Οικονομία

Τι αναζητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την τιμή του φυσικού αερίου

Ο κύριος στόχος της ομιλίας της Ursula von der Leyen στις 14 Σεπτεμβρίου ήταν οι ενεργειακές εταιρείες

Ο κύριος στόχος της ομιλίας της Ursula von der Leyen στις 14 Σεπτεμβρίου ήταν οι ενεργειακές εταιρείες. Είναι λάθος, είπε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να αποκομίζουν τέτοια κέρδη «από τον πόλεμο και στην πλάτη των καταναλωτών».

Θα ακολουθήσουν απροσδόκητοι φόροι που θα αυξήσουν τα 140 δισ. ευρώ. Ωστόσο, η ομιλία περιελάμβανε επίσης μια ενδεικτική παρέμβαση σε ένα άλλοτε σκοτεινό μέρος των αγορών εμπορευμάτων: ένα δίκτυο εμπορίας αερίου. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει φέρει το ένα δίκτυο εμπορίας αερίου στο προσκήνιο. Το δίκτυο καθορίζει την τιμή αναφοράς της Ευρώπης για το φυσικό αέριο — επομένως αποτελεί πλέον ένα μέτρο για την οικονομική υγεία της ηπείρου. Με τέτοια προσοχή έρχεται η κριτική. «Η αγορά φυσικού αερίου μας έχει αλλάξει δραματικά: από αέριο αγωγών σε αυξανόμενες ποσότητες υγρού φυσικού αερίου», είπε η κ. von der Leyen. Στη δεκαετία του 2000, η ​​ΕΕ πίεσε για την απορρύθμιση της ευρωπαϊκής αγοράς φυσικού αερίου, μεταφέροντάς την από τις διμερείς συμβάσεις στις συναλλαγές σε χρηματιστήρια.

Πλαφόν στο φυσικό αέριο: Σε 2 στρατόπεδα η Ευρώπη

Διχασμός επικρατεί στην Ευρώπη αναφορικά με το εάν θα επιβληθεί πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. Καθώς μια ενδεχόμενη επιβολή πλαφόν απασχολεί όλα τα κράτη μέλη της Ένωσης, αποτελώντας έτσι την κύρια πηγή του πεδίου διαφωνιών, έχουν διαμορφωθεί δύο αντικρουόμενα μέτωπα ανάμεσα στις χώρες που θέλουν, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα αλλά και πιέζουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εκφράσει μια συγκεκριμένη πρόταση για πλαφόν και στις πιο επιφυλακτικές χώρες ως προς αυτό.

Ενδεικτικά η Γερμανία ζητά περαιτέρω αναλύσεις για τις επιπτώσεις μιας τέτοια στρατηγικής. Ταυτόχρονα, χώρες όπως η Ολλανδία είναι καθόλα αρνητική στο ενδεχόμενο επιβολής ενός τέτοιου μέτρου.

Κατά πάσα πιθανότητα δεν θα υπάρξει συγκεκριμένη πρόταση από την Ευρωπαική Επιτροπή αναφορικά με το συγκεκριμένο ζήτημα που αποτελεί και το μεγάλο «αγκάθι» που θα κληθούν να διαχειριστούν στην συνάντηση τους στην Πράγα αλλά και στις Βρυξέλες τον Οκτώβριο οι Ευρωπαίοι ηγέτες. Θα πρέπει να αναφερθεί πως η στήριξη στις προτάσεις αυτές γίνεται με αρκετούς αστερίσκους όσον αφορά το μέτρο- πρόταση για εισφορά αλληλεγγύης από τις εταιρείες ορυκτών καυσίμων. Επί παραδείγματι, η Πολωνία ζητά και αμφισβητεί την νομική βάση αυτού του μέτρου με την στήριξη της Ουγγαρίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο