Κόσμος

ΕΕ: Προς αναζήτηση νέων δρόμων κυρώσεων

Οι Ευρωπαίοι Υπουργοί Εξωτερικών αποφάσισαν, σε έκτακτη συνεδρίαση, να επιβάλουν νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας και ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, μίλησε για «οικονομικά και ατομικά» μέτρα

Σε διαρκή διαβούλευση βρίσκονται οι κορυφαίοι θεσμοί του ευρωπαϊκού οικοδομήματος και πολιτικές ηγεσίες των 27 χωρών μελών εν όψει της επιδεινούμενης κρίσης, ενεργειακής και οικονομικής, λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να βρει μια λύση για να περιορίσει την τιμή του ρωσικού πετρελαίου, να μειώσει τις εξαγωγές προϊόντων υψηλής τεχνολογίας στη Ρωσία και να «στοχεύσει» σε περισσότερα ρωσικά στοιχεία ως απάντηση στην επιδείνωση της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Η ανακοίνωση, το πρωί της Τετάρτης, από τον Β. Πούτιν για μερική επιστράτευση στη Ρωσία, σε συνδυασμό με τη ρητορική του με επίκεντρο τη χρήση πυρηνικών όπλων, οδήγησε τους 27 να αναζητήσουν νέους δρόμους για να κυρώσουν τη Ρωσία και το περιβάλλον της Προεδρίας.

Οι Ευρωπαίοι Υπουργοί Εξωτερικών αποφάσισαν, σε έκτακτη συνεδρίαση, να επιβάλουν νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας και ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, μίλησε για «οικονομικά και ατομικά» μέτρα.

Εν τω μεταξύ, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε στο CNN ότι ο νέος γύρος κυρώσεων θα σχετίζεται με «περισσότερους περιορισμούς στις εξαγωγές μη στρατιωτικής τεχνολογίας».

Στις Βρυξέλλες, τρεις διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι οι νέες κυρώσεις θα επικεντρωθούν γύρω από ένα ανώτατο όριο στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου, που θα αντιστοιχεί σε αυτό που αποφασίστηκε από την G7.

Ο Αλεξέι Ναβάλνι, ένας από τους πιο διάσημους πολιτικούς αντιπάλους του Πούτιν, έχει συντάξει μια λίστα με 6.676 άτομα που χαρακτηρίζονται ως «διεφθαρμένα και φιλοπόλεμα» και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να αντλήσει από αυτόν τον κατάλογο τα ονόματα «νέων ατόμων – στόχων».

Οι ευρωπαϊκές χώρες καλούνται, επίσης, να συμφωνήσουν αναφορικά την καταστολή της παράκαμψης των κυρώσεων εντός της Ένωσης.

Πρέπει, ακόμη, να αποφασίσουν για την τύχη των Ρώσων υπηκόων που εγκαταλείπουν τη Ρωσία για να γλιτώσουν από τη μερική κινητοποίηση που ανακοινώθηκε την Τετάρτη. Τα τρία κράτη της Βαλτικής έχουν ήδη προειδοποιήσει ότι δεν θα τους δώσουν άσυλο, ενώ η Πολωνία και η Φινλανδία έχουν αυστηροποιήσει τα κριτήρια εισδοχής.

Ο αντίκτυπος ενός ανώτατου ορίου στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου παραμένει, σε αυτό το στάδιο, αρκετά αβέβαιος στο βαθμό που ισχύει ήδη το εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, ακόμη και αν υπάρχουν ορισμένες εξαιρέσεις.

Πρόσθετοι περιορισμοί στις εξαγωγές ειδών πολυτελείας βρίσκονται στο τραπέζι των συζητήσεων και ορισμένες χώρες απαιτούν εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικών διαμαντιών και κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στην Ευρώπη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο