Κόσμος

Ρουμπινί: Ζοφερές προβλέψεις για “μακρά και άσχημη” ύφεση

Ο Ρουμπίνι, έγινε γνωστός με το παρατσούκλι "Dr. Doom" από όταν προέβλεψε το κραχ της στεγαστικής φούσκας των ΗΠΑ το 2007 έως το 2008

Ιδιαίτερα δυσοίωνες είναι οι εκτιμήσεις του διάσημου οικονομολόγου Νουριέλ Ρουμπινί, ο οποίος προέβλεψε την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, καθώς αναμένει στα τέλη του 2022 μια “μακρά και άσχημη” ύφεση στις ΗΠΑ, αλλά και παγκοσμίως που θα μπορούσε να διαρκέσει όλο το 2023, καθώς και μια ισχυρή διόρθωση στον S&P 500.

Ειδικότερα, μιλώντας στο Bloomberg, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Roubini Macro Associates δήλωσε ότι “ακόμη και σε μία τυπική ύφεση ο S&P 500 μπορεί να πέσει κατά 30%”. Σε μια “πραγματική σκληρή προσγείωση” δε, την οποία αναμένει, ο γενικός δείκτης της αμερικανικής αγοράς θα μπορούσε να πέσει κατά 40%.

Ο Ρουμπίνι, στον οποίο αποδόθηκε το παρατσούκλι “Dr. Doom” από όταν προέβλεψε το κραχ της στεγαστικής φούσκας των ΗΠΑ το 2007 έως το 2008, είπε ακόμα ότι όσοι αναμένουν μια ήπια ύφεση στις ΗΠΑ θα πρέπει να κοιτάξουν τους μεγάλους δείκτες χρέους των εταιρειών και των κυβερνήσεων.

Καθώς ανεβαίνουν τα επιτόκια και το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους αυξάνεται, “πολλά ιδρύματα ζόμπι, νοικοκυριά ζόμπι, εταιρείες, τράπεζες, σκιώδεις τράπεζες και χώρες ζόμπι πρόκειται να πεθάνουν”, είπε. “Οπότε θα δούμε ποιος κολυμπά γυμνός”, προσέθεσε παραπέμποντας στη διάσημη ρήση του Γουόρεν Μπάφετ (“Ποτέ δεν ξέρεις ποιος κολυμπά γυμνός μέχρι να περάσει η παλίρροια”).

Σύμφωνα με τον Νουριέλ Ρουμπινί, η επαναφορά του πληθωρισμού στο 2% χωρίς σκληρή προσγείωση θα είναι μια “αδύνατη αποστολή” για την Federal Reserve. Ο ίδιος αναμένει αύξηση των επιτοκίων της τράπεζας κατά 75 μονάδες βάσης στην τρέχουσα συνεδρίαση (αύριο) και στη συνέχεια 50 μονάδες βάσης τόσο τον Νοέμβριο όσο και τον Δεκέμβριο. Αυτό θα οδηγήσει το επιτόκιο της Fed στην περιοχή του 4% με 4,25% μέχρι το τέλος του έτους.

Ωστόσο, ο μόνιμος πληθωρισμός, ειδικά στους μισθούς και στον κλάδο υπηρεσιών, σημαίνει ότι η Fed δεν έχει άλλη επιλογή από το να αυξήσει τα επιτόκια περισσότερο, ακόμη και στο 5%. Πέραν τούτου, οι κρίσεις στην αλυσίδα προσφοράς που έχουν κληρονομηθεί από την πανδημία, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η πολιτική μηδενικού Covid στην Κίνα θα αυξήσουν ακόμη περισσότερο το κόστος και θα επιβραδύνουν την ανάπτυξη, που σημαίνει ότι η Fed θα έχει στο τέλος να αντιμετωπίσει μία παρατεταμένη περίοδο υποτονικής ανάπτυξης και αυξανόμενου πληθωρισμού.

Όταν ο κόσμος βρίσκεται σε ύφεση, ο Ρουμπινί δεν αναμένει δημοσιονομικά μέτρα στήριξης, εφόσον οι κυβερνήσεις με υπερβολικά υψηλά χρέη δεν έχουν πλέον δημοσιονομικά μαξιλάρια. Ο υψηλός πληθωρισμός θα μπορούσε να σημάνει το εξής: «εάν λαμβάνεις δημοσιονομικά μέτρα στήριξης, υπερθερμαίνεις τη συνολική ζήτηση». Συνεπώς βλέπει στασιμοπληθωρισμό αντίστοιχο με αυτόν της δεκαετίας του 1970 και υψηλά χρέη αντίστοιχα με αυτά της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2007.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο