Ιταλία: Προ των πυλών η Μελόνι…
Πηγή Φωτογραφίας: Reuters
Περισσότεροι από 50 εκατομμύρια Ιταλοί κλήθηκαν να προσέλθουν στις κάλπες αυτήν την Κυριακή για να αναδείξουν το νέο κοινοβούλιό τους, στο οποίο, εκτός απροόπτου, θα κυριαρχήσει ο δεξιός/ακροδεξιός συνασπισμός, που θα διαδεχθεί την Κυβέρνηση υπό τον Μάριο Ντράγκι.
Το ενδεχόμενο αυτό συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες επαλήθευσης και ανησυχεί σε μεγάλο βαθμό την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις διεθνείς αγορές, οι οποίες φοβούνται αναταραχή λόγω του ευρωσκεπτικιστικού λόγου που εκφέρουν τα τρία κόμματα που συναποτελούν τον εκλογικό συνασπισμό, ο οποίος κινείται στις παρυφές της άκρας δεξιάς.
Οι κάλπες έκλεισαν στις 23.00, οπότε και θα βγουν τα πρώτα exit poll.
Ωστόσο, θα χρειαστούν αρκετές ώρες πριν από την ακριβή καταμέτρηση των εδρών που κερδήθηκαν λόγω του μικτού συστήματος ψηφοφορίας.
Η συμμετοχή των ψηφοφόρων στις ιταλικές εκλογές έως τις 19:00 τοπική ώρα διαμορφώθηκε στο 51%.
Πρόκειται για μια αισθητή μείωση σε σχέση με τις εκλογές του 2018, κατά επτά ποσοστιαίες μονάδες.
Οι αναλυτές υπολόγιζαν σε αποχή άνω του 30%, υψηλό ποσοστό για τη Χερσόνησο.
Εκτός δραματικής αλλαγής, η ακροδεξιά θα πρέπει να μπει σε ισχύ στη Βουλή και να μπορέσει να προτείνει τον Πρωθυπουργό που θα διαδεχθεί τον Μάριο Ντράγκι. Και σε αυτό το σενάριο, είναι η 45χρονη Τζόρτζια Μελόνι, επικεφαλής των Αδελφών της Ιταλίας,που θα ηγείται της κυβέρνησης αυτής της ιστορικής και ιδρυτικής χώρας της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, με κεντρικό προεκλογικό σύνθημα «Θεός, πατρίδα, οικογένεια».
Στο αποκορύφωμα της κρίσης, η οποία προκλήθηκε κυρίως από την στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, η Ιταλία θα ήταν, μετά τη Σουηδία, το δεύτερο μέλος της ΕΕ που θα είχε κυβέρνηση συνασπισμού με ακροδεξιά στοιχεία.
Πάντως, όποια κυβέρνηση και αν προκύψει από τις κάλπες, ο δρόμος της φαίνεται ήδη να είναι γεμάτος παγίδες. Θα πρέπει να διαχειριστεί την κρίση που προκαλείται από την άνοδο των τιμών, τη στιγμή που η Ιταλία καταρρέει κάτω από ένα χρέος που αντιπροσωπεύει το 150% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος.
Όπως και η Μαρίν Λε Πέν στη Γαλλία, η Τζορτζία Μελόνι εγκατέλειψε τελικά την έξοδο από το ευρώ, αλλά ζητά αναθεώρηση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας, που έχει ανασταλεί λόγω της υγειονομικής κρίσης, το οποίο όρισε ανώτατο όριο 3% του ΑΕΠ για το έλλειμμα και 60% για το χρέος.
Ωστόσο, η εκταμίευση των κονδυλίων συνδέεται με μια σειρά μεταρρυθμίσεων, η εφαρμογή των οποίων έγινε σχολαστικά σεβαστή από την απερχόμενη κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι και οι οποίες τώρα φαίνεται να έχουν τεθεί σε κίνδυνο.
Επομένως, η διαφαινόμενη νίκη του δεξιού/ακροδεξιού συνασπισμού προκαλεί τεράστια ανησυχία για τις αγορές και τις Βρυξέλλες, οι οποίες φοβούνται μια αναταραχή λόγω της ευρωσκεπτικιστικής ρητορικής της και εξαιτίας του αυξανόμενου κόστους του τεράστιου χρέους της χώρας.
Οι ανησυχίες για καθυστέρηση στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και διολίσθηση του δημοσίου χρέους μετά τις εκλογές έχουν ήδη οδηγήσει τους οίκους αξιολόγησης Standard & Poor’s και Moody’s να υποβαθμίσουν τις προοπτικές που συνδέονται με την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας