Κόσμος

Νέες παρεμβάσεις Γερμανίας και Γαλλίας για την καταστολή στο Ιράν

Περισσότεροι από 75 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Ιράν στην καταστολή της διαμαρτυρίας που πυροδότησε πριν από δέκα ημέρες ο θάνατος της 22χρονης Κούρδης Μάχσα Αμινί

Πυκνώνουν οι διεθνείς αντιδράσεις για τη συνεχιζόμενη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων που ξέσπασαν μετά τον θάνατο της 22χρονης Κούρδης Μάχσα Αμινί από το ιρανικό καθεστώς.

Πιο συγκεκριμένα, το Υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας προέβη στην «πιο σθεναρή καταδίκη της βίαιης καταστολής των διαδηλώσεων από το ιρανικό καθεστώς».

«Αυτή η βάναυση καταστολή έχει ήδη οδηγήσει στο θάνατο αρκετές δεκάδες διαδηλωτές τις τελευταίες ημέρες», καταγγέλλει το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του, διευκρινίζοντας ότι η Γαλλία εξετάζει με τους Ευρωπαίους εταίρους της «τις διαθέσιμες επιλογές ως αντίδραση σε αυτές τις νέες μαζικές παραβιάσεις των δικαιωμάτων των γυναικών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράν».

Η Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, υποστήριξε ότι «πρέπει τώρα να συζητήσουμε πολύ γρήγορα στους κύκλους της ΕΕ περαιτέρω συνέπειες και για μένα αυτές πρέπει να συμπεριλαμβάνουν κυρώσεις σε βάρος αυτών που είναι υπεύθυνοι για τη βίαιη καταστολή», προσθέτοντας: «Η προσπάθεια να καταπνιγούν ειρηνικές διαδηλώσεις με ακόμα περισσότερη θανατηφόρα βία δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη. Τα δικαιώματα των γυναικών είναι μέτρο για την κατάσταση μιας κοινωνίας (…) αν οι γυναίκες δεν είναι ασφαλείς σε μια χώρα, κανένας δεν είναι ασφαλής».

Περισσότεροι από 75 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Ιράν στην καταστολή της διαμαρτυρίας που πυροδότησε πριν από δέκα ημέρες ο θάνατος της 22χρονης Κούρδης Μάχσα Αμινί.

Οι ιρανικές αρχές, από την πλευρά τους, ανέφεραν 41 νεκρούς, συμπεριλαμβανομένων διαδηλωτών και αστυνομίας. Ανακοίνωσαν επίσης τη σύλληψη περισσότερων από 1.200 διαδηλωτών.

Σύμφωνα με τη ΜΚΟ Iran Human Rights (IHR), που εδρεύει στο Όσλο, «τουλάχιστον 76 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις διαδηλώσεις», μεταξύ των οποίων «έξι γυναίκες και τέσσερα παιδιά», σε 14 επαρχίες της χώρας. Το IHR

ισχυρίστηκε ότι έλαβε «βίντεο και πιστοποιητικά θανάτου που επιβεβαιώνουν ότι εκτοξεύτηκαν πραγματικά πυρά εναντίον διαδηλωτών».

Το ιρανικό καθεστώς εξακολουθεί να κάνει λόγο για «ξένες συνωμοσίες» και να πιστεύει ότι πίσω από το κίνημα διαμαρτυρίας που έχει ξεσπάσει βρίσκεται η Δύση και, πιο συγκεκριμένα, οι Ηνωμένες Πολιτείες, που τις θεωρεί ορκισμένο εχθρό του.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο