Nέα της αγοράς

Πώς οι Νεοζηλανδοί κατάφεραν να γίνουν ο πιο πλούσιος λαός;

Πώς οι Νεοζηλανδοί κατάφεραν να γίνουν ο πιο πλούσιος λαός;

Πηγή Φωτογραφίας: Danny de Hek

Σύμφωνα με το wealth report της Credit Suisse, η Νέα Ζηλανδία είδε τη μεγαλύτερη αύξηση κατά μέσο όρο στην περιουσία ενός ενηλίκου, με το ποσό να αυξάνεται από τα 114.000 αμερικανικά δολάρια το 2020 στα 472.153 δολάρια το 2021 (αύξηση της τάξης του 32%)

Στην κορυφή της λίστας των λαών με τη μεγαλύτερη αύξηση στον πλούτο τους βρέθηκαν οι Νεοζηλανδοί το 2021, ενώ αυξάνονται οι προειδοποιήσεις για διεύρυνση των ανισοτήτων και την δημιουργία μίας νέας τάξης «γαιοκτημόνων».

Σύμφωνα με το wealth report της Credit Suisse, η Νέα Ζηλανδία είδε τη μεγαλύτερη αύξηση κατά μέσο όρο στην περιουσία ενός ενηλίκου, με το ποσό να αυξάνεται από τα 114.000 αμερικανικά δολάρια το 2020 στα 472.153 δολάρια το 2021 (αύξηση της τάξης του 32%).

View this post on Instagram

A post shared by New Zealand 🇳🇿 Travel | Hotels | Food | Tips (@newzealand.travelers)

Συνολικά 347.000 πολίτες της χώρας είχαν τουλάχιστον 1 εκατ. αμερικανικά δολάρια στο όνομά τους πέρυσι, ενώ περίπου 2,1 εκατ. Νεοζηλανδοί (από συνολικό πληθυσμό περίπου 5 εκατομμυρίων) βρίσκονται στο κορυφαίο 10% του παγκόσμιου πληθυσμού. Μάλιστα, περίπου 281.000 είναι στο κορυφαίο 1%.

Η αύξηση του πλούτου προήλθε κατά το 60% μέσω της αγοράς κατοικιών και το υπόλοιπο 40% οφείλεται στα κέρδη των διεθνών χρηματιστηρίων, υπογράμμισε στον Guardian ο Shamubeel Eaqub, οικονομολόγος με βάση τη Νέα Ζηλανδία. «Η αύξηση στις τιμές των κατοικιών ήταν εντυπωσιακή. Ωστόσο, με μόλις τους μισούς περίπου ενήλικες στη Νέα Ζηλανδία να είναι ιδιοκτήτες του δικού τους σπιτιού, η αύξηση του πλούτου διανεμήθηκε άνισα», τόνισε ο ίδιος.

Μάλιστα, αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στην άνοδο μίας νέας γενιάς «γαιοκτημόνων», καθώς πλέον ο πλούτος και οι ευκαιρίες απόκτησης σπιτιού μετατρέπονται σε κληρονομικά προνόμια.

Επί χρόνια, η αγορά κατοικιών στη Νέα Ζηλανδία θεωρείτο απρόσιτη. Συγκεκριμένα, οι αγορές real estate στο Όκλαντ και το Γουέλιγκτον συγκαταλέγονται μεταξύ των πιο απρόσιτων σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ ο αριθμός των ιδιοκτητών συρρικνώνεται από τις αρχές του 1990 σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες και ιδίως στα άτομα μεταξύ 20 και 40 ετών.

Οι τιμές ανέβηκαν περαιτέρω εν μέσω πανδημίας, ενόσω οι μισθοί παρέμεναν αμετάβλητοι. Μέχρι τον Αύγουστο του 2021, οι τιμές είχαν αυξηθεί κατά 25% σε 12μηνη βάση, ανεβάζοντας περαιτέρω τις ήδη υψηλότατες τιμές.

Το πρόβλημα με το να εστιάζει κανείς στους μέσους όρους και τα σύνολα είναι ότι μπορεί να προσπεράσει το χάσμα που διαμορφώνεται μεταξύ ενοικιαστών και ιδιοκτητών, το οποίο και συνεχώς διογκώνεται, δήλωσε ο Eequab. Δεδομένου ότι περίπου τα δύο τρίτα των περιουσιακών στοιχείων των Νεοζηλανδών είναι σε κατοικίες δεν προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι ο πλούτος που προκύπτει από εκεί εκτοξεύθηκε κατά την περίοδο της πανδημίας, δήλωσε ο Eequab, τονίζοντας παράλληλα ότι οι ανισότητες ενδέχεται να επιμείνουν.

Σημειώνεται πως η έκθεση της Credit Suisse σχηματίζει μία ευρεία εικόνα της κατανομής του πλούτου στον πλανήτη, δείχνοντας ότι ο αριθμός των ατόμων με τεράστια περιουσία (άνω των 50 εκατ. δολαρίων) έχει διογκωθεί κατά 46.000 το τελευταίο έτος στο επίπεδο ρεκόρ των 218.200 ατόμων το 2021. Ειδικότερα, προκύπτει ότι οι βαθύπλουτοι επωφελήθηκαν από την εκτόξευση των τιμών κατοικιών και των κερδών στα διεθνή χρηματιστήρια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments