπε ο Πούτιν στους δημοσιογράφους, περιγράφοντας τη συνάντησή του με τον Σι την προηγούμενη μέρα. «Αυτά τα θέματα συζητήθηκαν επίσης με καλοπροαίρετο, αλλά με τρόπο αρχής».
Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Ρωσίας δημοσίευσαν γενικά τις διαφορές που προέκυψαν στη σύνοδο κορυφής του Ουζμπεκιστάν, παρουσιάζοντας τις συναντήσεις του Πούτιν με αρκετούς Ασιάτες ηγέτες ως απόδειξη ότι οι προσπάθειες της Δύσης να απομονώσουν τη Ρωσία απέτυχαν.
Ο Πούτιν την Παρασκευή συζήτησε επίσης με τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν της Τουρκίας και είπε ότι η Τουρκία θα πληρώσει σύντομα σε ρωσικά ρούβλια για το ένα τέταρτο του φυσικού αερίου που αγοράζει από τη Ρωσία — ένα βήμα που θα βοηθούσε τη Ρωσία να συνεχίσει να μειώνει την εξάρτησή της από το δολάριο ΗΠΑ και η έκθεσή του στις αμερικανικές κυρώσεις.
Ο απολογισμός της Συνόδου
Ωστόσο, κάποια αναγνώριση ότι η σύνοδος κορυφής μπορεί να μην πήγε τόσο καλά όσο ήλπιζε για τον Πούτιν ήρθε σε ρωσικό talk show την Παρασκευή στο κρατικό κανάλι Rossiya, όταν ένας αρθρογράφος εφημερίδας σημείωσε ότι το Πεκίνο «δεν μας βοηθούσε ιδιαίτερα» να παρακάμψουμε τις δυτικές κυρώσεις και φαινόταν να απωθούσε τη ρωσική επιρροή στην Κεντρική Ασία. Ήταν περισσότερο απόδειξη ότι κάποια κριτική για τη ρωσική πολιτική εμφανιζόταν πιο συχνά στη ρωσική τηλεόραση.
«Υπάρχει κάποιο είδος μάλλον περίπλοκου παιχνιδιού που συμβαίνει εδώ», είπε ο αρθρογράφος Maksim Yusin, αναφερόμενος στην έκταση της πιθανής υποστήριξης της Κίνας προς τη Ρωσία. «Δεν νομίζω ότι πρέπει να δυναμώσουμε πολύ τις ελπίδες μας για να μην απογοητευτούμε σοβαρά».
Πηγή: New York Times
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας