Ρεύμα: Εξυπνες εφαρμογές που περιορίζουν την κατανάλωση ενέργεας
Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου
Σε δυσθεώρητα ύψη έχουν φτάσει οι λογαριασμοί ρεύματος τους τελευταίους μήνες με τους καταναλωτές να ψάχνουν λύσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Οι ειδικοί συστήνουν τηλεοράσεις, ηλεκτρονικές συσκευές (επιτραπέζιοι και φορητοί υπολογιστές) και τα κινητά τηλέφωνα να αφαιρούνται από την πρίζα, όταν δεν χρησιμοποιούνται. Ωστόσο πολλές είναι οι συσκευές που καταναλώνουν πολλά watt, ακόμη και όταν είναι ανενεργές. Η τεχνολογία λοιπόν που έχει δώσει λύσεις σε αρκετά προβλήματα έρχεται και τώρα για να βοηθήσει στη μείωση κατανάλωσης ενέργειας, κάτι που αποτελεί εκτός από κρατική σύσταση και οδηγό για μπόνους στον λογαριασμό.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων Θεσσαλονίκης, Άγγελος Κουντουργιάννης, μίλησε στην τηλεόραση της ΕΡΤ για τις «Έξυπνες συσκευές» οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση κατανάλωσης ενέργειας. «Μέσω του κινητού ή ενός υπολογιστή μπορούμε να διαχειριστούμε τις ηλεκτρικές συσκευές. Μέσω της συσκευής που έχουμε επιλέξει μπορούμε να δούμε μέσω εφαρμογής την ενέργεια που έχουμε καταναλώσει ενώ παράλληλα μπορούμε να ενημερωθούμε μέσω ειδοποίησης για το αν έχουμε υπερβεί κάποια όρια», είπε ο κ. Κουντουργιάννης.
Οσο για το κόστος που μπορεί να φτάνει ο εξοπλισμός ενός σπιτιού για να γίνει «έξυπνο»;
«Ξεκινούν από τα 30-40 ευρώ αυτές οι συσκευές και φτάνουν μέχρι και τα 70-80 οι πιο ακριβές. Ομως, εξαρτάται από το πόσες συσκευές θέλουμε να εγκαταστήσουμε στο σπίτι μας και σε τι ποσοστό ελέγχου θέλουμε να φτάσουμε για το ίδιο σπίτι. Ομως, στο τέλος της ημέρας ή του μήνα, θα έλεγα ότι η αγορά τους αξίζει τον κόπο και τα χρήματα γιατί θα μας κάνουν πολύ μεγαλύτερη απόσβεση στον λογαριασμό που θα λάβουμε. Εξάλλου δεν είναι τόσο εύκολο να φτάσουμε σε αυτό το 15% εξοικονόμησης που ζητάει η κυβέρνηση από μόνοι μας, χωρίς τη βοήθεια τέτοιων συσκευών».
Στο τοπίο που έχει διαμορφωθεί με τις εξελίξεις στην ενέργεια αναφέρθηκαν μιλώντας την εκπομπή της ΕΡΤ, «Σαββατοκύριακο από τις έξι», τόσο ο πρόεδρος ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης, όσο και ο επιθεωρητής ενέργειας Θάνος Τοτικίδης. Όπως τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης: «Κάθε επιδότηση προς τον καταναλωτή είναι θετική, αλλά το γενικό σύστημα έχει μία στρεβλότητα που δεν θα βγει η κυβέρνηση ήδη αγγίζουμε τα 9 δισ. ευρώ τους τελευταίους 12 μήνες, με επιδοτήσεις προς τους παίκτες στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, επιδοτήσεις που περνάνε μέσα από τον καταναλωτή, αλλά στο τέλος καταλήγουν στους παίκτες της αγοράς, αυτό δεν μπορεί να πάει πολύ μακριά.
Αυτό που πέτυχαν οι χώρες της Ιβηρικής, η Ισπανία και η Πορτογαλία αποσύνδεσαν την τιμή στη χονδρική από το φυσικό αέριο, νομίζω ότι είναι μονόδρομος. Το κίνητρο για μείωση 15% της κατανάλωσης ρεύματος είναι δύσκολο να το πετύχει κανείς και το όφελος αν το πετύχει κανείς είναι πολύ μικρό. Δεν υπάρχει η δυνατότητα να γίνεται μηνιαία καταμέτρηση για να γίνονται και οι συγκρίσεις. Γίνονται κάθε τετράμηνο oι καταμετρήσεις, αλλά είναι άλλες οι επιδοτήσεις ανά μήνα και δεν μπορεί να γίνει σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα της προηγούμενης χρονιάς. Διακοπές γίνονται περίπου 1.000 εντολές αποκοπής ρεύματος σε όλη τη χώρα, δεν σημαίνει ότι γίνονται και οι 1.000 γιατί είναι πρακτικά αδύνατο, αλλά ταυτόχρονα γίνονται και επανασυνδέσεις.
Υπάρχουν πάνω 220.000 νοικοκυριά βρίσκονται σε δύσκολη θέση (καθεστώς καθολικής υπηρεσίας), που σημαίνει ότι είχαν εντολή αποκοπής, τους είχε γίνει διακοπή, επανήλθαν στο καθεστώς όπου ο πάροχος ήταν υποχρεωμένος για ένα χρονικό διάστημα να τους παρέχει ρεύμα με μεγαλύτερη χρέωση, αλλά το πρόβλημα είναι ότι ποτέ δεν θα μπορέσουν να κάνουν εξόφληση του παλαιού λογαριασμού, έτσι ώστε να κάνουν νέο συμβόλαιο σε κάποιον άλλο πάροχο. Αυτοί κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς ρεύμα γιατί αφού δεν μπορούν να εξοφλήσουν τα παλιά τους χρέη δεν μπορούν να πάνε σε άλλο πάροχο».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας