Κόσμος

ΕΕ: Προς ριζική αναθεώρηση των κλιματικών στόχων της

Η Ε.Ε. σχεδιάζει να μεγιστοποιήσει τους στόχους της για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη στο πλαίσιο της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση φέρεται αποφασισμένη να αναθεωρήσει ριζικά τους στόχους της σε ό,τι αφορά το κλίμα και το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής.

Ιδιαίτερα, η Ε.Ε. σχεδιάζει να μεγιστοποιήσει τους στόχους της για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη στο πλαίσιο της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα.

Ένα προσχέδιο διαπραγματευτικής εντολής της Ε.Ε. για τη σύνοδο κορυφής COP27 του Νοεμβρίου, δείχνει την πρόθεσή της να επικαιροποιήσει την «εθνικά καθορισμένη συνεισφορά» (=NDC)της, με τον όρο αυτό να σημαίνει ένα μη δεσμευτικό εθνικό σχέδιο που υπογραμμίζει τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής, συμπεριλαμβανομένων των στόχων που σχετίζονται με το κλίμα για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Η είναι η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή και θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο στην Αίγυπτο.

Η Ε.Ε. είναι η τρίτη μεγαλύτερη πηγή εκπομπής αερίων θερμοκηπίου στον κόσμο και έχει δεσμευτεί να μειώσει τις καθαρές εκπομπές της κατά 55% έως το 2030, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990.

Αξιωματούχοι της Ε.Ε. ελπίζουν ότι θα είναι δυνατόν να αυξηθεί αυτός ο στόχος κατά μερικές ποσοστιαίες μονάδες.

Η Ε.Ε. «είναι έτοιμη να ενημερώσει το ένα μη δεσμευτικό εθνικό σχέδιο που υπογραμμίζει τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής, της σύμφωνα με το τελικό αποτέλεσμα του πακέτου “Fit for 55” εν ευθέτω χρόνω», αναφέρει το προσχέδιο, το οποίο αναφέρεται σε ένα σύνολο πολιτικών για το κλίμα που διαπραγματεύονται στην παρούσα φάση οι 27 χώρες μέλη της Ένωσης.

Ακόμη, το έργο θα μπορούσε, ενδεχομένως, να τροποποιηθεί, πριν το εγκρίνουν οι χώρες της Ε.Ε. τον ερχόμενο μήνα.

Τον περασμένο Μάιο, οι Βρυξέλλες αύξησαν τους προτεινόμενους στόχους της Ε.Ε. για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την αύξηση της εξοικονόμησης ενέργειας, σε μια προσπάθεια να τερματιστεί

η εξάρτηση των χωρών μελών από τα ρωσικά καύσιμα, μετά την στρατιωτική εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

Αυτοί οι υψηλότεροι στόχοι θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε βαθύτερες περικοπές εκπομπών, εάν οι χώρες και οι νομοθέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης τους εγκρίνουν παράλληλα με τις άλλες προτάσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν τη σταδιακή κατάργηση των αυτοκινήτων με ορυκτά καύσιμα έως το 2035.

Οι διαπραγματευτές δεν αναμένεται να ολοκληρώσουν αυτήν την αναβάθμιση μέχρι το επόμενο έτος, καθιστώντας απίθανο το ενδεχόμενο η Ε. Ε. να είναι σε θέση να οριοθετήσει έναν νέο στόχο πριν από την COP27 τον Νοέμβριο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο