ΕΕ: Συμφωνία για έκτακτα μέτρα στους λογαριασμούς ρεύματος
Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi
Στη λήψη ορισμένων έκτακτων μέτρων για τη συγκράτηση των λογαριασμών ρεύματος συμφώνησαν οι Υπουργοί Ενέργειας των 27 χωρών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Την ελληνική πλευρά εκπροσώπησε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας, ο οποίος εμφανίσθηκες αισιόδοξος, προσερχόμενος στο έκτακτο συμβούλιο, δηλώνοντας ότι «η Ευρώπη θα υποστηρίξει και θα διασφαλίσει την κοινωνική συνοχή απέναντι στον πολεμικό και ενεργειακό τυχοδιωκτισμό της Ρωσίας».
Πιο συγκεκριμένα, οι Υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ κατέληξαν σε συμφωνία για μέτρα έκτακτης ανάγκης, προκειμένου να βοηθήσουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις της ΕΕ να αντιμετωπίσουν τους εκτοξευόμενους λογαριασμούς, αλλά πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα εν όψει του χειμώνα.
Οι Υπουργοί Ενέργειας επικύρωσαν προτάσεις που παρουσιάστηκαν στα μέσα Σεπτεμβρίου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με στόχο την ανάκτηση μέρους των υπερκερδών των παραγωγών ενέργειας για την αναδιανομή τους στους καταναλωτές και την επιβολή μείωσης της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας σε περιόδους αιχμής.
Ωστόσο, οι αρμόδιοι Υπουργοί εξακολουθούν να είναι διχασμένοι σε ένα ανώτατο όριο (πλαφόν) στην τιμή των εισαγωγών φυσικού αερίου, το οποίο έρχεται σε αντίθεση με τη γερμανική απροθυμία ως προς το ζήτημα αυτό.
«Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο» για να μειωθεί η τιμή του φυσικού αερίου, προέτρεψε ο Τσέχος Υπουργός Ενέργειας Γιόζεφ Σικέλα, η χώρα του οποίου ασκεί την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ. Οι πρόσφατες διαρροές στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 στη Βαλτική Θάλασσα, που κατήγγειλε η ΕΕ ως πράξεις δολιοφθοράς, αύξησαν περαιτέρω την ένταση στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, το οποίο ήδη κλονίστηκε από τις αυξανόμενες τιμές που συνδέονται με τον πόλεμο που προκάλεσε η Ρωσία στο ουκρανικό έδαφος.
Τα έκτακτα μέτρα, που εγκρίθηκαν, έθεσαν έναν δεσμευτικό στόχο για τα κράτη να μειώσουν την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας κατά τουλάχιστον 5% , κατά τις ώρες αιχμής. Οι 27 καλούνται επίσης να μειώσουν τη μηνιαία κατανάλωση ρεύματος κατά 10%.
Ένα άλλο μέτρο αφορά το ανώτατο όριο στο εισόδημα των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από πυρηνικές και ανανεώσιμες πηγές (αιολική, ηλιακή, υδροηλεκτρική), που αποκομίζουν εξαιρετικά κέρδη, πουλώντας την παραγωγή τους σε τιμή πολύ υψηλότερη από το κόστος παραγωγής τους. Αυτό το ανώτατο όριο ορίζεται στα 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα και η διαφορά μεταξύ αυτού του επιπέδου και της τιμής της χονδρικής αγοράς πρέπει να ανακτηθεί από τα κράτη για να αναδιανεμηθεί σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Στη σχετική ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η Τσεχική Προεδρία κάνει λόγο για «υποχρεωτική μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, το ανώτατο όριο των εσόδων στην αγορά παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και τη συνεισφορά αλληλεγγύης από τους παραγωγούς ορυκτών καυσίμων».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας