Κόσμος

Le Monde: Η Κίνα εναντίον των ΗΠΑ για την Ταιβάν

Σε συνέντευξή του στο «CBS», ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι σε περίπτωση κινεζικής εισβολής, οι Αμερικανοί θα υπερασπιστούν την Ταιβάν

Σε συνέντευξή του στο «CBS», ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι σε περίπτωση κινεζικής εισβολής, οι Αμερικανοί θα υπερασπιστούν την Ταιβάν. Πρόκειται για δηλώσεις με τις οποίες εξέφρασε την αντίθεσή της η Κίνα, η οποία καταγγέλλει μια «σοβαρή παραβίαση» των διπλωματικών υποσχέσεων της Ουάσιγκτον.

Πιο αναλυτικά, η Κίνα κατήγγειλε μια «σοβαρή παραβίαση’ των διπλωματικών υποσχέσεων της Ουάσιγκτον μετά από σχόλια του Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα υπερασπίσουν την Ταιβάν σε περίπτωση κινεζικής επέμβασης.

Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης που μεταδόθηκε αυτό το Σαββατοκύριακο, το αμερικανικό κανάλι CBS ρώτησε τον Τζο Μπάιντεν εάν «οι Αμερικανοί θα υπερασπίζονταν την Ταιβάν «σε περίπτωση κινεζικής εισβολής». Απάντησε: «Ναι, αν συνέβαινε μια άνευ προηγουμένου επίθεση».

Η Κίνα θεωρεί ότι η Ταιβάν, με πληθυσμό 23 εκατομμυρίων κατοίκων, είναι μια από τις επαρχίες της που δεν έχει καταφέρει ακόμη να επανενώσει με την υπόλοιπη επικράτειά της, από το τέλος του κινεζικού εμφυλίου πολέμου (1949).

Σε επτά δεκαετίες, ο κομμουνιστικός στρατός δεν μπόρεσε ποτέ να κατακτήσει το νησί, το οποίο παρέμεινε υπό τον έλεγχο της Δημοκρατίας της Κίνας – του καθεστώτος που κάποτε κυβερνούσε την ηπειρωτική Κίνα και τώρα κυβερνά μόνο την Ταιβάν.

Αυτές οι δηλώσεις του Τζο Μπάιντεν συνιστούν «σοβαρή παραβίαση της σημαντικής δέσμευσης των Ηνωμένων Πολιτειών να μην υποστηρίξουν την ανεξαρτησία της Ταιβάν», αντέδρασε ο Μάο Νινγκ, εκπρόσωπος του κινεζικού Υπουργείου Εξωτερικών.

«Αυτό στέλνει ένα κακό, σοβαρό μήνυμα υποστήριξης στις αυτονομιστικές δυνάμεις που εκστρατεύουν για την ανεξαρτησία της Ταιβάν», δήλωσε ο Κινέζος αξιωματούχος στους δημοσιογράφους.

Με τρία κοινά δελτία τύπου που υπογράφηκαν το 1972, το 1979 και το 1982, οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν δεσμευτεί κυρίως να αναγνωρίσουν την κυβέρνηση του Πεκίνου ως τον μοναδικό νόμιμο εκπρόσωπο της Κίνας. Η Ουάσιγκτον διέκοψε τις διπλωματικές της σχέσεις με την Ταιπέι το 1979.

Οι δηλώσεις του Τζο Μπάιντεν έρχονται μετά από μια σημαντική προσέγγιση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ταιβάν, τη στιγμή που οι σχέσεις Πεκίνου – Ουάσιγκτον βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών, με την Κίνα να καραδοκεί για στρατιωτικό «στραβοπάτημα» των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ταιβάν.

Την περασμένη Τετάρτη, ένα νομοσχέδιο που προβλέπει την πρώτη άμεση στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ στην Ταϊβάν πέρασε ένα βασικό ορόσημο στο Κογκρέσο. Λίγες μέρες νωρίτερα, η Ουάσιγκτον είχε ανακοινώσει την πώληση όπλων 1,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ταιπέι.

Στις αρχές Αυγούστου, μια επίσκεψη στο νησί της προέδρου της Βουλής Νάνσι Πελόζι εξόργισε επίσης το Πεκίνο.

«Προτρέπουμε την αμερικανική πλευρά να αναγνωρίσει πλήρως την εξαιρετική σημασία και την υψηλή ευαισθησία του ζητήματος της Ταιβάν […] ούτως ώστε να μην βλάψει περαιτέρω τις σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ», τόνισε ο Μάο Νινγκ.

Σε αντίθετη κατεύθυνση κινούνται πλέον ανοιχτά οι Ηνωμένες Πολιτείες. Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε χθες ότι η πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών έναντι της Ταιβάν «δεν έχει αλλάξει». Οι σχέσεις Ουάσιγκτον και Πεκίνου κινούνται σε ένα τεντωμένο σχοινί, με την Κίνα να έχει σαφώς πλέον οριοθετήσει την Ταιβάν ως πιθανή σπίθα μελλοντικής στρατιωτικής αναμέτρησης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο