Στο…ντιβάνι του δημοσκόπου
Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)
«Εάν δίνεις προσοχή στην κοινή γνώμη και τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, τότε δεν κυβερνάς, αλλά υπακούς» έλεγε η σιδηρά Κυρία Μάργκαρετ Θάτσερ. Λογικό ακούγεται δεδομένης της προσέγγισης που είχε στα πολιτικά πράγματα…
Από την άλλη, σε μια εντελώς άλλη κατεύθυνση, ο Μάο έλεγε: «μάθε από τις μάζες και μετά δίδαξέ τες».
Αν και οι δογματικές αυτές ρήσεις μοιάζουν να εκφράζουν εκ διαμέτρου αντίθετες πολιτικές προσεγγίσεις, εντούτοις, αμφότερες αναδεικνύουν τον –ας πούμε- προβληματισμό –ή περισυλλογή- που μπορεί να προκαλέσει στους πολιτικούς η… «φωνή του λαού». Η οποία φωνή του λαού, ναι μεν, τυπικά αποτυπώνεται στα αποτελέσματα των εκλογών, πλην όμως υπάρχει η δυνατότητα, μέσω των δημοσκοπήσεων να…πληροφορείται το πολιτικό σύστημα «τι συμβαίνει» σε μια δεδομένη στιγμή και συγκυρία, στην κοινωνία: ποιες τάσεις διαμορφώνονται.
Διαφορετικές αναλύσεις
Είναι δεδομένο ότι οι δημοσκοπήσεις για τους πολιτικούς, είναι ότι η τρικυμία για τους ναυτικούς: αν δεν μπορείς να τις αντέξεις, καλύτερα να μείνεις σπίτι σου και να μην ασχοληθείς ούτε με την πολιτική, ούτε πολύ περισσότερο με το να μπαρκάρεις σε πλοίο!
Επίσης, δεδομένο είναι ότι οι πολιτικοί χρησιμοποιούν τις δημοσκοπήσεις, όχι μόνο όποτε τους εξυπηρετεί στο σχεδιασμό τους, αλλά και κατ΄αποκοπή, ανάλογα με το εύρημα που ταιριάζει στο αφήγημά τους. Επί παραδείγματι υπάρχουν πολλοί κυβερνητικοί που πανηγυρίζουν για τη διαφορά, όταν στις επόμενες ερωτήσεις οι Πολίτες διατυπώνουν τη δυσφορία τους… Ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης πανηγυρίζουν γι αυτή τη δυσφορία, αλλά αγνοούν το δημοσκοπικό εύρημα ότι τα προγράμματα τους είναι λιγότερο πειστικά απ όσα διακηρύττει η Κυβέρνηση!
Οι πρώτες εκτιμήσεις
Δεν τίθεται αμφιβολία, ότι στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά την 25η Αυγούστου παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή όλες τις δημοσκοπήσεις: και αυτές που δημοσιεύονται, αλλά και όσες «τρέχουν» οι ίδιοι και αποτελούν «εργαλείο» δουλειάς. Το ίδιο πράττουν και τα άλλα κόμματα με τους συνεργαζόμενους αναλυτές τους, οπότε καλό θα ήταν να μην δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στα ρητορικά ξεσπάσματα απαξίωσης κάποιων μετρήσεων. Πέρα από τις προφανείς μετρήσεις, που κραυγάζουν από μόνες τους ότι είναι «στημένες», οι δημοσκοπήσεις θα αποτελέσουν όχι μόνο εργαλείο, αλλά και μια από τις εστίες πολιτικής αντιπαράθεσης στην πορεία προς τις κάλπες.
Οι δημοσκοπήσεις του τελευταίου διαστήματος συμφωνούν σε συγκεκριμένα σημεία:
- Στην πρωτοπορία της ΝΔ
- Στην πρωτοπορία του Κυριάκου Μητσοτάκη
- Στη στασιμότητα (ή πτώση) του ΚΙΝΑΛ
- Στη δυσφορία για τα κυβερνητικά μέτρα
- Στην απογοήτευση για τις προτάσεις της αντιπολίτευσης
- Στην υπόδειξη των πολιτών της ακρίβειας/καθημερινότητας, ως το μεγαλύτερο μακραν πρόβλημα, με τεράστια απόσταση από τις υποκλοπές.
- Άνοδος συσπειρώσεων (για ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ)
Συμπέρασμα
Προφανώς κάθε εύρημα αναλύεται διαφορετικά από τα επιτελεία των κομμάτων. Στο Μέγαρο Μαξίμου, επί παραδείγματι, η κυρίαρχη ανάλυση λέει ότι «καταγράφεται η πολιτική κυριαρχία ΝΔ και Κυριάκου Μητσοτάκη με άνοδο και σταθεροποίηση σε υψηλά ποσοστά. Κι αυτό παρά τις συνεχιζόμενες επιθέσεις όλο το καλοκαίρι με αφορμή την υπόθεση των παρακολουθήσεων και την ενεργειακή κρίση που πιέζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις».
Συνεργάτες του Πρωθυπουργού αναλύοντας όλα τα –μέχρι στιγμής- δεδομένα υποστηρίζουν ότι «η δυσκολία της Κυβέρνησης ήταν τους πρώτους μήνες της περασμένης Άνοιξης –Μάρτιο, Απρίλιο- με το ηλεκτρικό ρεύμα».
Παρά τις επιθέσεις και επικρίσεις που δέχεται η Κυβέρνηση από την αντιπολίτευση, στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι το μεγάλο σχέδιο στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων –όχι μόνο με το ρεύμα και την ενέργεια, αλλά και με τις μειώσεις των φόρων και τις αυξήσεις των μισθών-λειτούργησε προς την κατεύθυνση της αντιστροφής της δυσαρέσκειας. Εκτιμούν, δε, ότι οι υποθέσεις των υποκλοπών –τουλάχιστον μέχρι στιγμής- δεν έχουν επιφέρει πλήγμα στα δημοσκοπικά ποσοστά. Η δε αντιστροφή της δυσαρέσκειας, θεωρούν ότι άρχισε να λαμβάνει χαρακτηριστικά ανόδου, μετά τις εμφανίσεις των πολιτικών αρχηγών στη ΔΕΘ και τη σύγκριση των προγραμμάτων, αλλά και της εν γένει παρουσίας τους.
Στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού δεν αποφεύγουν τα σχόλια και για τη δημοσκοπική εξέλιξη του Νίκου Ανδρουλάκη, καθώς θεωρούν ότι απώλεσε τη δυναμική που είχε όταν εξελέγη στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και τώρα παραμένει είτε στάσιμος, είτε σε μερικές περιπτώσεις καταγράφεται μείωση απήχησης…
Τέσσερις άξονες
Πέρα από τις αναλύσεις όμως, στο Μέγαρο Μαξίμου διαπιστώνουν ότι πρέπει να παραμείνουν σταθερά προσηλωμένοι σε τέσσερεις άξονες:
- Στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης με συνέχιση των πολιτικών ενίσχυσης και όπου είναι εφικτό με την αντικατάσταση των προσωρινών μέτρων με μόνιμα.
- Στο μετριοπαθή πολιτικό λόγο
- Στη συγκροτημένη και προγραμματική αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ
- Στη σθεναρή, σταθερή και χαμηλών τόνων στάση έναντι της Τουρκίας-με παράλληλη ενίσχυση των διεθνών συνεργασιών και μετώπων.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες στην Κυβέρνηση εκτιμούν ότι «ο στόχος της αυτοδυναμίας είναι απολύτως εφικτός». Και τούτο το βασίζουν όχι μόνο στην επιτυχή διαχείριση –που προβλέπουν να κάνουν- των τεσσάρων προηγούμενων αξόνων, αλλά στο ότι στην πορεία προς τις κάλπες θα τεθούν από την πλευρά της ΝΔ ισχυρότατα διλήμματα.
Η συμπεριφορά της Τουρκίας είναι μια παράμετρος που δεν είχε υπολογιστεί πιο νωρίς, πλην όμως η σταθερή και συνεπής κυβερνητική τακτική μπορεί να προσφέρει την «ασφάλεια» που αναζητούν οι Πολίτες με συνέπεια να διευκολυνθεί στην πορεία η «λειτουργία» του διλήμματος: εθνική ασφάλεια ή αβεβαιότητα.
Υπηρεσιακή κυβέρνηση
Ανάμεσα στις δυο κάλπες –της απλής αναλογικής και της δεύτερης Κυριακής- είναι δεδομένο ότι θα υπάρξει υπηρεσιακή Κυβέρνηση. Η «κινούμενη άμμος» στα ελληνοτουρκικά μπορεί να γίνει ακόμη πιο επικίνδυνη, αν επιβεβαιωθούν τα σενάρια που λένε ότι ο Ερντογάν μπορεί να μεταθέσει τις εκλογές του κι ένα χρόνο αργότερα, πέρα από την Άνοιξη του 2023.
Είναι ξεκάθαρο ότι τέτοιες συνθήκες δύσκολα θα μπορέσει να διαχειριστεί μια υπηρεσιακή κυβέρνηση. Πολλώ δε μάλλον όταν το αποτέλεσμα της πρώτης κάλπης θα είναι για τη ΝΔ ευνοϊκό πλησιάζοντας τα όρια της αυτοδυναμίας.
Η κρίσιμη πρώτη κάλπη
Ευλόγως οι πολίτες θα επιδιώξουν μια σταθερή κυβέρνηση το ταχύτερο δυνατό. Και γι’ αυτό πολύ πιο εύλογα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ΝΔ, ήδη υποστηρίζουν και θα ενισχύσουν ακόμη περισσότερο τη θέση; «η κρίσιμη κάλπη είναι η κάλπη της απλής αναλογικής».
Η ΝΔ θέλει να πετύχει τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση στις πρώτες εκλογές, έτσι ώστε να δημιουργήσει συνθήκες αυτοδυναμίας και άνετης επικράτησης στις επόμενες εκλογές, από το βράδυ της πρώτης Κυριακής.
Ασφαλώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουν στη ΝΔ. Παράλληλα, όμως –όπως είπαμε- δείχνουν και τα αδύναμα σημεία, τα οποία καλούνται άμεσα είτε να τα αντιμετωπίσουν, είτε να πάψουν να αποτελούν «νάρκη» στην πορεία προς τις κάλπες.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας