Ιράν: Νέα παρέμβαση των ΗΠΑ εν μέσω διαδηλώσεων και αντι – διαδηλώσεων
Πηγή Φωτογραφίας: bbc/reuters
Η κατάσταση στο Ιράν είναι κάτι παραπάνω από έκρυθμη, με τις αντιδυτικές, φιλοκυβερνητικές αντι – διαδηλώσεις να ορθώνονται απέναντι στις διαδηλώσεις των διαμαρτυρόμενων για τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί και με τις Ηνωμένες Πολιτείες να δίνουν το «παρών» στις θυελλώδεις εξελίξεις.
Συγκεκριμένα, οι διαδηλώσεις κλιμακώνονται από πολίτες που εκφράζουν την οργή τους για τον θάνατο της Μαχσά Αμινί και για την επίσημη κρατική αιτιολόγηση για τα αίτια του θανάτου της.
Τουλάχιστον 17 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη μεγαλύτερη αναταραχή των τελευταίων ετών στο Ιράν, ενώ, με βάση τις εκτιμήσεις μιας Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης ο αριθμός φθάνει τους 50. Ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραΐσι δήλωσε ότι ο θάνατος της νεαρής πρέπει να διερευνηθεί.
Ο θάνατος της Αμινί έχει αναζωπυρώσει την οργή για ζητήματα, όπως είναι οι περιορισμοί στις ατομικές ελευθερίες, οι αυστηροί ενδυματολογικοί κώδικες για τις γυναίκες και η οικονομία που βυθίζεται σε παρατεταμένη κρίση.
Οι αρχές του Ιράν δηλώνουν, από την πλευρά τους, ότι δεν έχει ανασταλεί η ελευθερία έκφρασης, αλλά ότι υπάρχουν περιορισμοί, στους οποίους αυτή πρέπει να υπακούει, ενώ, την ίδια στιγμή, πυκνώνουν οι φήμες για παρέμβαση ακόμη και του στρατού της Χώρας.
Μιλώντας σε επίσκεψή του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο Ραΐσι κατηγόρησε τη Δύση για υποκρισία και επανέλαβε το συμπέρασμα του γιατρού ότι η νεαρή είχε υποστεί καρδιακή ανακοπή.
Ο Ιρανός Πρόεδρος θέλησε να «υπενθυμίσει» στη Δύση τις δολοφονίες αστυνομικών στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, κατηγορώντας τους για διπλά μέτρα και σταθμά.
Η επίθεσή του στη Δύση ήρθε λίγες ώρες, αφότου οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα επιβάλουν κυρώσεις στην αστυνομία ηθών του Ιράν για κακοποίηση γυναικών και παραβίαση των δικαιωμάτων των διαδηλωτών.
Οι ισχυρισμοί των ιρανικών αρχών για φυσικό θάνατο αμφισβητούνται από τους διαδηλωτές και την οικογένεια της 22χρονης, η οποία υπενθύμισε αναφορές, σύμφωνα με τις οποίες οι αστυνομικοί χτύπησαν την κοπέλα με ρόπαλα και στη συνέχεια έσπασαν το κεφάλι της, χτυπώντας το με δύναμη σε αυτοκίνητο.
Οι διαδηλώσεις με εκκλήσεις κατά της κυβέρνησης και της αστυνομίας έχουν εξαπλωθεί σε 80 πόλεις και κωμοπόλεις, ιδίως στα βορειοδυτικά του Ιράν, τα οποία κατοικούνται κυρίως από Κούρδους, όπου ζούσε η 22χρονη γυναίκα, η οποία ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου, επειδή δεν φορούσε σωστά το χιτζάμπ της.
Στον δυτικό κόσμο, έχει ήδη αναπτυχθεί ένα δυναμικό κίνημα υπεράσπισης των διαδηλωτών, στο οποίο πρωτοστατούν οργανώσεις πολιτών, διαδικτυακές ομάδες και φεμινιστικές οργανώσεις.
Απέναντι σε αυτές τις διαδηλώσεις ορθώνονται, όμως, πλέον αντι – διαδηλώσεις, που γίνονται από πολίτες που θεωρούν ότι οι κινητοποιήσεις υποκινούνται από εχθρούς του καθεστώτος, κυρίως από το Ισραήλ και από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Τα συνθήματα, που κυριαρχούν σε αυτές τις αντι – διαδηλώσεις, είναι «θάνατος στο Ισραήλ» και «θάνατος στην Αμερική».
Αυτή η τελευταία παρενέβη χθες, επιβάλλοντας κυρώσεις στην αστυνομία ηθών, καθώς και σε πολλούς υψηλόβαθμους αξιωματούχους του Ιράν.
Πλέον, το καθεστώς του Ιράν προβαίνει σε δραστικούς περιορισμούς στο Διαδίκτυο και την πληροφόρηση. Οι ιρανικές αρχές έχουν επιβάλει δραστικούς περιορισμούς στο Διαδίκτυο, εμποδίζοντας κυρίως την πρόσβαση στο Instagram και το What’s App.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρενέβησαν εκ νέου, προκειμένου να διευκολυνθεί η πρόσβαση στην ενημέρωση και την επικοινωνία. Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο αναπληρωτές γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών, υπάρχει μέριμνα, ούτως ώστε η ενημέρωση «να διευρύνει το φάσμα των διαθέσιμων υπηρεσιών Διαδικτύου για τους Ιρανούς. Με αυτές τις αλλαγές,
βοηθάμε τον ιρανικό λαό να είναι καλύτερα εξοπλισμένος για να αντιμετωπίσει τις προσπάθειες της Κυβέρνησης να παρακολουθεί και να λογοκρίνει».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας