Τα παιδιά που πάνε δημοτικό έχουν έλλειψη από «μια νύχτα ύπνου την εβδομάδα» λόγω social media
Πηγή Φωτογραφίας: Best Products- Northshore Parent
Παιδιά δημοτικού χάνουν χρόνο που ισοδυναμεί με μια νύχτα ύπνου κάθε εβδομάδα λόγω της εκτεταμμένης χρήσης των social media, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Περίπου το 70% των παιδιών που πήραν μέρος στην έρευνα, αποκάλυψαν πως χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τέσσερις ή περισσότερες ώρες ημερησίως, με το 66% να μπαίνει το τελευταίο δίωρο πριν τον ύπνο, ενώ το 12,5% να κάνει χρήση εν τω μέσω της νύχτας και εφόσον δυσκολεύεται να κοιμηθεί.
Η πιο δημοφιλής πλατφόρμα μεταξύ των παιδιών της ηλικιακής αυτής ομάδας αναδεικνύεται το TikTok, με τα Snapchat, YouTube και Instagram να ακολουθούν.
Η μικρή, δείγματος 60 παιδιών, έρευνα από το Λέστερ, κατέδειξε ακόμη πως οι ανήλικοι που χρησιμοποιούν τα σόσιαλ μίντια, είναι πιθανότερο να καταγράψουν υψηλότερα επίπεδα του συνδρόμου fomo (Fear Of Missing Out ή φόβος μην χάσεις το τι συμβαίνει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης), άγχος και κακό ύπνο.
Σε αντίθεση με αυτό που συστήνει το NHS για 9-12 ώρες ύπνου, τα 10χρονα και τα 11χρονα της μελέτης κοιμούνταν κατά μέσον όρο μόλις 8,7 ώρες κάθε νύχτα.
Το μπλε φως που διαχέεται από τις οθόνες κινητών και άλλων ηλεκτρονικών συσκευών, πιστεύεται πως διαταράσσει τον ρυθμό του ύπνου, εξηγούν οι ερευνητές.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, πρόκειται για την πρώτη μελέτη που εξετάζει σε βάθος τον τρόπο που οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης, όπως TikTok και Instagram, επηρεάζουν τον ύπνο και τα συναισθήματα παιδιών στην προεφηβεία.
«Είναι αρκετά τρομακτικό αν σκεφτεί κανείς την έκταση της εμπλοκής» σημειώνει ο δρ Τζον Σο, του πανεπιστημίου De Montfort στο Λέστερ που είχε την επίβλεψη της μελέτης.
Ερωτηθείς για το ποια είναι η ανησυχία του, ο ίδιος ανέφερε τις «παράπλευρες συνέπειες στον ύπνο και ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα παιδιά όσον αφορά τη νοητική και την κοινωνική ανάπτυξή τους». «Αν είναι διαρκώς online, τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τη δια ζώσης κοινωνικοποίησή τους» διερωτάται ο ίδιος.
Όπως προσθέτει ο ίδιος, ο υγιής ύπνος μπορεί να έχει επίδραση στη νοητική και βιολογική ανάπτυξη του παιδιού. «Το να κοιμούνται είναι πολύ σημαντικό για την επεξεργασία των συναισθημάτων, τη δημιουργικότητα και την επίλυση των προβλημάτων» σημειώνει.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας