Nord Stream: Μια ιστορία εντάσεων και σαμποτάζ
Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου/energyconnects/moderndiplomacy
Πρόκειται αναμφίβολα για τα σύμβολα της ρωσικής πίεσης κατά της Ευρώπης. Και αυτά τα σύμβολα, οι αγωγοί φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 δέχονται, από τις αρχές της εβδομάδας, πράξεις δολιοφθοράς.
Ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream συνδέει τη Ρωσία με τη βόρεια Γερμανία. Οι δύο αγωγοί του αγωγού φυσικού αερίου περνούν κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα. Συνολικά, ο Nord Stream έχει μήκος 1.224 km.
Το εργοτάξιο ξεκινά το 2018 και ο νέος αγωγός αναμένεται να διπλασιάσει τη χωρητικότητα μεταφοράς φυσικού αερίου από τη Ρωσία μέσω της Βαλτικής, γεγονός που θα επιτρέψει σε αυτό το δίκτυο να φτάσει σε παροχή 110 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ετησίως στη Γερμανία.
Οι αντίθετοι στον Nord Stream δεν περίμενε την εισβολή από την Ουκρανία στη Ρωσία. Οι επικριτές του έχουν επισημάνει εδώ και καιρό τον κίνδυνο ενεργειακής εξάρτησης της Ευρώπης από το Κρεμλίνο. Μετά την υπόθεση Ναβάλνι, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο απαιτούσε την εγκατάλειψη της κατασκευής του Nord Stream 2 τον Σεπτέμβριο του 2020, το οποίο επαναλήφθηκε τον Ιανουάριο του 2021.
Ο υποθαλάσσιος αγωγός φυσικού αερίου είναι επίσης ένας τρόπος για την Gazprom να μειώσει το κόστος μεταφοράς ενέργειας προς τα δυτικά. Παρακάμπτοντας την Ουκρανία μέσω της Βαλτικής, της στερεί σημαντικούς οικονομικούς πόρους, που υπολογίζονται σε 1,5 δισ. ευρώ ετησίως και οι οποίοι συνδέονται με τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου στο έδαφός της. Ο Ουκρανός Πρόεδρος Β. Ζελενσκι εξέφραζε διαχρονικά την αντίθεσή του στον Nord Stream, πολύ πριν από την εισβολή στη χώρα του τον περασμένο Φεβρουάριο.
Και οι Ηνωμένες Πολιτείες έπραξαν το ίδιο και με περισσότερους τρόπους. Ο Nord Stream ενισχύει την ευρωπαϊκή εξάρτηση, υπονομεύει τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία από το 2014, εμποδίζει τις αμερικανικές εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είχε επιβάλει κυρώσεις για να επιβραδύνει την πρόοδο του έργου και το εργοτάξιο ανέστειλε δύο φορές τις εργασίες του.
Η έλευση του Τζο Μπάιντεν στην εξουσία μοίρασε εκ νέου τα χαρτιά στην ενεργειακή τράπουλα.
Τον Μάιο του 2021, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι άρουν τις κυρώσεις κατά του έργου. Λόγω, όμως, της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, η Αμερική αποφάσισε να επιβάλει κυρώσεις στην εταιρεία που είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2.
Ένας νέος κύκλος εντάσεων άνοιξε.
Με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Nord Stream γίνεται μέσον πίεσης. Ήδη, όταν ανεστάλη η πιστοποίηση του Nord Stream 2, ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο πρώην αρχηγός του ρωσικού κράτους, είχε ειρωνευτεί σε μήνυμά του: «Καλώς ήρθατε σε έναν νέο κόσμο, όπου οι Ευρωπαίοι θα πληρώνουν σύντομα 2.000,00 ευρώ για 1.000 m3 φυσικού αερίου».
Μάλιστα, οι Ρώσοι μειώνουν, διακόπτουν, επανεκκινούν, σταματούν, ξαναρχίζουν τη διέλευση φυσικού αερίου στο Nord Stream 1 το καλοκαίρι του 2022. Κι αυτά μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου, όταν ανακοινώνουν ότι θα κλείσουν τις στρόφιγγες. Το Κρεμλίνο κατηγορεί τη Δύση. Οι κυρώσεις του δυτικού κόσμου εμποδίζουν τη συντήρηση της υποδομής φυσικού αερίου, σύμφωνα με τη μονόπλευρη ρωσική προπαγάνδα.
Ο φόβος μιας ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη αυτό το χειμώνα αυξάνεται. Χάρη στα μέτρα αποθήκευσης και εξοικονόμησης ενέργειας, η Ευρωπαϊκή Ένωση ισχυρίζεται ότι είναι καλά προετοιμασμένη σε περίπτωση ολικής διακοπής των παραδόσεων ρωσικού φυσικού αερίου. Στερείται όμως του κύριου προμηθευτή της.
Πριν από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, η Γερμανία αγόραζε το 55% του φυσικού της αερίου από τη Ρωσία, ποσοστό που έχει μειωθεί στο 35% από την έναρξη της σύγκρουσης.
Και σταδιακά, περνάμε από τις εντάσεις στα σαμποτάζ.
Συγκεκριμένα, οι δύο αγωγοί φυσικού αερίου Nord Steam μπορεί να είναι ακινητοποιημένοι, αλλά γεμίζουν με αέριο για τεχνικούς λόγους. Και από τη Δευτέρα, υπάρχει διαρροή προς την Βαλτική Θάλασσα. Δύο διαρροές στη σουηδική πλευρά, δύο διαρροές στη δανική πλευρά και τεράστια θαλάσσια φυσαλίδες πλάτους αρκετών εκατοντάδων μέτρων στην επιφάνεια. Αυτά αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για τη ναυσιπλοΐα και σοβαρή περιβαλλοντική επιβάρυνση. Το μεθάνιο, που διαφεύγει από τους αγωγούς, φυσικού αερίου είναι μια πραγματική κλιματική βόμβα.
Όπως και η Ευρωπαϊκή Ένωση των 27, έτσι και το ΝΑΤΟ καταγγέλλει προσχεδιασμένες, απερίσκεπτες και ανεύθυνες πράξεις σαμποτάζ. Για τον εκτελεστικό διευθυντή του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, Φατίχ Μπιρόλ, η ταυτότητα των υπευθύνων «είναι αναμφίβολη. Δεν θα ζητούσα από τον ντετέκτιβ Ηρακλή Πουαρό να το ερευνήσει αυτό, είναι πολύ προφανές». Η Ρωσία βρίσκεται στο επίκεντρο των διεθνών επιθέσεων.
Από την πλευρά της η Ρωσία αντεπιτίθεται κατηγορώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες και επιτυγχάνοντας σύγκλιση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Είναι δύσκολο να γνωρίζει κάποιος την έκταση της ζημιάς αυτή τη στιγμή. Σύμφωνα με τον Υπουργό Άμυνας της Δανίας, θα χρειαστεί να περιμένουμε μία έως δύο εβδομάδες για να ξεκινήσουν οι έλεγχοι στις κατασκευές που έχουν υποστεί ζημιά.
Αυτά τα σαμποτάζ θα μπορούσαν να σημαίνουν ακόμη και το οριστικό τέλος του Nord Stream.. Δεδομένης της έκτασης των διαρροών αερίου και του μεγέθους των φυσαλίδων που ανεβαίνουν στην επιφάνεια, υπάρχει ισχυρή υποψία ότι οι αγωγοί έχουν ανοίξει και φαίνεται ότι έχουν πλέον χαθεί. Τεχνικά, η επισκευή τους θα είναι πολύπλοκη αλλά όχι απαραίτητα αδύνατη.
Ποιος, όμως, θα πληρώσει τον λογαριασμό αυτών των εντάσεων εν όψει του χειμώνα που πλησιάζει όλο και περισσότερο;
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας