Από τη Στοά του Αττάλου στην Αθήνα, η επικεφαλής της Κομισιόν έθεσε τις τέσσερις προτεραιότητες της ΕΕ, μιλώντας μιλώντας στο πλαίσιο του 10ου Athens Democracy Forum.
«Για περισσότερα από 70 χρόνια η ήπειρός μας οδεύει προς τη δημοκρατία. Αρχίσαμε να θεωρούμε τη δημοκρατία δεδομένη και ξεχάσαμε ότι δεν κινείται πάντα σε ευθεία πορεία. Αποτελεί ευθύνη της γενιάς μας να βοηθήσουμε την Ουκρανία να υπερασπιστεί το δικαίωμά της να καθορίσει το μέλλον της» επεσήμανε μεταξύ άλλων η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
«Όταν δώσαμε στην Ουκρανία την ιδιότητα του υποψήφιου μέλους της ΕΕ υπήρξαν φωνές που διαφωνούσαν. Αλλά η Ουκρανία αποτελεί μια δημοκρατία που τα τελευταία χρόνια μεγάλωσε σημαντικά έχει προχωρήσει σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις, πάλεψε να καταπολεμήσει τη διαφθορά και η κοινωνία των πολιτών κερδίζει ολοένα και περισσότερο χώρο. Με την πίεση του πολέμου αυτή τη στιγμή ο λαός της Ουκρανίας έχει την Ευρώπη στην καρδιά και το μυαλό του. Αντίστοιχα και η Ευρώπη. Έχει στην καρδιά της όλες τις χώρες που έχουν εκφράσει την επιθυμία να ενταχθούν σε αυτή την οικογένεια (Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Μολδαβία κτλ).
Η ΕΕ απαρτίζεται από 27 χώρες, περισσότερες από 24 γλώσσες, αναρίθμητες εθνότητες και κουλτούρες αλλά μία ευρωπαϊκή ψυχή. Μπορεί να έχουμε διαφωνίες μεταξύ μας αλλά η πλειονότητά μας μοιράζεται την ευρωπαϊκή ψυχή.»
Οι τέσσερις προτεραιότητες
«Θέλω να θέσω τέσσερις προτεραιότητες», είπε η κ. Φον ντερ Λάιεν:
«1. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις νέες απειλές, την παραπληροφόρηση που πολλές φορές χρηματοδοτείται από απολυταρχικά καθεστώτα. Ο πόλεμος κατά της δημοκρατίας χρησιμοποιεί τέτοια όπλα. Γι’ αυτό ανακοίνωσα το νέο πακέτο ενίσχυσης της δημοκρατίας. Αφού το κάνουμε για τις οικονομίες μας, γιατί να μην το κάνουμε και για την κουλτούρα μας;
2. Αντιμετωπίζουμε πολλαπλές απειλές και έχουμε αποδείξει ότι η δημοκρατία μας μπορεί και φέρνει αποτελέσματα. Η πανδημία ήταν μια τέτοια κρίση. Ειπώθηκε ότι οι απολυταρχίες αποδίδουν καλύτερα υπό αυτές τις συνθήκες και ότι είναι καλύτερα εξοπλισμένες. Αυτό ειπώθηκε πριν από λίγους μήνες και ήδη οι φωνές αυτές έχουν σβήσει. Αγοράσαμε μαζί τα εμβόλια και διασφαλίσαμε ότι όλοι θα λάβουν τη δόση που τους αναλογεί. Έτσι γίνεται στις ανεπτυγμένες δημοκρατίες. Αντιδράσαμε αστραπιαία και στην εισβολή της Ρωσίας. Στηρίξαμε την Ουκρανία οικονομικά και στρατιωτικά. Οι δημοκρατίες είναι αποτελεσματικές όταν είναι ενωμένες.
3. Η εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία είναι μια απόπειρα αλλαγής της ιστορίας. Αλλά αυτό δεν αφορά μόνο τη Ρωσία. Συμβαίνει σε πολλά σημεία του πλανήτη. Στρατιωτικά πραξικοπήματα ξεπηδούν σε πολλά μέρη του κόσμου. Η Ένωσή μας πρέπει να στέκεται δίπλα σε κάθε χώρα που παλεύει για την ελευθερία της.
4. Θα πρέπει να μην ξεχνάμε ότι οι δημοκρατίες ανήκουν στις μελλοντικές γενικές. Για πολύ καιρό η ανθρωπότητα λειτουργούσε σαν να μην υπάρχει αύριο, σε βάρος των παιδιών μας. Αν θέλουμε τα παιδιά μας να ανακτήσουν την πίστη τους στη δημοκρατία πρέπει να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή. Πρέπει να κάνουμε τον κόσμο μας καλύτερο για τα παιδιά μας, όχι μόνο με λόγια αλλά κυρίως με πράξεις. Η δημοκρατία είναι μια υπόσχεση και οι άνθρωποι πρέπει να είμαστε κυρίαρχοι του μέλλοντος και να αλλάζουμε την τροπή του όταν απαιτείται. Τα απολυταρχικά καθεστώτα κοιτούν πάντα πίσω, ώστε οι ισχυροί να παραμένουν αγκιστρωμένοι στη δύναμή τους και οι λαοί να μένουν στάσιμοι σε ένα ατέρμονο παρελθόν. Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι ένα τέτοιο παράδειγμα και ξέρω ότι περνάμε από μία δοκιμασία αυτή την περίοδο. Είναι στο χέρι μας να προστατεύσουμε το μέλλον των παιδιών και να διασφαλίσουμε ότι η δημοκρατία θα επικρατήσει.»
Το σχόλιο σας