Κόσμος

DW: Η βελτίωση των τουρκικών εξαγωγών προϋποθέτει πληρέστερο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

DW: Η βελτίωση των τουρκικών εξαγωγών προϋποθέτει πληρέστερο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay

Ο Samuel Doveri Versterbye, διευθυντής του think tank European Neighborhood Council (ENC), δήλωσε ότι η νέα εποχή που θα ξεκινήσει στις τουρκο-γερμανικές οικονομικές σχέσεις από την 1η Ιανουαρίου θα είναι μια σημαντική καμπή για την τουρκική οικονομία.

Η Γερμανία είναι βασικός εμπορικός εταίρος της Τουρκίας. Ωστόσο, οι Γερμανοί ψήφισαν μια σειρά νομοθετημάτων, που θέτουν ως όρο για μεγαλύτερες εισαγωγές τουρκικών προϊόντων τη βελτίωση της κατάστασης, στην οποία βρίσκονται τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία.

Η Τουρκία, που θέλει να σπάσει νέα ρεκόρ στις εξαγωγές και να γίνει η Κίνα της Ευρώπης, θα πρέπει τώρα να λάβει μέτρα σε τομείς όπως η υγεία και ασφάλεια στην εργασία, η καταπολέμηση της παιδικής εργασίας και η προστασία του περιβάλλοντος.

Ο νέος νόμος, ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ και τον νούμερο ένα εμπορικό εταίρο της Τουρκίας, καθιστά επίσης τις γερμανικές εταιρείες υπεύθυνες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις αλυσίδες εφοδιασμού τους και για ζημιές στο περιβάλλον.

Ο Samuel Doveri Versterbye, διευθυντής του think tank European Neighborhood Council (ENC), δήλωσε ότι η νέα εποχή που θα ξεκινήσει στις τουρκο-γερμανικές οικονομικές σχέσεις από την 1η Ιανουαρίου θα είναι μια σημαντική καμπή για την τουρκική οικονομία.

Απαντώντας σε ερωτήσεις της DW Turkish, ο Vesterbye επεσήμανε ότι ο νέος νόμος που θα τεθεί σε ισχύ στη Γερμανία θα καθορίσει τόσο το μέλλον των οικονομικών σχέσεων Τουρκίας-Γερμανίας όσο και τη θέση που θα αναλάβει η Τουρκία στην αναδιαμόρφωση της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας της Ευρώπης.

Οι οικονομικές σχέσεις με τη Γερμανία έχουν μεγάλη σημασία για την Τουρκία. Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ, εξακολουθεί να είναι ο νούμερο ένα εμπορικός εταίρος της Τουρκίας και ο όγκος του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών ξεπερνά τα 41 δισ. ευρώ.

Η Γερμανία είναι επίσης μια από τις ευρωπαϊκές χώρες που επενδύουν περισσότερο στην Τουρκία. Οι σημαντικότερες εταιρείες της Γερμανίας είναι επενδυτές στην Τουρκία, περισσότερες από 7.800 γερμανικές ή τουρκικές εταιρείες με γερμανικά κεφάλαια λειτουργούν στην Τουρκία, προσφέροντας απασχόληση σε εκατοντάδες χιλιάδες άτομα.

Ωστόσο, εάν η Τουρκία θέλει να αναπτύξει τις οικονομικές της σχέσεις με τον σημαντικότερο εξωτερικό εμπορικό εταίρο της, ακόμη και να διατηρήσει τις υπάρχουσες οικονομικές της σχέσεις, τότε θα πρέπει να συμμορφωθεί με τα πρότυπα που ορίζει ο νόμος που θα τεθεί σε ισχύ για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την προστασία του περιβάλλοντος.

Αξιολογώντας τις νέες υποχρεώσεις που θα επιφέρει ο νόμος στη DW Turkish, ο δικηγόρος Εμρέ Κέκι είπε: «Μέχρι τώρα, οικονομικά κριτήρια όπως η ποιότητα και η τιμολόγηση των παραγόμενων προϊόντων ήταν σημαντικά. Με το νόμο έρχεται ένα νέο κριτήριο: Να μην προκαλούνται παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και περιβαλλοντικές παραβιάσεις στις παραγωγικές διαδικασίες.

Επισημαίνοντας ότι με τον νέο νόμο στη Γερμανία, οι γερμανικές εταιρείες είναι πλέον άμεσα υπεύθυνες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις αλυσίδες εφοδιασμού τους, ο Keki συνέχισε ως εξής:

«Αυτό υποχρεώνει τις γερμανικές εταιρείες να ελέγχουν εάν οι προμηθευτές τους πληρούν αυτά τα κριτήρια και να συνεργάζονται με προμηθευτές που τα πληρούν. Ως εκ τούτου, οι προμηθευτές τρίτων χωρών πρέπει να τοποθετηθούν ως επιχειρηματικοί εταίροι που πληρούν αυτά τα κριτήρια. Αυτό θα ασκήσει επίσης απίστευτη πίεση στη συμμόρφωση για τις τουρκικές εταιρείες. Επειδή οι γερμανικές εταιρείες δεν θα μπορούν να συνεργαστούν με έναν προμηθευτή που δεν μπορεί να τεκμηριώσει ότι συμμορφώνεται με τα κριτήρια αυτού του νόμου, και αν δουν προβλήματα σε ορισμένες χώρες, θα αναζητήσουν άλλες εναλλακτικές».

Οι ευρωπαϊκές χώρες αναδιαρθρώνουν τις αλυσίδες εφοδιασμού τους λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού, του πολέμου της Ουκρανίας και του αυξανόμενου ανταγωνισμού με την Κίνα. Η Τουρκία μπορεί να είναι το επίκεντρο αυτής της αναδιαμορφωμένης αλυσίδας εφοδιασμού με την ισχυρή εφοδιαστική και βιομηχανική της υποδομή. Λόγω του καταρτισμένου εργατικού δυναμικού της, της γεωγραφικής εγγύτητας και της ιδιότητας του μέλους της Τελωνειακής Ένωσης, η Τουρκία βρίσκεται στην πραγματικότητα σε ιδανική τοποθεσία για ευρωπαϊκές εταιρείες.

Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν για τα συνεχιζόμενα προβλήματα στους τομείς των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Στο γερμανικό δίκαιο, τα πρότυπα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των εργαζομένων παρατίθενται σε διεθνείς συμβάσεις στις οποίες η Τουρκία είναι ήδη συμβαλλόμενο μέρος, όπως η Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και οι συμβάσεις της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας.

Λοιπόν, είναι ρεαλιστικό να περιμένουμε ότι μπορεί να λάβει μέτρα για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του περιβάλλοντος στην Τουρκία, όπου η δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα έχουν υποχωρήσει τα τελευταία χρόνια;

Ο διευθυντής του ENC Samuel Doveri Versterbye σημείωσε ότι η γερμανική αγορά είναι «ζωτικής σημασίας» για τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ότι δεν μπορεί να αγνοήσει αυτόν τον νόμο και τις πιθανές συνέπειές του.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments