Κ. Χάρις: Στη Ν. Κορέα στον απόηχο των πυραύλων στη Βόρεια Κορέα
Πηγή Φωτογραφίας: cnn.gr - reuters
Η Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις έφτασε στη Νότια Κορέα την Πέμπτη για να επισκεφθεί τα οχυρωμένα σύνορα με τον Βορρά, σε ένα ταξίδι που έχει ως στόχο την ενίσχυση της συμμαχίας ασφαλείας με τη Σεούλ. Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε δύο βαλλιστικούς πυραύλους τις ημέρες πριν από την επίσκεψή της, μέρος μιας σειράς ρεκόρ δοκιμών όπλων από την αρχή του έτους.
Η επίσκεψή του στην αποστρατικοποιημένη ζώνη (DMZ) που χωρίζει τη Βόρεια και τη Νότια Κορέα θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως πρόσχημα για μια νέα λεκτική κλιμάκωση από την πλευρά της Πιονγκγιάνγκ. Η Β. Κορέα είχε αποκαλέσει την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι ως «τον χειρότερο καταστροφέα της διεθνούς ειρήνης» όταν ταξίδεψε στα «επίμαχα» σύνορα τον Αύγουστο. Μιλώντας σε ναυτική βάση πριν από την αναχώρησή της από την Ιαπωνία, η Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ κατηγόρησε το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν ότι απειλεί την περιφερειακή σταθερότητα με νέες εκτοξεύσεις πυραύλων, καταγγέλλοντας το εν λόγω «πρόγραμμα παράνομων όπλων».
Είχε ταξιδέψει στην Ιαπωνία για να παραστεί στην κρατική κηδεία του σκοτωμένου πρώην πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε, ενώ στη Σεούλ, είχε συναντήσει τον Πρόεδρο της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ – γέολ, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα τον περασμένο Μάιο. Επρόκειτο να συζητήσουν τη μακροχρόνια συμμαχία ασφάλειας μεταξύ των δύο συμμάχων, την ενίσχυση της οικονομικής και τεχνολογικής τους συνεργασίας, καθώς και μια σειρά άλλων περιφερειακών και παγκόσμιων θεμάτων.
Η Σεούλ αναμένεται να εκφράσει ανησυχίες σχετικά με έναν νέο νόμο που υπεγράφη από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν που καταργεί τις επιδοτήσεις για ηλεκτρικά αυτοκίνητα που κατασκευάζονται εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών, κάτι που θα επηρεάσει τις νοτιοκορεάτικες αυτοκινητοβιομηχανίες όπως είναι η Hyundai και η Kia. Η Καμάλα Χάρις, η πρώτη γυναίκα Αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, θα συναντηθεί, επίσης, με αυτές που ο Λευκός Οίκος αποκάλεσε «καινοτόμες γυναίκες – ηγέτες» από τη Νότια Κορέα, προκειμένου να συζητήσουν θέματα σχετικά με την ισότητα των φύλων.
Επισημαίνεται ότι ο Γιουνγκ – Σουκ γέολ, ο οποίος έχει δεσμευτεί να καταργήσει το Υπουργείο Ισότητας των Φύλων, έχει επικριθεί στο εσωτερικό για την έλλειψη γυναικών στην κυβέρνησή του.
Πυρηνική δοκιμή;
Τα ζητήματα ασφαλείας αναμένεται να κυριαρχήσουν στο ταξίδι της Καμάλας Χάρις, με αξιωματούχους της Νότιας Κορέας. Οι ΗΠΑ προειδοποιούν εδώ και μήνες ότι η Πιονγκγιάνγκ ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει άλλη μια πυρηνική δοκιμή. Χθες, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών της Νότιας Κορέας (NIS) εκτίμησε ότι αυτή η δοκιμή θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί τον επόμενο μήνα. Σύμφωνα με την εν λόγω Υπηρεσία, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ – ουν πιθανότατα θα επιλέξει την περίοδο μεταξύ του επόμενου Συνεδρίου του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος στις 16 Οκτωβρίου και των ενδιάμεσων εκλογών στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 7 Νοεμβρίου.
Η Βόρεια Κορέα, η οποία υπόκειται σε πολλαπλές κυρώσεις του ΟΗΕ για τα οπλικά της προγράμματα, επιδιώκει γενικά να μεγιστοποιήσει τον γεωπολιτικό αντίκτυπο των δοκιμών της, επιλέγοντας την καλύτερη στιγμή. Η κομμουνιστική χώρα έχει κάνει, από το 2006 έως σήμερα, έξι πυρηνικές δοκιμές. Η τελευταία, πιο ισχυρή δοκιμή της, που πραγματοποιήθηκε το 2017 – για την οποία η Πιονγκγιάνγκ είπε ότι ήταν βόμβα υδρογόνου – είχε εκτιμώμενη απόδοση 250 κιλοτόνων. Υπό τον σημερινό Νοτιοκορεάτη Πρόεδρο, η Σεούλ και η Ουάσιγκτον έχουν εντείνει τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις τους, οι οποίες επιμένουν ότι έχουν καθαρά αμυντικό χαρακτήρα. Από την πλευρά της, η Βόρεια Κορέα τα απορρίπτει όλα αυτά και τα καταγγέλλει συστηματικά.
Οι σύμμαχοι πραγματοποιούν μια μεγάλης κλίμακας κοινή ναυτική άσκηση αυτή την εβδομάδα που θεωρείται ως επίδειξη δύναμης ενόψει των αυξανόμενων προκλήσεων από τον Βορρά. Ο Δρ. Cheong Seong-chang, διευθυντής του κέντρου βορειοκορεατικών σπουδών στο Ινστιτούτο Sejong, δήλωσε ότι περιμένει πως ο Γιουν και η Καμάλα Χάρις θα συζητήσουν το σχέδιο απάντησης σε μια νέα πυρηνική δοκιμή από την Πιονγκγιάνγκ. Το ταξίδι της Κ. Χάρις αποτελεί, σύμφωνα με τον διακεκριμένο ερευνητή, «μια ευκαιρία να ενισχυθούν οι υψηλού επιπέδου σχέσεις συνεργασίας και φιλίας μεταξύ της Νότιας Κορέας και των Ηνωμένων Πολιτειών».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας