Οικονομία

Πληθωρισμός: Έρχεται δύσκολος χειμώνας για την Ευρωζώνη και το Ευρώ

Για έναν δύσκολο χειμώνα ετοιμάζεται η Ευρωζώνη

Για έναν δύσκολο χειμώνα ετοιμάζεται η Ευρωζώνη, ο οποίος όμως αναμένεται να επηρεάσει και το Ευρώ λόγω του πληθωρισμού. Το Ευρώ επιπλέον γονατίζει μπροστά στην διαρκή ανατίμηση του δολαρίου, χωρίς αυτό να μπορεί να γίνει εφαλτήριο για τις ευρωπαϊκές εξαγωγές. Μέχρι στιγμής πάντως τόσο η ΕΚΤ όσο και η Κομισιόν δεν φαίνεται να μπορούν να βρουν μια ικανοποιητική λύση σε αυτό το πεδίο.

Οι δηλώσεις της Ισαμπέλ Σνάμπελ, που εκφράζει την «γραμμή» του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ για την Ευρωζώνη στο σύνολό της, αναφέρεουν ότι «δεν υποθέτουμε επί του παρόντος ύφεση, αλλά μάλλον μια στάσιμη οικονομία», αλλά στην Γερμανία η Bundesbank δεν περιμένει ούτε «επι του παρόντος» και μιλάει καθαρά για ύφεση της οικονομίας.

Τα προσωρινά στοιχεία – σύμφωνα με τα νέα αναπροσαρμοσμένα οικονομετρικά μοντέλα της ΕΚΤ – φαίνεται να δείχνουν συνέχιση της αυξησης του πληθωρισμού και τους επόμενους μήνες παρά την αναμενόμενη ως βέβαιη πλέον ισχυρή αύξηση των επιτοκίων στην Ευρωζώνη.

Δραματικές προβλέψεις της Γκεοργκίεβα για τον πληθωρισμό

Ο κόσμος θα βγει στους δρόμους  αν δεν ληφθούν μέτρα για την προστασία των πιο αδύναμων από τον πληθωρισμό, προειδοποίησε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα. «Πρέπει να σκεφτούμε ότι ο αντίκτυπος των πολλαπλών κρίσεων δοκιμάζει ήδη την υπομονή και τις αντοχές των ανθρώπων. Και αν δεν αναληφθεί δράση για την υποστήριξη των πιο ευάλωτων, θα υπάρξουν συνέπειες» είπε μιλώντας στο CNN.

«Αν δεν μειώσουμε τον πληθωρισμό, αυτό θα βλάψει τους πιο ευάλωτους, γιατί η έκρηξη των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας είναι μια ενόχληση για εκείνους που βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση, αλλά για τους φτωχούς ανθρώπους είναι μία τραγωδία. Επομένως, σκεφτόμαστε πρώτα τους φτωχούς όταν ζητάμε μια δυναμική επίθεση κατά του πληθωρισμού» είπε η Γκεοργκίεβα.

Οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο δεν έχουν άλλη επιλογή από το να αυξήσουν τα επιτόκια σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσουν τον πληθωρισμό, πρόσθεσε. «Η δημοσιονομική πολιτική, αν επιδιώξει με γενναιοδωρία να βοηθήσει τους πάντες, θα είναι στην πραγματικότητα ένα εμπόδιο στη νομισματική πολιτική, θα είναι ένας εχθρός της νομισματικής πολιτικής, επειδή όταν αυξάνεις τη ζήτηση, αυτό ωθεί τις τιμές ξανά προς τα πάνω, και μετά πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη νομισματική σύσφιγξη» είπε η επικεφαλής του ΔΝΤ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο