Süddeutsche Zeitung: Η Τουρκία απειλεί την Ελλάδα
Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)/Αρχείου
Η εκτόξευση απειλών από την Τουρκία προς την Ελλάδα είναι δεδομένη, παρά το ότι ο διεθνής περίγυρος φαίνεται να την υποτιμά, υπερεκτιμώντας το στοιχείο ότι και οι δύο χώρες είναι κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ.
Ελάχιστα παρατηρείται διεθνώς, η σχέση Ελλάδας – Τουρκίας επιδεινώνεται. Στη σκιά του πολέμου της Ουκρανίας και των διαδηλώσεων κατά της μαντίλας στο Ιράν, η Άγκυρα επαναλαμβάνει εδώ και μέρες την κατηγορία ότι η Αθήνα τοποθετεί στρατεύματα σε ορισμένα από τα νησιά της στο Αιγαίο, ανοιχτά της Τουρκίας. Πρόκειται για νησιά όπου, σύμφωνα με τις διεθνείς συμφωνίες για την οριοθέτηση των συνόρων μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών, η Ελλάδα δεν επιτρέπεται να διαθέτει ένοπλες δυνάμεις. «Θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματα της χώρας μας έναντι της Ελλάδας», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος περιγράφει αυτά τα ελληνικά νησιά ως ελληνοκρατούμενα. «Και αν μας φαίνεται απαραίτητο, τότε με όλα τα μέσα και τις μεθόδους που έχουμε στη διάθεσή μας».
Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε το σενάριο της τουρκικής απειλής «εντελώς παράλογο». Αλλά ακόμη και η ίδια η Ελλάδα σπάνια χάνει ευκαιρία να κατηγορήσει τον γείτονά της. Ο τόνος στη διαμάχη για την προσφυγική πολιτική έχει επίσης ενταθεί: τα δυτικά χερσαία και θαλάσσια σύνορα της Τουρκίας είναι ένας από τους λίγους τρόπους για τους πρόσφυγες να φτάσουν στην Ελλάδα και συνεπώς στην ΕΕ. Η Άγκυρα κατηγορεί την Αθήνα για πολιτική συστηματικών απωθήσεων, ενώ η ελληνική πλευρά ισχυρίζεται ότι η Τουρκία ενθαρρύνει τους ανθρώπους να φύγουν πέρα από τα σύνορα και παραβιάζει τη συμφωνία για τους πρόσφυγες με την ΕΕ. Ο Ερντογάν χρησιμοποιεί όσους αναζητούν προστασία «ως όπλο».
Τόσο η κυβέρνηση των ΗΠΑ όσο και το ΝΑΤΟ τάχθηκαν υπέρ της μετριοπάθειας μεταξύ των εχθρικών εταίρων του ΝΑΤΟ. Η νησιωτική διαμάχη βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο προσκήνιο. Ο Ερντογάν και ο υπουργός Άμυνας του Χουλουσί Ακάρ χρησιμοποιούν κάθε ευκαιρία για να απειλήσουν την Αθήνα. Ο αρχηγός του κράτους είχε επανειλημμένα πει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να ανταγωνιστεί στρατιωτικά την Τουρκία και προειδοποίησε ότι ο τουρκικός στρατός θα μπορούσε «ξαφνικά στη μέση της νύχτας» να δημιουργήσει γεγονότα. Αυτό έγινε κατανοητό ως απειλή για την κατάληψη ορισμένων από αυτά τα ελληνικά νησιά.
Σάλο προκαλεί αυτή την ώρα στα τουρκικά ΜΜΕ μια φωτογραφία, στην οποία φαίνεται ένα φερόμενο ελληνικό αποβατικό πλοίο να ξεφορτώνει δεκάδες τεθωρακισμένα στρατιωτικά οχήματα σε λιμάνι. Σύμφωνα με τουρκικές πληροφορίες, πρόκειται για τροχοφόρα τανκς που παραδόθηκαν στην Αθήνα από τις ΗΠΑ και σταθμεύουν στα νησιά Λέσβο και Σάμο. Η Άγκυρα κάλεσε τον Έλληνα πρεσβευτή και διαμαρτυρήθηκε για παραβίαση διεθνών συνθηκών μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο που ρυθμίζουν την οριοθέτηση του Αιγαίου Πελάγους.
Αναμφίβολα, ο Ερντογάν, ο οποίος πρέπει να διεξαγάγει εκλογές το αργότερο τον Ιούνιο του επόμενου έτους, ασκεί την εσωτερική πολιτική με την εξουσία του. Στοχεύει τον τουρκικό εθνικισμό και την τεταμένη σχέση με τους Έλληνες γείτονές του που υφίσταται εδώ και δεκαετίες. Ωστόσο, είναι επίσης αναμφισβήτητο ότι η ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο μετατοπίζεται σε μειονεκτική θέση της Τουρκίας. Για χρόνια, η Άγκυρα λειτουργεί ως κυρίαρχη δύναμη στην ανατολική Μεσόγειο, στον πυθμένα της οποίας λέγεται ότι βρίσκονται κοιτάσματα πρώτων υλών.
Εν τω μεταξύ, ωστόσο, το ενδιαφέρον της Ουάσιγκτον έχει μετατοπιστεί από την Άγκυρα στην Αθήνα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δείχνουν σημάδια κόπωσης στις συναλλαγές τους με την Τουρκία, έναν εταίρο του ΝΑΤΟ που είναι τόσο σημαντικός όσο και δύσκολος. Παράλληλα, επεκτείνουν τη σχέση τους με την Ελλάδα, όπου τους τελευταίους μήνες αύξησαν τη στρατιωτική τους παρουσία και επέκτειναν τις βάσεις τους. Η Ουάσιγκτον προμηθεύει επίσης την Αθήνα με περισσότερα όπλα. Ανάμεσά τους είναι τα αεροσκάφη F-35 , το πιο σύγχρονο δυτικό μαχητικό αεροσκάφος. Και η Γαλλία προμηθεύει την Ελλάδα με αεροσκάφη Rafale .
Προς περαιτέρω εκνευρισμό του Ερντογάν, οι ΗΠΑ άρουν πρόσφατα το εμπάργκο όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία. Στο μέλλον, για πρώτη φορά από το 1987, θα μπορεί να αποκτά απεριόριστα όπλα από τις ΗΠΑ. Αυτό θα μπορούσε να μετατοπίσει περαιτέρω την ισορροπία δυνάμεων στην ανατολική Μεσόγειο σε μειονεκτική θέση της Τουρκίας. Η Άγκυρα έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα αυξήσει τον αριθμό των στρατιωτών της στη βόρεια Κύπρο. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έχει προειδοποιήσει ότι τώρα διαφαίνεται κούρσα εξοπλισμών στο νησί, το οποίο είναι διχασμένο από το 1974. Η «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» στο βορρά αναγνωρίζεται διεθνώς ως κράτος μόνο από την Άγκυρα.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας