Πάνε πίσω τα προγραμματισμένα χειρουργεία – «Πληγή» η έλλειψη αναισθησιολόγων
Πηγή Φωτογραφίας: Αθήνα 9.84- Αθανάσιος Τάκης Ουρολόγος Θεσσαλονίκη
Σημαντικές «αρρυθμίες» στη διενέργεια των προγραμματισμένων χειρουργείων καταγράφονται στα νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ.. Παρότι πρόκειται για ένα διαχρονικό πρόβλημα, η αναστολή των προγραμματισμένων χειρουργικών επεμβάσεων για μεγάλα χρονικά διαστήματα κατά την περίοδο της πανδημίας, φαίνεται ότι έχει επιδεινώσει την κατάσταση, επεκτείνοντας τις ήδη μακρές λίστες αναμονής.
Την ίδια στιγμή, η έλλειψη αναισθησιολόγων βάζει «πάγο» στα προγραμματισμένα χειρουργεία σε μεγάλα νοσοκομεία της χώρας, υποβάλλοντας σε ταλαιπωρία τους ασθενείς και με ενδεχόμενες επιπτώσεις στην Υγεία τους.
«Οι λίστες χειρουργείων είναι διαχρονικές στα νοσοκομεία και όχι τωρινό φαινόμενο. Και πριν πέντε χρόνια οι λίστες αναμονής για χειρουργική επέμβαση σε πολλές ειδικότητες γιατρών ξεπερνούσαν τον ενάμιση χρόνο. Ακόμη και για διαγνωστικές εξετάσεις υπήρχε λίστα αναμονής άνω του εξαμήνου. Να θυμίσω στο νοσοκομείο Χανίων τα ραντεβού πριν τέσσερα χρόνια στο γαστρεντερολογικό ήταν δύο χρόνια», αναφέρει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος.
Ύστερα από μια διετία όπου σημαντικό ποσοστό προγραμματισμένων χειρουργικών επεμβάσεων ματαιώθηκε ή αναβλήθηκε, εξ ανάγκης, λόγω της πανδημίας, το πρόβλημα έχει ενταθεί και προκαλεί ανησυχία για το τι μέλλει γενέσθαι, ενόψει της έξαρσης της επιδημίας κορονοϊού.
«Τα νοσοκομεία δυόμιση χρόνια τώρα μετατράπηκαν σε μονοθεματικά, οι χειρουργικές αίθουσες μετατράπηκαν σε ΜΕΘ, σταμάτησαν τα τακτικά χειρουργεία για μεγάλα χρονικά διαστήματα με υπουργικές αποφάσεις. Ακόμη και σήμερα που έχουμε ύφεση της πανδημίας νοσηλεύονται 1.000 ασθενείς με κορονοϊό στα νοσοκομεία, για τα οποία απασχολείται προσωπικό και δεσμεύονται χώροι. Ενδεχόμενη αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού θα μειώσει περαιτέρω τη λειτουργία των χειρουργικών τομέων. Ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι ασθενής που βρίσκεται στη λίστα αναμονής για το χειμώνα θα μπορέσει τελικά να χειρουργηθεί;», αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδίας, το 50% των χειρουργικών αιθουσών δεν λειτουργεί σήμερα, λόγω έλλειψης γιατρών, κυρίως αναισθησιολόγων, και λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού.
«Τα δυόμιση τελευταία χρόνια λόγω κορονοϊού δεν επικαιροποιήθηκαν οι λίστες χειρουργείων από τα νοσοκομεία. Υπάρχουν ασθενείς στις λίστες αναμονής που έχουν εγγραφεί πριν τρία χρόνια για χειρουργείο και κανείς δεν ήρθε σε επαφή μαζί τους προκειμένου να ενημερωθεί εάν συνεχίζουν σήμερα να έχουν ανάγκη χειρουργείου. Μπορεί να το έκαναν στον ιδιωτικό τομέα, μπορεί να χειρουργήθηκαν ως έκτακτα περιστατικά επειδή επιβαρύνθηκε η κατάσταση. Μπορεί ακόμη και να απεβίωσαν και να συνεχίζουν να εμφανίζονται στις λίστες αναμονής του νοσοκομείου», τονίζει ο Μιχάλης Γιαννάκος.
Η μεγάλη «πληγή» των χειρουργικών τομέων είναι ο ανεπαρκής αριθμός των διαθέσιμων αναισθησιολόγων. Σύμφωνα με σχετική έκθεση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Εταιρειών Αναισθησιολογίας (WFSA) στην Ελλάδα αντιστοιχούσαν μόλις 11,87 αναισθησιολόγοι ανά 100.000 κατοίκους. Αντιστοίχως, η αναλογία των αναισθησιολόγων στον ίδιο πληθυσμό κυμαινόταν σε 26 στην Ιταλία, 20 στη Βουλγαρία, 18 στην Πορτογαλία, 16 στην Ισπανία, και 15 στη Γαλλία.
Το πρόβλημα έφερε επιτακτικά στο προσκήνιο, το πιο πρόσφατο παράδειγμα διακοπής τακτικών χειρουργείων στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία», τη μεγαλύτερη δημόσια παιδιατρική δομή της Ελλάδας, με τις συνολικά δεκαεπτά 17 οργανικές θέσεις αναισθησιολόγων να καλύπτονται από μόλις εννέα 9 γιατρούς. Εντούτοις, αντίστοιχα προβλήματα καταγράφονται και σε άλλα νοσοκομεία της χώρας.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας